800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
Woningmarkt groei 2023 Amsterdam gracht
Home Blog Nederlandse woningmarkt toont groei in tweede kwartaal van 2023

Nederlandse woningmarkt toont groei in tweede kwartaal van 2023

14 aug 2023
4 min leestijd

In het tweede kwartaal van 2023 heeft de woningmarkt groei laten zien, waarbij NVM-makelaars meer dan 34.000 bestaande koopwoningen hebben verkocht. Dit betekent een aanzienlijke toename van 20% ten opzichte van het eerste kwartaal van hetzelfde jaar. Ook de gemiddelde verkoopprijs van koopwoningen toonde een stijging, terwijl het aantal verkochte nieuwbouwwoningen eveneens toenam.

Het tweede kwartaal van 2023 toonde een mediane verkoopprijs van €410.000 voor bestaande woningen, wat een lichte stijging betekent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Echter, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar was er nog sprake van een daling. De verschillende woningtypes lieten de volgende veranderingen in prijs zien:

  • Tussenwoningen: -7,1%
  • Hoekwoningen: -8,4%
  • 2-Onder-1-kap woningen: -9,8%
  • Vrijstaande woningen: -11,1%
  • Appartementen: -9,4%

 

Krapte-indicator daalt, maar nog geen evenwichtige markt

De krapte-indicator, die het aanbod op de Nederlandse koopwoningmarkt meet, is in het tweede kwartaal van 2023 gedaald naar 2,8, vergeleken met 3,2 in het eerste kwartaal van hetzelfde jaar. Deze indicator weerspiegelt het aantal keuzemogelijkheden dat kopers hebben op de woningmarkt. Een evenwichtige woningmarkt heeft een krapte-indicator tussen 5 en 10, maar momenteel is er nog een aanzienlijk tekort aan keuzemogelijkheden. Een krapte-indicator boven de 10 duidt op een kopersmarkt, waarbij kopers de touwtjes in handen hebben tijdens onderhandelingen.

 

Verkooptijd verkort zich

De looptijd van het aanbod op de woningmarkt, oftewel de gemiddelde tijd dat een te koop staande woning in dagen beschikbaar is, bedroeg in het tweede kwartaal van 2023 67 dagen. Dit is 17 dagen korter dan in het eerste kwartaal van hetzelfde jaar. Echter, in dezelfde periode vorig jaar werden woningen nog aanzienlijk sneller verkocht, met een gemiddelde looptijd van slechts 32 dagen.

 

Stijging van nieuwbouwverkopen

Naast de verkoop van bestaande woningen is ook het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal van 2023 toegenomen. Vooral in de lagere prijsklassen is er veel interesse onder kopers, waarbij energiezuinigheid en lagere onderhoudskosten belangrijke drijfveren zijn voor het kiezen van een nieuwbouwwoning. Informatiebijeenkomsten over nieuwbouwprojecten worden druk bezocht, vooral in grote steden waar de vraag naar nieuwe woningen aanzienlijk hoger is dan het aanbod. De verwachting is dat dit in de nabije toekomst niet zal veranderen, mede door overheidsmaatregelen, de gestegen rente en de moeizame procedures rondom bouwprojecten, die de ontwikkeling van nieuwe woningen bemoeilijken.

 

Verkoopprijs versus vraagprijs

Nog geen jaar geleden was het gebruikelijk om bij het kopen van een woning fors meer te betalen dan de vraagprijs, vanwege de schaarste aan woningen en de grote vraag. Hoewel het aanbod nog steeds beperkt is, heeft de recente afkoeling op de woningmarkt ook invloed gehad. Vooral de sterk gestegen hypotheekrente heeft gezorgd voor een lagere maximaal mogelijke hypotheek, wat resulteert in lagere prijzen die kopers kunnen betalen. Aan de andere kant is deze daling deels gecompenseerd door de stijging van de gemiddelde lonen. In het tweede kwartaal van 2023 bedroeg de uiteindelijke verkoopprijs gemiddeld -0,5% onder de vraagprijs, terwijl dit in het eerste kwartaal nog -1,2% was.

 

Vooruitzichten woningmarkt

Hoewel de groei van de woningmarkt in het tweede kwartaal van 2023 positief was, bestaat de mogelijkheid dat het slechts een tijdelijke opleving was. Verschillende banken en economen voorspellen voor de rest van 2023 en het begin van het volgende jaar nog een lichte teruggang van de gemiddelde woningprijs. Dit wordt voornamelijk toegeschreven aan de gestegen hypotheekrente. Niettemin blijft de scheve verhouding tussen vraag en aanbod een belangrijke factor die de prijzen hoog houdt. Kopers met spaargeld of overwaarde op hun huidige woning zorgen voor een stevige bodem onder de prijzen. In dit opzicht lijkt een verdere opleving waarschijnlijk, zolang (economische) ontwikkelingen de balans niet verstoren.

 

Interesse in een woning en benieuwd naar jouw maximale hypotheek? Bereken het hier. Of neem contact op met één van onze adviseurs, we helpen je graag!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op