800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Blog Auto Hoe lang zit je vast een aan autoverzekering?

Hoe lang zit je vast een aan autoverzekering?

06 apr 2017
2 min leestijd

Een autoverzekering is een contract tussen jou en de verzekeraar. Beide partijen kunnen elkaar houden aan het contract, maar er zijn mogelijkheden om de autoverzekering op te zeggen.

Sinds 2010 worden autoverzekeringen niet meer stilzwijgend verlengd. Nadat de verzekering één jaar gelopen heeft, wordt de verzekering weer verlengd, maar de verzekeraar moet jou hiervan wel op de hoogte stellen voordat er wordt verlengd. Vervolgens is het verlengde contract wel tussentijds opzegbaar.

Een autoverzekering is een contract voor één jaar

Na het sluiten van een autoverzekering zit je één jaar aan het contract vast. In het verleden werden er vaak contracten afgesloten voor meerdere jaren. Dat is nog steeds mogelijk, maar het is niet gebruikelijk. Na het eerste jaar wordt de verzekering dagelijks opzegbaar. Er kan een opzegtermijn gelden van één maand. Er zijn verzekeraars waarbij je het contract ook in het eerste jaar al kunt opzeggen. Uit de polisvoorwaarden blijkt wat bij jouw verzekeraar van toepassing is.

Wat gebeurt er bij verkoop van de verzekerde auto?

Bij verkoop van je auto ontstaat er een andere situatie. Het verzekerde object is niet meer in jouw bezit, dus heb je ook niets meer te verzekeren. De verkoop toon je aan met een vrijwaringsbewijs die je krijgt bij het verkopen van je auto. Bij verkoop van je auto kun je de polis opzeggen of opschorten. Bij het kopen van een andere auto is de kans groot dat je toch beter uit bent bij een andere verzekeraar. De autoverzekering opzeggen is de meest logische optie.

Autoverzekering beëindigen bij aanpassing van de autoverzekering

Verzekeraars hebben een zogenaamde en bloc clausule in de polisvoorwaarden opgenomen. Dit geeft verzekeraars het recht om tussentijds veranderingen in de polisvoorwaarden of de premie door te voeren. De verzekeraar kan bijvoorbeeld voor alle autoverzekeringen een premieverhoging doorvoeren van 10%. Dit heeft wel gevolgen. Verzekerden kunnen bij een verslechtering van de voorwaarden of een verhoging van de premie de verzekering opzeggen. Ook in het eerste jaar dus.

Hoe zeg je de autoverzekering op?

In de polisvoorwaarden kunnen verzekeraars stellen dat het opzeggen met een aangetekende brief moet gebeuren. Vaak kan het eenvoudiger. Bijvoorbeeld met een mailtje of een telefoontje. Je kunt in eerste instantie gaan voor de goedkope oplossing. Je zegt bijvoorbeeld via een e-mail op en een paar dagen later bel je de verzekeraar met de vraag of de opzegging doorgevoerd is. Zelfs een telefoontje kan genoeg zijn.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op