800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Freelancers corona en verzekering
Home Blog freelancers en coronacrisis

Freelancers in coronacrisis: Kunt u financiële derving tegengaan met een verzekering?

01 apr 2020
4 min leestijd

Freelancers werken op een zelfstandige wijze, op basis van een opdracht, voor een opdrachtgever. Doordat zij in principe voor zichzelf werken, genieten zij niet dezelfde bescherming als mensen die in loondienst zijn. Nu het coronavirus de wereld in haar ban heeft, nemen overheden en bedrijven drastische maatregelen. Overheden sluiten evenementen en zelfs hele werksectoren, zoals de horeca en sportscholen. Door dit soort maatregelen hebben bedrijven minder werk liggen. Wat resulteert in ontslag of werkvermindering van werknemers.

Freelancers zitten in een lastige situatie. Met het coronavirus dat door het land heen gaat, is de kans aanzienlijk dat zij op een gegeven moment ook ziek raken. Wanneer een freelancer ziek wordt en hierdoor niet meer kan werken, komen er geen inkomsten meer binnen. Freelancers werken namelijk veelal op basis van opdracht. Doorgaans is de overeenkomst zo gesloten dat er een uurloon wordt betaald per gewerkt uur of dat u betaald krijgen wanneer de opdracht is voltooid. Wanneer u als freelancer dan ziek wordt, kunt u geen uren werken of de opdracht voltooien. Dit heeft grote financiële gevolgen.

Kunt u zich als freelancer beschermen tegen financiële derving, als gevolg van ziekte? In dit artikel wordt uitgelegd wat u hiertegen kunt doen.

coronacrisis freelancers verzekering

Wat kunt u van te voren als freelancer doen?

Ziek worden is altijd een risico. Het voordeel van freelancer zijn is dat u eigen baas bent en dat u zelf bepaalt welke opdrachten u aanneemt. Daarnaast is het wel zo dat alle verantwoordelijkheid op u komt te liggen. U mist cruciale vangnetten die ‘gewone’ werknemers doorgaans wel hebben. Zoals bepaalde verzekeringen, wanneer een werknemer schade veroorzaakt of salaris doorbetaling bij ziekte.

Ziek zijn komt natuurlijk nooit uit. U bent net zo goed bezig met het opbouwen van uw eigen bedrijf en dat komt nu helemaal stil te staan. Helaas betekent dit voor u ook dat de betaling van uw salaris stil komt te staan. En de rekeningen moeten toch doorbetaald worden. Gelukkig kunt u dit financiële verlies laten compenseren door een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering geeft u een financiële compensatie bij het verlies van uw inkomen. In het licht van het coronavirus gaat het hier om financieel verlies door middel van ziekte. Wanneer u voor tenminste 25% arbeidsongeschikt bent geworden door het coronavirus, kunt u aanspraak maken op deze verzekering.

Er zijn echter ook andere oorzaken van arbeidsongeschiktheid om aanspraak te maken op de verzekering. U kunt bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raken door lichamelijke of psychische klachten, zoals spit of beginnende dementie. En u kunt arbeidsongeschikt raken doordat u een ongeluk heeft gehad. Dit kan een ongeluk op de werkvloer zijn, tijdens het sporten, in het verkeer of gewoon in uw eigen huis. Daarnaast zijn er ook minder voorkomende redenen van arbeidsongeschiktheid zoals orgaandonatie en pleegzorgverlof. In al deze gevallen bent u verzekerd met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Verzekering afsluiten bij Alpina? Bereken ze hier!

Uitzonderingen

Elke verzekeringen heeft zo zijn eigen uitzonderingen, zo ook de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze uitzonderingen kunnen verschillen per verzekeraar, maar zijn doorgaans zoiets als dit:

  • Geen uitkering bij arbeidsongeschiktheid doormiddel van alcohol of drugsgebruik;
  • Geen uitkering bij arbeidsongeschiktheid van minder dan 25%, ongeacht de oorzaak;
  • Geen uitkering bij arbeidsongeschiktheid doordat de arbeidsongeschiktheid voortvloeit uit eigen grove schuld of opzet.

Geen uitkering bij alcohol, drugs of grove schuld, ziet erop dat u zelf een risico heeft gelopen en heirdoor arbeidsongeschikt bent geworden. In zekere zin had u beter moeten weten.  Bij opzet is het duidelijk dat u er min of meer zelf voor gekozen hebt om uzelf de arbeidsongeschiktheid aan te doen.

Bij minder dan 25% arbeidsongeschiktheid wordt er verwacht dat u nog genoeg inkomen binnenkrijgt om rond te komen van uw salaris. U kunt namelijk voor minimaal 75% blijven werken.

Laat uw arbeidsgeschiktheidspercentage altijd in kaart brengen door een dokter. Vaak gaat dit via een bedrijfsarts. In sommige gevallen kan dit via uw opdrachtgever, maar veelal zal dit via een externe dokter of arts gaan.

Dringende vragen of hulp nodig?

In deze onzekere tijden is het logisch dat u als freelancer dringende vragen heeft met betrekking tot de coronacrisis. Heeft u vragen over verloren inkomen of omzet door de coronacrisis, dan kunt u met uw vragen terecht bij Alpina. Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Lees ook:

Wat is het belang van een goede verzekering tijdens de coronacrisis

De coronacrisis en verzekeringen voor zzp’ers

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op