800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
besparen woonlasten spaarvarken
Home Blog Besparen op je woonlasten? Zo doe je dat!

Besparen op je woonlasten? Zo doe je dat!

04 mei 2023
3 min leestijd

Wil jij besparen op je woonlasten? Dan zijn er verschillende manieren om dat te doen. De afgelopen anderhalf jaar zijn de gemiddelde woonlasten flink gestegen, vooral door de hoge energieprijs. Naast de maandelijkse hypotheekkosten of huur zijn er nog andere kostenposten, zoals belastingen, heffingen, woonverzekeringen, onderhoud en abonnementen. Energie is echter verreweg de grootste kostenpost na de huur of hypotheek.

Prijsplafond verdwijnt in 2024

Hoewel de prijzen niet meer zo extreem hoog zijn als eind vorig jaar, betaal je nog steeds veel meer voor gas en elektriciteit dan in 2021. Bovendien verdwijnt het prijsplafond voor energie vanaf 2024, waardoor je energiekosten vanaf volgend jaar weer kunnen stijgen en impact kunnen hebben op je woonlasten. Natuurlijk kun je besparen op je woonlasten door goed te letten op je energieverbruik, maar het liefste wil je er natuurlijk voor zorgen dat je energieverbruik in de toekomst blijvend omlaag gaat. Dit doe je door je huis te verduurzamen.

Je woning verduurzamen

Bij verduurzamen kun je bijvoorbeeld denken aan het aanschaffen van een warmtepomp, het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van de woning. Natuurlijk hangt er aan het verduurzamen van een woning wel een prijskaartje. Je moet dus eerst geld uitgeven, voordat je kunt besparen. Hoewel verduurzamen niet goedkoop is, levert het bijna altijd een besparing op. Zeker als je huis nu een slechter energielabel heeft. Bekijk op welke manieren je het verduurzamen van je woning kunt financieren.

Besparen op je hypotheek

Als je in het bezit bent van een koopwoning is je hypotheek waarschijnlijk een van de grootste kostenposten. Heb je een hypotheek met een hoge rente en is de rentevaste periode nog (lang) niet afgelopen? Dan kun je misschien geld besparen door de hypotheek over te sluiten naar een lagere rente. Je profiteert dan van de lagere hypotheekrente, waardoor je maandelijkse lasten ook omlaag gaan. Hou er wel rekening mee dat het oversluiten van een hypotheek geld kost. Zo moet je boeterente betalen en zijn er notaris-, advies-, en taxatiekosten. Hypotheek oversluiten? Neem contact op met een hypotheekadviseur van Alpina om te kijken naar de mogelijkheden.

Kijk ook eens naar je woonverzekeringen!

Heb je jaren geleden een opstal- en inboedelverzekering afgesloten en er vervolgens niet meer naar omgekeken? Ben je onlangs gaan samenwonen of heb je je woning verbouwd? Dan kan het lonen om je woonverzekeringen eens onder de loep te nemen. Controleer eens tot welk bedrag je woning en je spullen verzekerd zijn. Veranderingen aan de woning kunnen van invloed zijn op je verzekering. Vergelijk ook eens verschillende verzekeraars. Misschien ben je bij een andere verzekeraar wel goedkoper uit. Op Alpina.nl kun je eenvoudig en snel verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.

Je kunt een woonverzekering ook uitbreiden met een aansprakelijkheidsverzekeringrechtsbijstandsverzekering en een doorlopende reisverzekering. Wanneer je deze verzekeringen samen afsluit noemen we dit een woonpakket. Als je een woonpakket afsluit krijg je bovendien korting op de premie.

Bereken direct de premie van jouw woonverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op