Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

handen met briefjes geld
Home Blog Box 3

Belasting op je geld in 2024: wat je moet weten over Box 3

26 jan 2024
3 min leestijd

Als je spaart, belegt of bijvoorbeeld een tweede huis hebt, moet je waarschijnlijk belasting betalen over je geld in 2024. Dit wordt de box 3-belasting genoemd. Wil je weten hoe dit werkt, wat er in 2024 gaat wijzigen en wat dit voor jou kan betekenen? Lees dan de volgende blog.

Wat is Box 3-belasting?

Box 3-belasting is een soort belasting die je moet betalen over het geld dat je hebt. Het maakt niet uit of het op de bank staat, in beleggingen zit of in een tweede huis. Dit heet vermogen en over je vermogen betaal je belasting.

Wat verandert er in 2024?

Wat moet je betalen over je spaargeld, beleggingen, en een tweede (vakantie)woning? En wat moet je eigenlijk aangeven in box 3? De belastingregels zijn flink veranderd.

De regering wil vanaf 2027 belasting heffen op de winst die je daadwerkelijk uit je vermogen hebt behaald. Tot die tijd geldt de overbruggingswet box 3. Daarbij gaat de Belastingdienst uit van denkbeeldige rendementen, ook wel forfaitaire rendement genoemd. Als je bijvoorbeeld spaart, denken ze dat je ongeveer 1,03% winst maakt. Als je belegt, denken ze dat je ongeveer 6,04% winst maakt. Hierover moet je dan 36% belasting betalen. Dat is 4% meer dan in 2023.

Wat als ik schulden heb?

Als je ook schulden hebt, dan mag je een deel van die schulden aftrekken tegen een percentage van 2,47%. Maar dat is nog niet alles. Er is ook een drempelbedrag voor schulden. Dat betekent dat je niet het hele bedrag van de schuld mag gebruiken bij het berekenen. En als je spaargeld hebt onder een bepaald bedrag, hoef je helemaal geen belasting te betalen.

Hoeveel spaargeld mag ik hebben zonder belasting te betalen?

Dit is een belangrijke vraag. In 2024 mag je tot €57.000 aan spaargeld hebben zonder belasting te betalen. Als je een fiscaal partner hebt, is dit bedrag €114.000. Spaar je meer dan dit bedrag, dan moet je belasting betalen over het extra bedrag.

Zijn dit de definitieve percentages?

Nee: alleen het genoemde percentage van 6,04% voor beleggingen en andere dingen waar je geld in hebt, is al zeker. De percentages voor het geld dat je op de bank hebt en de schulden zijn nog niet helemaal zeker. Pas aan het begin van 2025 beslist de Belastingdienst over die percentages en rekent dat dan in jouw definitieve belastingaanslag.

Conclusie: Laat je goed informeren

Belastingregels kunnen ingewikkeld zijn, vooral als het gaat om je geld. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de veranderingen en, als je twijfelt, advies in te winnen bij een belastingadviseur. Zo zorg je ervoor dat je de juiste beslissingen neemt voor je financiële toekomst.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op