800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Boete verzekeringsfraude
Home Nieuws Zakelijk Boete bij verzekeringsfraude

Boete bij verzekeringsfraude

01 sep 2016
3 min leestijd

Verzekeraars investeren veel tijd in het herkennen en ontdekken van verzekeringsfraude. Hier zijn dus hoge kosten mee gemoeid. Om fraude verder te ontmoedigen, is er nu een standaardboete ingesteld. Ook wordt er nu eerder aangifte bij de politie gedaan. Wanneer is er sprake van verzekeringsfraude?

Volgens het Verbond van Verzekeraars is er in 2015 in meer dan 8.000 claims fraude vastgesteld. Dit was een stijging van 7% ten opzichte van 2014. In 2015 ging het om € 79 miljoen aan verzekeringsfraude. De stijging kan veroorzaakt zijn door meer fraude met schades, maar het is ook deels toe te schrijven aan de steeds verder verbeterde technieken om fraude op te sporen. Wie nu door de verzekeraar wordt betrapt op fraude, krijgt een boete van € 532, maar daar blijft het niet bij.

Wanneer is er sprake van verzekeringsfraude?

Het gaat hierbij om het opzettelijk benadelen van de verzekeraar, met als bedoeling zelfverrijking. Het kan gaan om een valse schademelding, maar er zijn meer handelingen die als fraude worden gezien. Hierbij kunt u denken aan het bij een inbraak opgeven van extra spullen die niet echt gestolen zijn. Ook het claimen van oude deukjes bij een autoherstel kan worden gezien als fraude. De verzekeraar moet uiteraard wel aantonen dat het echt gaat om fraude en niet om een foutje.

Wat zijn de gevolgen van fraude?

Als fraude aangetoond is, kunnen de financiële gevolgen voor de onterechte claim groot zijn. Naast de boete wordt er aangifte gedaan bij de politie en kunnen verzekeraars de gemaakte kosten om de fraude te onderzoeken verhalen. De totale kosten kunnen hierdoor in de duizenden euro’s lopen.

Er kan ook sprake zijn van een vergissing

Bij een schade hoeft u niet extra voorzichtig te zijn om zo te voorkomen dat u verzekeringsfraude pleegt. Er is namelijk een duidelijk verschil tussen een vergissing en een poging tot fraude. Een diefstal van uw auto in scene zetten om een schade-uitkering op te strijken valt onder fraude. Een iets te ruime vordering indienen, omdat u bij een schade ook per ongeluk andere deukjes laat herstellen, is geen fraude. Hierbij kan er sprake zijn van een vergissing. Bij het ontdekken van een vergissing zal de verzekeraar contact opnemen om de fout te corrigeren.

U moet niet bang zijn om te claimen op uw verzekering. Er is namelijk niet snel sprake van verzekeringsfraude. Zolang u van goede wil bent, zal u niet snel beticht worden van fraude.

Lees ook:

Premiegevolgen van een claim op de autoverzekering?

Negatieve schadevrije jaren op uw naam. Wat nu?

Focwa niet eens met geschetst beeld schadeherstellers

Autoschade claimen of zelf betalen?

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op