800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Een koppel wat niet bij is bij de psycholoog
Home Blog Partnerpensioen bij echtscheiding

De financiële impact van een scheiding op het partnerpensioen

08 mei 2024
3 min leestijd

Een echtscheiding brengt niet alleen emotionele uitdagingen met zich mee, maar kan ook aanzienlijke veranderingen in de financiële situatie veroorzaken. Het partnerpensioen is vaak een aspect dat tijdens het scheidingsproces over het hoofd wordt gezien, terwijl het van groot belang is om dit goed te regelen. Hieronder bespreken we de rechten en verantwoordelijkheden die ontstaan, evenals hoe je je hierop kunt voorbereiden.

Het partnerpensioen, ook bekend als nabestaandenpensioen, is bedoeld als een pensioenuitkering voor de partner van de pensioengerechtigde in geval van overlijden. Deze uitkering kan cruciaal zijn voor de financiële stabiliteit van de achterblijvende partner. Bij een scheiding veranderen echter de voorwaarden met betrekking tot het nabestaandenpensioen.

Regeling van het partnerpensioen bij echtscheiding

Bij een scheiding wordt het opgebouwde partnerpensioen in principe verdeeld volgens de regels van de Wet Verevening Pensioenrechten bij scheiding (WVPS), tenzij andere afspraken zijn gemaakt. Deze afspraken kunnen bijvoorbeeld worden vastgelegd in huwelijkse voorwaarden of een echtscheidingsconvenant. Het is belangrijk op te merken dat alleen het partnerpensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk wordt verdeeld tussen de ex-partners.

Rechten en verantwoordelijkheden

Na een scheiding heeft een ex-partner in principe recht op een deel van het partnerpensioen van hun voormalige echtgenoot. Dit recht blijft bestaan, zelfs als de ex-partner na de scheiding hertrouwt of een nieuwe partner krijgt. Het is echter belangrijk om elkaar als ex-partners op de hoogte te houden van veranderingen die invloed kunnen hebben op het partnerpensioen, zoals hertrouwen of emigreren.

Voorbereiding op de verdeling van het partnerpensioen

Om goed voorbereid te zijn op de verdeling van het partnerpensioen bij een scheiding, is het verstandig om tijdig alle nodige informatie te verzamelen over de pensioenregelingen die van toepassing zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  • Begin met een inventarisatie van alle pensioenrechten die jij en je partner hebben opgebouwd, zowel tijdens als buiten het huwelijk.
  • Laat je informeren door een pensioenadviseur, aangezien het vaak complex is om de exacte waarde en verdeling van pensioenrechten te bepalen. Een adviseur kan helpen bij het maken van eerlijke afspraken.
  • Leg alle gemaakte afspraken over het partnerpensioen duidelijk vast in het echtscheidingsconvenant om misverstanden en problemen in de toekomst te voorkomen.
  • Stel de pensioenuitvoerder op de hoogte van de scheiding en de gemaakte afspraken zodra deze zijn afgerond, om ervoor te zorgen dat het pensioen correct wordt uitbetaald in de toekomst.
  • Het regelen van het partnerpensioen bij een scheiding kan ingewikkeld zijn, maar een goede voorbereiding zorgt voor duidelijkheid en voorkomt problemen in de toekomst.

 

 

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op