Geweigerd door een verzekeraar vanwege een strafrechtelijk verleden

Wanneer u in de laatste acht jaar strafrechtelijk bent veroordeeld of wanneer u in die periode als verdachte in aanraking bent geweest met justitie of politie, bent u wettelijk verplicht hier melding van te maken, wanneer u een verzekering wilt afsluiten. Een strafrechtelijk verleden kan dan een nadelig effect hebben. Wij leggen u uit, wat u dan kunt doen.

Mag, bij een strafrechtelijk verleden, de verzekering zomaar opgezegd worden door een verzekeraar?

Wanneer de verzekeraar erachter komt dat u, bij het indienen van de verzekeringsaanvraag, heeft verzuimd om u strafrechtelijk verleden te vermelden, is dat een gegronde reden om uw verzekering met onmiddellijke ingang stop te zetten. U dient de vragen op de verzekeringsaanvraag naar waarheid in te vullen. Doet u dat niet, dan betekent het dat u verzekeringsfraude pleegt. Dat maakt het nog lastiger om in de toekomst andere verzekeringen af te sluiten; door een registratie als fraudeur zullen veel verzekeringsmaatschappijen u niet accepteren. Als fraudeur krijgt u een registratie in de databank van Stichting CIS. Alle verzekeraars en gevolmachtigden die zijn aangesloten bij Stichting CIS kunnen deze gegevens inzien.

Ben ik, bij het aanvragen van een verzekering, verplicht mijn strafrechtelijk verleden te vermelden?

Wanneer u een verzekering aanvraagt, is de verzekeraar niet op de hoogte van uw strafrechtelijk verleden en heeft hij geen inzage in uw strafblad. Wanneer er echter specifiek naar gevraagd wordt bij de behandeling van de verzekeringsaanvraag, bent u verplicht om een eerlijk antwoord te geven. Het verzwijgen van informatie betekent dat u verzekeringsfraude pleegt. Kom de verzekeringsmaatschappij hier vervolgens achter, dan zetten zij uw verzekering onmiddellijk stop. U verliest tevens het recht op uitbetaling in geval van schade of een ongeval. Het is aan u om de gevolgen tegen elkaar af te wegen. Afhankelijk van het op uw strafblad vermelde vergrijp, heeft u met een strafrechtelijk verleden nog steeds een kans dat een reguliere verzekeringsmaatschappij uw aanvraag tóch wil accepteren. Staat u in de database van Stichting CIS geregistreerd wegens fraude, dan zult u door geen enkele reguliere verzekeringsmaatschappij geaccepteerd worden. U kunt dan nog wel terecht bij maatschappij De Vereende. Een verzekering brengt dan wel extra kosten met zich mee, zoals bijvoorbeeld een hogere premie.

Hoelang blijft uw strafrechtelijk verleden geregistreerd?

De periode waarvoor het strafrechtelijk verleden geregistreerd blijft staan, is afhankelijk van het soort vergrijp. Over het algemeen genomen, komt een strafblad meestal na vijf jaar te vervallen. Dat betekent, dat u vijf jaar na het vergrijp weer een verzekering bij een reguliere verzekeringsmaatschappij zou moeten kunnen afsluiten. Heeft het vergrijp echter minder dan acht jaar geleden plaatsgevonden, dan bent u alsnog verplicht het te melden bij de verzekeraar. Een optie is om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. Zo kunt u aantonen, dat uw verleden geen bezwaar vormt voor het afsluiten van een verzekering. De verzekeraar neemt dan uiteindelijk zelf de beslissing, of hij u wilt verzekeren.

Bereken online de premie voor uw verzekering

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 05-03-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op