Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Wat zijn acceptatievragen?

Acceptatievragen zijn vragen die een verzekeraar stelt bij het afsluiten van een autoverzekering. Autoverzekeraars hebben geen acceptatieplicht. Dat betekent dat ze zelf mogen beslissen of ze u wel of niet als verzekeringsnemer accepteren. Nu zullen ze niet zo snel een aanvragen afwijzen, tenzij daar gegronde reden voor is. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van wie de (potentiële) verzekeringsnemer precies is stellen ze daarom acceptatievragen. Aan de hand van deze vragen kan een verzekeraar besluiten uw aanvraag te accepteren of te weigeren. Op Alpina.nl zetten we alle acceptatievragen voor u op een rijtje.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

acceptatievragen

Acceptatievragen autoverzekering

Voordat een autoverzekeraar uw aanvraag accepteert, moet u dus eerst een aantal acceptatievragen beantwoorden. Dit zijn vragen over uw auto, verzekeringsverleden en bestuurdersverleden. Elke verzekeraar stelt ongeveer dezelfde acceptatievragen. Misschien zijn ze per verzekeraar iets anders geformuleerd, maar de strekking is hetzelfde. Sommige verzekeraars stellen ook niet alle vragen, maar slechts een deel hiervan. Als u een van de vragen met ‘ja’ beantwoord, moet u dit toelichten. De verzekeraar zal op grond van uw antwoorden de aanvraag van uw autoverzekering beoordelen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

Welke acceptatievragen worden er gesteld?

 1. Wordt uw rijvaardigheid, of die van de regelmatige bestuurder, mogelijk beïnvloed door een handicap, ziekte of het gebruik van medicijnen?
 2. Heeft u, of de regelmatige bestuurder, aantekeningen op het rijbewijs? (vb: puntenrijbewijs, aantekeningen v.w.b. zicht, gehoor, epilepsie, protheses, overtredingen o.i.d.?)
 3. Bent u, of een andere belanghebbende bij deze verzekering, in de afgelopen 8 jaar in aanraking geweest met politie of justitie?
 4. Is u, of een andere belanghebbende bij deze verzekering, in de laatste 8 jaar wel eens een verzekering opgezegd, geweigerd of tegen beperkende of verzwarende voorwaarden aangeboden?
 5. Bent u en de regelmatige bestuurder in het bezit van een in Nederland geldig rijbewijs voor het besturen van het verzekerde motorrijtuig?
 6. Is u of de regelmatige bestuurder de rijbevoegdheid wel eens ontzegd geweest in de afgelopen 8 jaar?
 7. Hoeveel schades heeft u, of een andere regelmatige bestuurder in de afgelopen 8 jaar toegebracht of geleden, anders dan ruitschade?
 8. Bevindt er zich, op de gewenste ingangsdatum, schade aan het te verzekeren object die u wilt claimen op de aangevraagde verzekering?
 9. Is de aanvrager (bent u) de eigenaar, kentekenhouder en bestuurder van het voertuig?
 10. Is het voertuig sinds deze op uw naam staat, langer dan 14 dagen onverzekerd geweest.

Ben ik verplicht om eerlijk antwoord te geven op de acceptatievragen?

Ja, u bent bij de wet verplicht om alle feiten te melden die van belang kunnen zijn voor de acceptatiebeslissingen van een verzekeraar. Dit noemen we meldingsplicht. U moet dus altijd eerlijk antwoord geven op de acceptatievragen bij het afsluiten van een autoverzekering. Verzwijgt u informatie? Dan heeft een verzekeraar allerlei manieren om daarachter te komen. Ze hebben dan het recht om uw autoverzekering te beëindigen. Bovendien zullen zij een melding maken bij Stichting CIS, waardoor het ook lastig wordt om een autoverzekering bij een andere reguliere verzekeringsmaatschappij af te sluiten. U komt dan al snel terecht bij de Vereende, waar u een veel hogere premie betaalt voor uw verzekering. Het niet eerlijk beantwoorden van de acceptatievragen wordt gezien als verzekeringsfraude. Een CIS-registratie als fraudeur kan vervelende gevolgen hebben.

Sluit direct een autoverzekering af op Alpina.nl!

Autoverzekering afsluiten? Op Alpina.nl kunt u in 5 minuten uw auto verzekeren. Dit doet u met onze online vergelijkingstool. Zo kunt u direct de goedkoopste autoverzekering vergelijken. Als u alle stappen heeft doorlopen komt u bij de acceptatievragen terecht. Vul deze altijd naar waarheid in. Zo krijgt u geen gedoe met de verzekeraar en weet u zeker dat u uw auto tegen normale tarieven kunt verzekeren. Heeft u nog vragen of zijn de acceptatievragen niet duidelijk? Neem dan vooral contact met ons op! Wij helpen u graag.

Sluit direct een autoverzekering af!

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op