800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
Lijfrenteverzekering keert uit oud koppel
Home Blog Mijn lijfrenteverzekering keert bijna uit: wat nu?

Mijn lijfrenteverzekering keert bijna uit: wat nu?

08 aug 2023
3 min leestijd

Heb je in het verleden een lijfrenteverzekering afgesloten en benader je nu de leeftijd waarop je met pensioen gaat? Dan is de kans groot dat je lijfrenteverzekering binnenkort tot uitkering zal komen. Vroeger was je beperkt in de keuze om met het opgebouwde kapitaal een lijfrente aan te schaffen, maar tegenwoordig zijn er diverse aantrekkelijke alternatieven beschikbaar.

Het moment van uitkering van je lijfrenteverzekering komt aan wanneer de einddatum van de verzekering is bereikt. Doorgaans wordt het opgebouwde bedrag in termijnen uitbetaald. Deze periodieke uitkering kan echter ook uitgesteld worden. Je hebt hierbij de keuze tussen een tijdelijke of levenslange lijfrente-uitkering. Bij een tijdelijke uitkering ontvang je gedurende bijvoorbeeld tien of vijftien jaar maandelijkse betalingen. De hoogte van deze betalingen is afhankelijk van de huidige rentestand, waarbij een lagere rente leidt tot een lagere uitkering.

 

Uitstel van uitkering of aanpassing van vorm

Het is mogelijk om de uitkering van je lijfrenteverzekering uit te stellen, wat eigenlijk neerkomt op het verlengen van de looptijd van de verzekering. Ook heb je de optie om je lijfrente bij een andere verzekeraar onder te brengen. Als je meer ingrijpende veranderingen wilt, kun je zelfs kiezen voor een andere spaarvorm om je pensioen aan te vullen. Hierdoor kun je je pensioenvoorziening beter afstemmen op je huidige situatie.

 

Banksparen als alternatief voor lijfrenteverzekering

Een vaak gemaakte overstap is die van een lijfrenteverzekering naar banksparen. Dit concept verschilt enigszins van een traditionele lijfrenteverzekering. Met banksparen ontvang je vanaf de AOW-leeftijd maximaal twintig jaar lang een uitkering. In geval van overlijden stopt de uitkering, en het resterende saldo gaat over naar je nabestaanden.

In de regel levert banksparen doorgaans een hoger rendement op dan een conventionele lijfrenteverzekering. Daarnaast zijn de kosten meestal lager, wat resulteert in een hogere uitkering.

 

Speciale regelgeving en belastingaspecten

Voor lijfrenteverzekeringen afgesloten vóór 1992 en premiebetalende lijfrenteverzekeringen die gestart zijn voor 16 oktober 1990 gelden afwijkende regels. In sommige gevallen hoef je dan geen lijfrente aan te kopen, en onder bepaalde voorwaarden kun je het opgebouwde bedrag zelfs schenken aan iemand anders.

Bij een lijfrente-uitkering krijg je te maken met inkomstenbelasting. Hoewel het fiscaal voordelig is om tijdens de opbouwfase premies af te trekken, dien je bij het bereiken van de einddatum van je verzekering inkomstenbelasting te betalen. Na het bereiken van de AOW-leeftijd geldt mogelijk een lager belastingtarief.

 

Staat de uitkering van je lijfrenteverzekering voor de deur? Wil je meer inzicht in lijfrenteverzekeringen, banksparen, of andere methodes om je pensioen aan te vullen? Aarzel niet om contact op te nemen. Onze adviseurs helpen je graag verder!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op