800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
RDW kentekeninzage auto op weg
Home Blog Auto RDW maakt kentekeninzage makkelijker

RDW maakt kentekeninzage makkelijker

27 jul 2022
2 min leestijd

De RDW heeft het makkelijker gemaakt om de voertuiggeschiedenis tot 9 jaar terug op te vragen. Consumenten die online hun voertuighistorie in wilden zien, moesten hier tot voor kort voor betalen. Maar dat is in strijd met de wet en daarom trok de Consumentenbond aan de bel bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Via de website van de RDW kunnen consumenten gratis controleren welke kentekens op dit moment op hun naam staan. Maar wie wilde opzoeken welke kentekens in het verleden op zijn naam stonden, moest €4,65 betalen. De kentekenhistorie gratis opvragen kon alleen via een brief met een kopie van het identiteitsbewijs.

In strijd met privacywet

Volgens de Consumentenbond was de procedure van de RDW in strijd met de privacywet. Die schrijft voor dat consumenten zonder belemmering álle persoonsgegevens moeten kunnen opvragen die een organisatie van ze heeft. De RDW stelde echter dat ze voor het gevraagde bedrag extra gegevens leverden. Daarop vroeg de Consumentenbond de AP om uitsluitsel.

Inzage verzoek via DigiD

De AP gaf de Consumentenbond gelijk en droeg de RDW op de inzageprocedure aan te passen. Dat hebben ze gedaan. Via de site van de RDW kunnen consumenten nu met hun DigiD gratis een inzageverzoek doen. De Consumentenbond nam de proef op de som en kreeg binnen 2 weken een aangetekende brief met daarin alle gevraagde gegevens tot 9 jaar terug.

Wat is DigiD

Met jouw DigiD laat je zien wie je bent als je op internet iets regelt. Zo kun je op een veilige manier online jouw zaken regelen. Je kunt DigiD ook gebruiken vanuit het buitenland en om in te loggen bij organisaties in andere Europese landen.

Je gebruikt je DigiD om in te loggen op de websites van de overheid, zorginstellingen en pensioenfondsen. De organisaties weten dankzij DigiD dat ze met de juiste persoon te maken hebben.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op