800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Financiële gevolgen trouwen trouwring
Home Blog Financiële gevolgen trouwen, samenwonen en geregistreerd partnerschap

Financiële gevolgen trouwen, samenwonen en geregistreerd partnerschap

15 aug 2023
3 min leestijd

Het aangaan van een huwelijk, samenwonen of geregistreerd partnerschap zijn levensgebeurtenissen met aanzienlijke impact. Naast de persoonlijke aspecten hebben deze beslissingen ook financiële gevolgen. Hier bespreken we de financiële overwegingen die van belang zijn wanneer jullie gezamenlijk een levenspad inslaan.

De financiële gevolgen van het delen van het leven hangen af van de gekozen aanpak. Het wettelijke kader verschilt bijvoorbeeld tussen trouwen, geregistreerd partnerschap en samenwonen. Hoewel we hier niet uitgebreid ingaan op de juridische nuances, benoemen we wel de essentiële aandachtspunten.

 

Woning is niet automatisch gemeenschappelijk bezit

Indien je intrekt bij je partner die reeds een eigen woning bezit, wordt de woning niet automatisch onderdeel van het gemeenschappelijke bezit bij samenwonen of trouwen. Bij een huwelijk in algehele gemeenschap van goederen geldt dit wel.

 

Eigenwoningverleden kan variëren

Wanneer jullie gezamenlijk een nieuwe eerste eigen woning aanschaffen, is er geen gezamenlijk verleden met betrekking tot eigenwoningbezit. Deze situatie wijzigt als een van beiden eerder al een eigen woning heeft gehad. In dat geval kan het eigenwoningverleden ook invloed hebben op de ander. Dit onderwerp is complex, waarbij professioneel advies aan te raden is. Bij een huwelijk in algehele gemeenschap van goederen wordt bezit en schuld automatisch verdeeld.

 

Bundelen van verzekeringen

Evalueer welke verzekeringen jullie individueel hebben en of deze samengevoegd kunnen worden. Als jullie beiden bijvoorbeeld aansprakelijkheids- of inboedelverzekeringen hebben, is het vaak mogelijk om deze te combineren. Soms kan een partner worden toegevoegd aan een bestaande verzekering, wat doorgaans gepaard gaat met een bescheiden premieverhoging, die echter lager uitvalt dan het betalen van twee aparte premies.

 

Gezamenlijke pensioenbeoordeling

Bij het nemen van de beslissing om samen verder te gaan, is het raadzaam om ook jullie pensioenvooruitzichten te onderzoeken. Hoeveel pensioen hebben jullie individueel opgebouwd? Is dit toereikend om toekomstige huur- of hypotheeklasten te dekken? Zelfs als jullie nog jong zijn, loont het om de pensioensituatie samen te bekijken. Vroegtijdig beginnen met pensioenopbouw maakt optimaal gebruik van rendement-op-rendement mogelijk en vereist bovendien een lagere maandelijkse inleg voor het gewenste pensioenkapitaal.

Controleer tevens of je partner is aangemeld bij je pensioenbeheerder. Indien je via je werkgever een nabestaandenpensioen opbouwt, ontvangt je partner een uitkering bij jouw overlijden. Je partner moet hiervoor echter wel aangemeld zijn. Bij samenwonen dien je je partner zelf aan te melden bij de pensioenbeheerder, vaak onder specifieke voorwaarden, zoals een notarieel samenlevingscontract.

Nauwgezette financiële administratie

Indien jullie niet trouwen in algehele gemeenschap van goederen, is het aan te raden om een gedegen administratie bij te houden. In andere gevallen zijn er namelijk zowel individuele als gezamenlijke eigendommen. Dit is vooral relevant bij samenwonen, waarbij je niet automatisch elkaars erfgenaam bent. Het bijhouden van aankopen en investeringen kan problemen bij scheiding of overlijden voorkomen.

 

Het betreden van een nieuwe levensfase, zoals samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap, heeft aanzienlijke financiële gevolgen. Wil je inzicht krijgen in jullie financiële status met betrekking tot pensioenen, verzekeringen en hypotheken? Onze adviseurs staan klaar om je hierbij te assisteren. Neem gerust contact met ons op!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op