800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Landelijke woningen huis in bos
Home Blog Landelijke woningen: Prijzig, maar betaalbaarder

Landelijke woningen: Prijzig, maar betaalbaarder

14 aug 2023
3 min leestijd

Landelijke woningen zijn geliefd vanwege hun weidse uitzichten, loeiende koeien en rustieke omgeving. Hoewel de prijzen van deze woningen het afgelopen jaar sterk zijn gedaald, blijven ze voor veel mensen onbetaalbaar. De gemiddelde prijs blijft namelijk hoog, waardoor een goede voorbereiding essentieel is.

Een landelijke woning, gelegen buiten de bebouwde kom of in een landelijk gebied, wordt steeds populairder. Hoewel de prijzen in voorgaande jaren sneller stegen dan het marktgemiddelde, zijn ze nu ook gedaald. In slechts een jaar tijd is de gemiddelde prijs van een landelijke woning met € 90.000 gedaald tot bijna € 650.000 in eind 2022.

 

Invloed van het energielabel op de prijs van landelijke woningen

Landelijke woningen zijn vaak ruimer dan reguliere woningen, waardoor het energielabel een belangrijke rol speelt bij de verkoopprijs. Opvallend genoeg zijn landelijke woningen met energielabel E en F gemiddeld bijna twintig procent in prijs gedaald (-17% en -19%). Interessant genoeg daalden vergelijkbare woningen met energielabel G iets minder sterk, namelijk met -11%.

Hoewel deze huizen populair blijven, heeft het energielabel geen merkbaar effect op de verkoopsnelheid of het aantal verkopen. Dit suggereert dat er nog steeds voldoende kopers zijn die naar landelijke gebieden trekken, ondanks de hogere energielasten.

 

Overwegingen bij het kopen van een landelijke woning

Het blijft aantrekkelijk om een landelijke woning te kopen. Het energielabel lijkt geen invloed te hebben op de verkoopsnelheid en het aantal verkopen van landelijke woningen. Desondanks zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij de aankoop:

  • Financiering: Bij het kopen van een landelijke woning kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen, op voorwaarde dat er een woonbestemming op rust. Als een deel van de woning een agrarische bestemming heeft, kan het zijn dat je voor dat deel geen hypotheek kunt afsluiten en eigen geld nodig hebt.
  • Milieukwesties: Bij landelijke woningen of voormalige agrarische objecten kunnen er nog ondergrondse tanks aanwezig zijn of kunnen er asbesthoudende materialen gebruikt zijn. Het verwijderen of saneren hiervan kan kostbaar zijn, dus informeer hierover bij de verkoopmakelaar.
  • Bodemverontreiniging: Op het platteland is er een grotere kans op bodemverontreiniging dan in stedelijke gebieden. Het uitvoeren van een bodemonderzoek is dan ook verstandig, aangezien je als eigenaar verantwoordelijk bent voor de kwaliteit van de grond en eventuele sanering.
  • Bestemmingsplan: Let op het bestemmingsplan van het object dat je wilt kopen. Als het een agrarische bestemming heeft en je bent niet van plan om het op die manier te gebruiken, dan handel je in strijd met het bestemmingsplan. Hierdoor loop je mogelijk het risico dat je geen vergunning krijgt voor toekomstige verbouwingen. Zelfs als de gemeente het gedoogt dat je daar woont, kan dit problemen opleveren als omwonenden klachten indienen.

 

Hoewel de markt voor landelijke woningen afkoelt, blijft de charme van deze huizen populair. Als je overweegt om naar het platteland te verhuizen, is het belangrijk om goed advies in te winnen, zowel bij de aankoop zelf als op financieel gebied. Landelijke woningen zijn over het algemeen duurder dan reguliere woningen, dus we helpen je graag bij de financiering.

Neem vrijblijvend contact op, onze adviseurs helpen je graag!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op