800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
ZWARTE-DOOS
Home Blog Auto vanaf 2022 voorzien van zwarte doos

Nieuwe auto’s vanaf 2022 voorzien van zwarte doos

05 apr 2019
3 min leestijd

Vanaf 2022 moeten alle nieuwe auto’s die op de Europese markt komen, zijn voorzien van een zwarte doos.

Aanvullende veiligheidsvoorzieningen

De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad hebben hierover overeenstemming bereikt met de lidstaten. Wanneer het Europees Parlement en de Europese Raad formeel instemmen, zullen alle nieuwe auto’s vanaf 2022 een aantal verplichte systemen rijker zijn.

Naast een data recorder (zwarte doos) moeten er door fabrikanten nog een aantal andere systemen worden ingebouwd. Een noodremsysteem, achteruitrijcamera, een systeem dat waarschuwt bij vermoeidheid en technologie om op de rijstrook te blijven, zijn voorbeelden van systemen die de auto’s veiliger zouden moeten maken. Het doel van deze maatregelen is het aantal verkeersdoden en slachtoffers met ernstige verwondingen te verminderen. Daarnaast zal de schadelast bij verzekeraars op de autoverzekering hierdoor worden verkleind.

Volgens de EU-commissaris voor Industrie zijn negen op de tien verkeersongelukken het gevolg van menselijke fouten. Hierdoor kan en moet er actie ondernomen worden om dit te veranderen. Deze nieuwe geavanceerde veiligheidsvoorzieningen kunnen dezelfde impact hebben als toen de veiligheidsgordels voor het eerst werden ingevoerd.

Een aantal van de verplichte veiligheidsvoorzieningen zitten al in de meeste duurdere auto’s. Vanaf 2022 moeten alle auto’s voorzien zijn van deze functies.

Voor vrachtwagens en bussen moet ‘direct vision’-technologie zorgen voor het verdwijnen van de dode hoek. Deze technologie moet kwetsbare weggebruikers beschermen. De dode hoeken aan de beide zijkanten en aan de voorkant moeten zo goed als verdwijnen.

Een goede verzekering

Verzekeraars zijn voorstanders van de nieuwe verplichte veiligheidsvoorzieningen. Vooral de zwarte doos is voor verzekeraars van toegevoegde waarde. Deze data recorder kan gegevens verzamelen over wat er voorafging aan een ongeval. Het Verbond pleitte er vorig jaar voor om ook het identificatienummer van het voertuig op te slaan in de zwarte doos. De Europese richtlijn gaat echter niet zover.

Iedereen kan een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Het is belangrijk dat u zich aan de verkeersregels houdt, altijd een autogordel draagt en niet onder invloed van alcohol of drugs gaat rijden. Daarnaast is het goed om niet te lange tijd achter elkaar door te rijden of te gaan rijden wanneer u oververmoeid bent.

Naast het afsluiten van een goede autoverzekering dragen verzekeraars ook bij aan het vergroten van de verkeersveiligheid. Zo kunt u naast de standaard dekking kiezen voor aanvullende dekkingen. Aanvullende dekkingen bij de autoverzekering zijn de ongevallen-inzittendenverzekering en de schade-inzittendenverzekering.
Daarnaast kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de uitkering van de inzittendenverzekering wordt verlaagd of dat er zelfs niks wordt uitgekeerd bij het niet dragen van de autogordel.

Eerder dit jaar schreven we ook een blog over de verplichte veiligheidsvoorzieningen vanaf 2022 in nieuwe auto’s.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op