800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Krijgen-van-een-kind
Home Blog Financiële check kinderen

Financiële checks bij het krijgen van een kind

23 apr 2019
3 min leestijd

Je bent in verwachting en wilt dit het liefst met de hele wereld delen. Vooral bij je eerste kind is het allemaal nieuw en komt er heel veel bij kijken. Je denkt waarschijnlijk niet direct aan je verzekeringen. Toch zijn er een aantal zaken die je goed geregeld moet hebben, zowel voor als na de geboorte. In dit blogbericht helpen we je graag op weg.

Na de eerste paar maanden van de zwangerschap, voor de geboorte van jullie kind is het goed om te kijken naar je verzekeringen. Wat is er precies verzekerd? Iedereen in Nederland heeft een verplichte basis zorgverzekering. In dit ‘basispakket’ zit ook de verloskundige zorg. Je krijgt deze zorg zowel voor, tijdens als na de bevalling. Wat er wel en niet onder de verloskundige hulp valt, kan per verzekeraar verschillen. Via een aanvullende verzekering krijg je kraamhulp vergoed en in sommige gevallen zelfs extra kosten, zoals zwangerschapsgym.

Na de geboorte van je kind heb je drie werkdagen de tijd om aangifte te doen bij de gemeente. Bij de aangifte krijgt je kind een eigen burgerservicenummer.

Gezinsuitbreiding doorgeven aan je verzekeraar

Naast het doen van aangifte bij de gemeente is het belangrijk om ook je verzekeraar op de hoogte te brengen van de geboorte van je kind. Doe dit het liefst zo snel mogelijk. In sommige gevallen is je kind gratis meeverzekerd. Wanneer de polis een gezinsdekking heeft zijn kinderen bij een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering standaard meeverzekerd. De babyspullen zijn gedekt door de inboedelverzekering, maar let er wel op dat je niet bent onderverzekerd doordat de waarde van de inboedel door de komst van de kleine is gestegen.

Verzekeraars willen graag alle verzekerden op het polisblad hebben staan. Hiervoor dien je de geboortedatum, initialen en de achternaam van je kind door te geven. Heb je een doorlopende reisverzekering? Check natuurlijk ook of de reisverzekering een dekking heeft voor een gezin met kinderen.

Overige belangrijke zaken

Ben je van plan om na de komst van je kind een dag minder te gaan werken? Dan is het goed om in het geval van een koophuis je hypotheek onder de loep te nemen. Omdat jouw besteedbaar inkomen na de komst van het kindje lager is, wil je er zeker van zijn dat je de lasten kunt blijven dragen.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om je overlijdensrisicoverzekering te verhogen. Met een overlijdensrisicoverzekering komt er een vastgesteld bedrag vrij als één van de twee partners komt te overlijden. Met dit bedrag kan de overgebleven partner bijvoorbeeld de hypotheek (deels) aflossen en toch rondkomen met minder inkomen door minder te gaan werken.

Ben je verzekerd via Alpina? Wij helpen je graag bij het aanpassen van je verzekeringen door de komst van een kind. Heb je vragen of zijn er zaken onduidelijk? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Lees ook:

Veilig op weg met kinderen

Is je huis kindveilig?

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op