Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Woningverduurzaming zonnecellen leggen
Home Blog Hoge energieprijzen stimuleren woningverduurzaming

Hoge energieprijzen stimuleren woningverduurzaming

14 aug 2023
2 min leestijd

Uit het grootschalige onderzoek ‘Duurzaam Wonen’ van Multiscope onder ruim 5.000 Nederlanders blijkt dat woningverduurzaming in 2022 enorm populair was vanwege de hoge energieprijzen. Maar liefst 4,8 miljoen huishoudens voerden minstens één duurzame maatregel uit, in totaal is er € 11,3 miljoen besteed. De meeste uitgaven gingen naar zonnepanelen (38%) en isolatie (37%).

 

Uitbesteding van werkzaamheden

Hoewel huiseigenaren nog wel in staat zijn om eenvoudige verduurzamingsmaatregelen zoals het aanbrengen van tochtstrips of energiezuinige verlichting zelf uit te voeren, is het installeren van zonnepanelen of het isoleren van muren en daken een ander verhaal. In totaal wordt maar liefst 85% van alle kosten uitbesteed aan derden.

 

Uitgaven per categorie woningverduurzaming

Zonne- en windenergie zijn de koplopers als het gaat om bestedingen voor woningverduurzaming, gevolgd door woningisolatie. Verlichting, waterbesparing en ventilatie worden relatief minder uitgegeven, omdat mensen deze zaken vaak zelf oppakken en de kosten doorgaans beperkt zijn.

 

Stijging van woningverduurzaming

In 2022 heeft 59% van de Nederlandse huishoudens minstens één aanpassing gedaan om hun woning te verduurzamen, wat neerkomt op 4,8 miljoen huishoudens. Dit aantal is gestegen ten opzichte van 2021 (4,2 miljoen) en 2020 (4 miljoen). Gemiddeld zijn er ook meer aanpassingen per woning gedaan dan het jaar ervoor (4,5 versus 4,1). In totaal zijn er vorig jaar 4 miljoen meer aanpassingen uitgevoerd dan in 2021.

 

Oproep aan de overheid

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) roept de overheid op om het verduurzamen van hele wijken versneld aan te pakken, met prioriteit voor gebieden waar sprake is van energiearmoede. Dit zijn vaak woningen met een laag energielabel en bewoners met een relatief laag inkomen. De omschakeling naar gasloos wonen is voor veel huiseigenaren een te grote investering. Daarom zijn er subsidies nodig ter waarde van miljarden euro’s.

Volgens de NVDE kunnen 1.129.000 gezinnen met het geld dat de overheid dit jaar heeft gereserveerd voor het energieplafond een structureel lagere energierekening krijgen. Dit zou jaarlijks een besparing van €1.100 opleveren. Met de huidige hoge energieprijzen kan het verschil zelfs oplopen tot €1.700.

 

Als je ook van plan bent om je woning te verduurzamen en wilt weten hoe je dit kunt financieren, ben je bij ons aan het juiste adres. Ook kan je contact met ons opnemen, onze adviseurs bij Alpina helpen je graag!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op