Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Inzittendenverzekering autogordel
Home Blog inzittendenverzekering autogordel

Lagere uitkering na ongeval voor inzittenden zonder autogordel

16 nov 2018
3 min leestijd

Bij de meeste autoverzekeringen is het mogelijk om een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. Wat wordt er wel en niet vergoed met een inzittendenverzekering en waar heeft dat mee te maken?
Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Moneyview blijkt dat u na een ongeval soms niets of maar een deel vergoed krijgt, wanneer u als passagier in een auto geen autogordel draagt.
Als inzittende van een auto bent u verplicht om een gordel te dragen. Wanneer u dit niet doet, krijgt u een lagere uitkering van de inzittendenverzekering.

Wat houdt een schadeverzekering inzittenden in?

De schadeverzekering voor inzittenden vergoedt de schade die de bestuurder en passagiers lijden van het bij een ongeval betrokken motorrijtuig. Die schade kan bestaan uit zaakschade (kleding, bagage etc.), inkomstenderving, huishoudelijke hulp, vervoerskosten, medische kosten, smartengeld en uitvaartkosten.

Bij deze verzekering is het niet van belang wie er schuldig is aan het ongeval.
De schade kunt u regelen met uw eigen verzekeraar. U bent in dit geval niet afhankelijk van een aansprakelijkheidsverzekeraar van een andere partij.

Wanneer biedt een schadeverzekering voor inzittenden geen dekking?

Een verzekering voor inzittenden biedt geen dekking bij schade aan het voertuig zelf. Ook wanneer een particuliere auto werd gebruikt als taxi of als er werd deelgenomen aan een wedstrijd of andere snelheidsrit biedt deze verzekering geen dekking. Wanneer de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft of onder invloed was van (te veel) alcohol of drugs. Daarnaast is het dragen van een gordel een reden om geen dekking te bieden of om de uitkering van de inzittendenverzekering te verlagen.

Uit het recente onderzoek blijkt dat het per verzekeraar verschilt of u géén of een lagere uitkering krijgt bij het niet dragen van uw gordel.
59% van de autoverzekeraars verlaagt de uitkering van de inzittendenverzekering met 25%.

Regels met betrekking tot het dragen van een autogordel

Om voor iedereen duidelijk te maken hoe en waarom de autogordel moet worden gedragen, zijn hier een aantal regels voor opgesteld.
Het is belangrijk dat iedereen een eigen autogordel gebruikt. Twee of meer personen in één autogordel is verboden, ook bij kinderen. Daarnaast moet iedere passagier over een eigen zitplaats beschikken. Het aantal autogordels bepaalt het aantal personen dat mag worden vervoerd. Dit houdt in dat er niet meer personen mogen worden vervoerd dan het aantal aanwezige gordels. Als laatste regel geldt dat de gordel niet op een andere wijze gebruikt mag worden dan waar deze voor gemaakt is.

Uitzonderingen op de draagplicht

Er zijn enkele uitzonderingen op het verplicht dragen van de autogordel. Als u geen gordel kunt dragen vanwege een lichamelijke beperking. Het is dan van belang dat u een ontheffing aanvraagt bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Het kan ook zo zijn dat er geen gordels aanwezig zijn in de auto. Auto’s met een bouwjaar van voor 1971 hebben geen gordels. In deze auto’s is het dan ook niet verplicht om een gordel te dragen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op