800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
onderhoudskosten koppel verven kamer
Home Blog Een eigen woning: aan deze onderhoudskosten moet je denken

Een eigen woning: aan deze onderhoudskosten moet je denken

08 jun 2023
3 min leestijd

Een woning heeft regelmatig onderhoud nodig. Niet alleen klein onderhoud, zoals het schoonmaken van de dakgoten of een fris likje verf op de muren, maar ook groter onderhoud zoals onderhoud aan de gevel, een nieuwe cv-ketel of het vervangen van de beglazing. Als eigenaar van de woning betaal je zelf de onderhoudskosten. Daarom is het verstandig om de klussen te plannen én een apart spaarpotje voor onderhoud aan te leggen. Maar met welke onderhoudskosten moet je ongeveer rekening houden?

Onderhoudskosten gemiddeld €300 per maand

De onderhoudskosten zijn afhankelijk van het soort woning dat je hebt, de leeftijd van de woning en de staat van onderhoud. Nibud gaat uit van 1% van de woningwaarde voor de jaarlijkse onderhoudskosten. Als je uit gaat van een gemiddelde huizenprijs van €400.000 kun je dus rekenen op ongeveer €4.000 onderhoudskosten per jaar. Dat is ongeveer €334 per maand. Volgens Verenging Eigen Huis zijn de gemiddelde onderhoudskosten zo’n €3.600 per jaar, dus €300 per maand.

Natuurlijk zijn deze cijfers slechts gemiddelden. Heb je een wat ouder huis? Dan moet er jaarlijks vaak meer onderhoud gebeuren dan bij een nieuwbouwwoning. De gemiddelde onderhoudskosten zullen voor een jaren dertig woning dan ook hoger liggen dan voor een nieuwbouwhuis die er pas tien jaar staat.

Plan je klussen goed

Je hoeft niet al het onderhoud in één keer uit te voeren. De ene klus kun je beter in de zomer doen, terwijl de andere klus juist beter in de winter uitgevoerd kan worden. Zo is het voorjaar of de zomer de meeste geschikte periode voor schilderwerk buiten, omdat bij een te koude temperatuur de verf niet goed droogt. En als het hoogzomer is zullen er nog weinig bladeren in de dakgoot liggen. Het schoonmaken van de dakgoten kun je dus beter aan het einde van de herfst of het begin van het voorjaar doen. Zo kun je het onderhoud over het jaar verspreiden.

Stel het onderhoud niet uit

Soms heb je de tijd of zin  niet om een klus aan te pakken. Toch is uitstellen ook niet verstandig. Hoe langer je wacht, hoe duurder en tijdrovender het onderhoud vaak wordt. Door je huis goed te onderhouden voorkom je bovendien dat het ‘probleem’ erger wordt (denk bijvoorbeeld aan een verstopte dakgoot, waardoor je binnen lekkage krijgt) en je straks in één keer een hele hoop geld en tijd moet investeren om het op te lossen. Daarnaast wordt je huis ook snel minder waard als het niet goed wordt onderhouden.

Verbouwen of verduurzamen

Ga je je woning verbouwen of verduurzamen? Dan valt dit niet onder het regulier onderhoud. De kosten voor dit soort grote projecten zijn vaak een stuk hoger dan de onderhoudskosten. Ga je verbouwen? Dan kun je dit bekostigen met eigen spaargeld, maar ook door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek te nemen. Ook voor het verduurzamen van een woning zijn er verschillende manieren om dit te financieren. Wil je daar meer over weten? Onze hypotheekadviseurs weten alles over het financieren van een woning en alles wat daar mee te maken heeft. Neem daarom vooral contact met ons op!

Bereken het zelf met onze rekentools!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op