Krijgen-van-een-kind

Financiële checks bij het krijgen van een kind

23 april 2019

Marc Diks
Door: Marc Diks
Laatst geupdatet: 28-09-2022

U bent in verwachting en wilt dit het liefst met de hele wereld delen. Vooral bij uw eerste kind is het allemaal nieuw en komt er heel veel bij kijken. U denkt waarschijnlijk niet direct aan uw verzekeringen. Toch zijn er een aantal zaken die u goed geregeld moet hebben, zowel voor als na de geboorte. In dit blogbericht helpen we u graag op weg.

Na de eerste paar maanden van de zwangerschap, voor de geboorte van jullie kind is het goed om te kijken naar uw verzekeringen. Wat is er precies verzekerd? Iedereen in Nederland heeft een verplichte basis zorgverzekering. In dit ‘basispakket’ zit ook de verloskundige zorg. U krijgt deze zorg zowel voor, tijdens als na de bevalling. Wat er wel en niet onder de verloskundige hulp valt, kan per verzekeraar verschillen. Via een aanvullende verzekering krijgt u kraamhulp vergoed en in sommige gevallen zelfs extra kosten, zoals zwangerschapsgym.

Na de geboorte van uw kind heeft u drie werkdagen de tijd om aangifte te doen bij de gemeente. Bij de aangifte krijgt uw kind een eigen burgerservicenummer.

Gezinsuitbreiding doorgeven aan uw verzekeraar

Naast het doen van aangifte bij de gemeente is het belangrijk om ook uw verzekeraar op de hoogte te brengen van de geboorte van uw kind. Doe dit het liefst zo snel mogelijk. In sommige gevallen is uw kind gratis meeverzekerd. Wanneer de polis een gezinsdekking heeft zijn kinderen bij een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering standaard meeverzekerd. De babyspullen zijn gedekt door de inboedelverzekering, maar let er wel op dat u niet bent onderverzekerd doordat de waarde van de inboedel door de komst van de kleine is gestegen.

Verzekeraars willen graag alle verzekerden op het polisblad hebben staan. Hiervoor dient u de geboortedatum, initialen en de achternaam van uw kind door te geven. Heeft u een doorlopende reisverzekering? Check natuurlijk ook of de reisverzekering een dekking heeft voor een gezin met kinderen.

Overige belangrijke zaken

Bent u van plan om na de komst van uw kind een dag minder te gaan werken? Dan is het goed om in het geval van een koophuis uw hypotheek onder de loep te nemen. Omdat uw besteedbaar inkomen na de komst van het kindje lager is, wilt u er zeker van zijn dat u de lasten kunt blijven dragen.

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om uw overlijdensrisicoverzekering te verhogen. Met een overlijdensrisicoverzekering komt er een vastgesteld bedrag vrij als één van de twee partners komt te overlijden. Met dit bedrag kan de overgebleven partner bijvoorbeeld de hypotheek (deels) aflossen en toch rondkomen met minder inkomen door minder te gaan werken.

Bent u verzekerd via Alpina? Wij helpen u graag bij het aanpassen van uw verzekeringen door de komst van een kind. Heeft u vragen of zijn er zaken onduidelijk? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Lees ook:

Veilig op weg met kinderen

Is uw huis kindveilig?