800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Populariteit meeneemregeling hypotheek afsluiten woonhuis
Home Blog Hoge populariteit van meeneemregeling bij hypotheek afsluiten

Hoge populariteit van meeneemregeling bij hypotheek afsluiten

15 aug 2023
3 min leestijd

Hypotheekaanvragen hebben in juli een opmerkelijke stijging laten zien ten opzichte van de voorafgaande zes maanden. Het huidige jaar 2023 heeft tot nu toe een ongekend aantal hypotheekaanvragen geregistreerd, en dat is niet het enige opvallende record. Tevens heeft het gemiddelde inkomen van aanvragers nog nooit eerder zo’n hoog niveau bereikt. Een bijzonder kenmerk is de groeiende populariteit van de meeneemregeling.

In de maand juli steeg het aantal hypotheekaanvragen tot 33.000, wat een toename is van 5.000 vergeleken met de maand juni. Volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN), een platform dat het aanvraag- en beheerproces van diverse hypotheekverstrekkers faciliteert, is deze stijging opmerkelijk.

 

Diversiteit in hypotheekaanvragen voor woningaankopen

Het HDN categoriseert hypotheekaanvragen op basis van de intentie, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen aanvragers die een hypotheek aanvragen voor de aankoop van een woning en degenen die wijzigingen in hun bestaande hypotheek wensen, zoals oversluitingen. In vergelijking met juli van vorig jaar is er sprake van een stijging van 14% in het totaal aantal hypotheekaanvragen. Vooral opvallend is de toename van 26% in hypotheekaanvragen voor woningaankopen, wat een positieve impuls geeft aan de woningmarkt die eerder terughoudendheid onder kopers zag gedurende het eerste halfjaar.

 

Groeiende populariteit van de meeneemregeling

Een opvallende trend is de opmars van de meeneemregeling. Het aantal hypotheekaanvragen waarbij deze regeling is toegepast voor woningaankopen is gestegen naar meer dan 5.500. Deze stijging is een verdubbeling ten opzichte van juli 2022. Gezien de aanzienlijke stijging van de hypotheekrente in het afgelopen jaar, is de kans groot dat de rente van een bestaande hypotheek relatief gunstiger is. De meeneemregeling stelt hypotheeknemers in staat hun bestaande hypotheek, inclusief de voordelige rente, over te zetten naar hun nieuwe woning. Hierdoor kunnen ze langer profiteren van de lagere rente, uiteraard mits de voorwaarden dit toelaten.

 

Stijging in gemiddeld inkomen voor hypotheekaanvragen

Het gemiddelde hypotheekbedrag voor woningaankopen is gestegen naar €339.500. In vergelijking met juli is er een stijging van 2,5% in het bedrag dat kopers lenen ten opzichte van de waarde van de woning. De Loan to Value (LTV) ratio bedroeg in juli 77,8%, wat betekent dat gemiddeld 77,8% van de woningwaarde wordt gefinancierd via de hypotheek, terwijl de resterende 22,2% uit eigen middelen wordt voldaan.

 

Recordinkomen

Het inkomen van de gemiddelde hypotheekaanvrager heeft een recordhoogte van €88.000 bereikt, dankzij de gestegen inkomens gedurende het afgelopen jaar. Starters hebben gemiddeld een gezamenlijk inkomen van €79.000 en vroegen gemiddeld een hypotheekbedrag van €320.000 aan, wat €10.000 lager is dan in het jaar 2022.

 

Juli was een positieve maand wat betreft hypotheekaanvragen. Sta je op het punt een woning te kopen en wil je inzicht krijgen in je financieringsopties? Onze adviseurs staan klaar om je te assisteren en te onderzoeken of de meeneemregeling voordelig voor jou kan zijn. Neem dus gerust contact met ons op. We helpen je graag!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op