Hoe kom ik aan een scooterverzekering

Schadevrije jaren brommer moeten in Roy data worden opgenomen

7 oktober 2020

Marc Diks
Door: Marc Diks
Laatst geupdatet: 19-04-2023

In de uitzending van RADAR van maandag 5 oktober 2020 werd aandacht besteed aan het bijhouden van de opgebouwde schadevrije jaren bij een brommerverzekering. In de uitzending kwam naar voren dat een groot aantal verzekeraars geen verklaring van het aantal opgebouwde schadevrije jaren kan afgeven, omdat dit niet in de systemen zou worden bijgehouden.
Dit klopt echter niet helemaal. Er zijn namelijk wel degelijk verzekeraars die dit bijhouden.  

Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars, heeft aangegeven dat verzekeraars een uniform overzicht van de schadehistorie gaan ontwikkelen dat begin 2021 klaar moet zijn. Hierna kunnen de verzekeraars dit gaan implementeren. Om dit ‘probleem’ op korte termijn te kunnen verhelpen, wordt er gesproken over een formulier in plaats van, net als bij de autoverzekering, een centrale database (Roy-data). 

“Een gemiste kans”, aldus Marc Alpina, directeur van Alpina. “Al in 2019 pleiten wij voor het opnemen van de schadevrije jaren van brommers in de database van Roy-data”. Waar de verzekerde voorheen bij het beëindigen van een autoverzekering eenmalig een papieren royementsverklaring ontving, met daarop het aantal opgebouwde schadevrije jaren, worden de schadevrije jaren nu na het royement door de betreffende verzekeraar sinds 2007 geregistreerd in Roy-Data, zodat de nieuwe verzekeraar eenvoudig de opgebouwde schadevrije jaren kan controleren en overnemen.  

“Dit is het moment om nu ook voor de brommerverzekering deze schadevrije jaren op te nemen. De infrastructuur ligt er al. Waarom zouden we teruggaan naar een ouderwets systeem van een papieren verklaring?”, aldus Marc Alpina. 

Roy data. Niet perfect, maar beter dan een papieren verklaring

Het systeem van Roy data is niet 100% perfect. Een intermediair heeft geen toegang tot deze database en dat is wel wenselijk. Zie ook ons artikel uit 2013 “ Alpina wil realtime database schadevrije jaren” Toch werkt Roy data voor het overnemen van de opgebouwde schadevrije jaren tussen verzekeraars prima en past ook in deze digitale tijd.  

Afschaffen van de term schadevrije jaren

Misschien moeten we ook de verwarrende term ‘schadevrije jaren’ direct afschaffen of maar helemaal stoppen met het systeem rondom schadevrije jaren. De klant beschouwt schadevrije jaren als de jaren die hij in zijn leven schadevrij heeft gereden, terwijl door de uitwerking van de bonus/malusladder vaak een heel ander aantal schadevrije jaren uit de bus komt. De klant wil beloond worden en de Nederlander is dol op sparen. Om die reden stelt Alpina voor om de klant niet met ‘schadevrije jaren’ te belonen maar met ‘spaarpunten’ voor elk jaar dat er geen schade op de verzekeringspolis is geclaimd. “Dit neemt de onduidelijkheid, de miscommunicatie en het onbegrip over de term ‘schadevrije jaren’ weg  en maakt duidelijk dat als je in je leven bijvoorbeeld tien jaar schadevrij hebt gereden, je deze niet op meerdere polissen kan gebruiken. Je spaart namelijk met schadevrije jaren of liever spaarpunten per polis voor korting op de verzekeringspremie.” 

Bron: 

https://www.vvponline.nl/nieuws/uniform-overzicht-schadehistorie-scooterverzekerden?mid=k6CZo2lmm2SYkQ== 

https://www.infinance.nl/artikel/diks-wil-realtime-database-schadevrije-jaren/