Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Elektrische fiets diefstal fietsen
Home Blog Houd de dief! Verzeker je elektrische fiets tegen diefstal

Houd de dief! Verzeker je elektrische fiets tegen diefstal

02 mrt 2022
4 min leestijd

De elektrische fiets wordt steeds populairder. Niet alleen in Nederland, maar door heel Europa. Sinds 2018 worden er jaarlijks meer elektrische fietsen dan gewone fietsen verkocht. Tegelijkertijd wordt de e-bike ook steeds populairder onder dieven. Het aantal gestolen e-bikes per jaar stijgt namelijk flink. In 2021 registreerde de Nationale Politie 22.593 aangiftes van gestolen e-bikes. Dat is maar liefst een kwart meer dan in 2020 en zelfs driekwart meer dan in 2019. Bovendien is het ruim vier keer zoveel als het aantal gestolen auto’s. Heeft u een elektrische fiets? Dan zijn er een aantal dingen die u kunt doen om het dieven lastiger te maken uw e-bike te stelen.

Hoe voorkom je diefstal van je elektrische fiets?

Diefstal voorkomen wordt steeds lastiger. Tegenwoordig wordt in filmpjes op TikTok gedemonstreerd hoe makkelijk het is om een fietsslot open te krijgen. Hiervoor gebruiken ze een loper, zodat het slot niet geforceerd hoeft te worden. Wel blijft het belangrijk om een goed slot op uw elektrische fiets te hebben. Goede sloten verkleinen de kans op diefstal van uw elektrische fiets. Bovendien zijn kwalitatief goede sloten vaak ook een vereiste bij het afsluiten van een e-bike verzekering. Verzekeraars eisen een ART-goedgekeurd slot. Dit moet minimaal een slot uit categorie 2 zijn. Koopt u uw elektrische fiets bij een rijwielhandelaar? Dan kan deze u aan de juiste sloten helpen. Zij weten welke eisen verzekeraars stellen aan een slot. Bij diefstal van de elektrische fiets moet u twee sleuteltjes kunnen overleggen. Op deze manier controleert de verzekeraar of de elektrische fiets echt op slot stond.

Een aantal andere tips om diefstal van uw elektrische fiets lastiger te maken:

  • Zet uw elektrische fiets op straat altijd vast met een extra slot aan een object dat niet te verwijderen is, zoals een vaststaand fietsenrek, een lantaarnpaal of een boom;
  • Zet uw fiets waar mogelijk in een bewaakte fietsenstalling en zoveel mogelijk in het zicht van de toezichthouder of anderen;
  • Zet uw fiets ook in uw eigen schuur goed op slot, bij voorkeur met twee sloten. U kunt ook een muur- of vloeranker kopen om de fiets aan vast te zetten;
  • Zonder accu is een elektrische fiets al veel minder interessant voor dieven. Neem deze waar mogelijk dus zoveel mogelijk mee.

Wees voorbereid op diefstal: sluit een E-bike verzekering af

Het risico op diefstal van een elektrische fiets wordt steeds groter. Vorig jaar werd een elektrische fiets in de meeste gevallen op straat gestolen. In 1900 gevallen braken de dieven in of gebruikten ze geweld om de fiets te stelen. Een goed slot is belangrijk, maar werkt slechts vertragend. Naast bovenstaande tips, kunt u daarom ook eens kijken naar een e-bike verzekering.

U bent niet verplicht om uw elektrische fiets te verzekeren, tenzij u een snelle e-bike (een speed pedelec) heeft. Toch is een goede e-bike verzekering geen overbodige luxe. Met een e-bike verzekering is uw elektrische fiets verzekerd tegen schade en diefstal. Een elektrische fiets is natuurlijk niet goedkoop in aanschaf. De gemiddelde prijs voor een kwalitatief goede elektrische fiets ligt tussen de €1200 en €2500. Het vervangen van een gestolen e-bike is dus een dure grap. Vanwege de hoge waarde wordt een elektrische fiets daarom ook vaker verzekerd dan een gewone fiets.

Wat moet ik doen bij diefstal van een elektrische fiets?

Zelfs als u goede voorzorgsmaatregelen neemt, kan het zijn dat uw fiets wordt gestolen. Dieven bedenken steeds slimmere manieren om een e-bike te stelen. Naar verhouding is de kans op diefstal bij een elektrische fiets groot. Als u een e-bike verzekering heeft afgesloten kunt u bij diefstal aanspraak maken op de verzekeraar. Het is belangrijk dat u direct aangifte doen bij de politie. Als er geen aangifte is gedaan zal de verzekeraar ook niet uitkeren. Neem vervolgens ook direct contact op met uw verzekeraar. Zij zullen u verdere instructies geven.

Bereken direct de premie voor uw e-bike verzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op