800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Tweede huis verhuren
Home Blog opstal tweede woning verhuren

Tweede woning verhuren: hoe zit het?

20 jan 2021
8 min leestijd

Investeren in vastgoed is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het kan natuurlijk ook een hele slimme investering zijn om naast uw eigen woning een tweede woning te kopen en deze te verhuren. Het is hiermee mogelijk om een stabiel en goed rendement uit de belegging te halen, waarbij het risico over langere tijd redelijk klein is. U hoeft er als het goed is weinig aan te doen en hebt elke maand extra inkomen. Zeker momenteel is het een goed moment om uw tweede woning te verhuren. De hypotheekrente is nog altijd heel laag, er is veel vraag naar woningen en het rendement van geld op een spaarrekening is minimaal. Maar bij het verhuren van een woning komen natuurlijk wel wat dingen kijken, alleen als alles goed is geregeld is het een slimme investering. In dit artikel gaan we kijken waar u op moet letten als u ook van plan om wellicht een tweede woning te verhuren.

tweede huis verhuren

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

De eerste stap voor veel ondernemingen, en het verhuren van een huis is dat natuurlijk ook gewoon, is uzelf inschrijven bij de KVK. Dit is in dit geval meestal niet verplicht. Alleen op het moment dat u bedrijfsmatig meerdere woningen verhuurt ben u verplicht om u hiervoor in te schrijven bij de KVK en belasting te betalen. Ook wanneer u samen met de verhuur andere diensten aanbiedt moet u zich inschrijven. Denk hierbij aan een ontbijt of het schoonmaken van het huis. Dit is in de praktijk vaak alleen zo als u het huis steeds voor korte tijd verhuurt.

Als u zich wel inschrijft bij de KVK moet u ook een rechtsvorm kiezen. Dit is vooral belangrijk voor uw belasting en de aansprakelijkheid. Maak hierbij dan een goede keuze, als u het zelf niet weet is het verstandig hiervoor hulp in te schakelen.

Opstalverzekering vergelijken? Bereken uw premie!

U heeft toestemming van de hypotheekverstrekker nodig

De meeste mensen die een tweede huis kopen om dit te verhuren nemen daarvoor een hypotheek. Als u dit doet of van plan bent moet u altijd toestemming van de hypotheekverstrekker vragen om het huis te verhuren. Niet elke verstrekker geeft die toestemming namelijk, en anderen hebben hier bepaalde voorwaarden aan verbonden. U voorkomt hiermee gedoe en eventuele boetes.

Vraag ook toestemming van de VVE

Als u een huis of appartement koopt kan het zijn dat u te maken krijgt met een VVE. Het is in dat geval ook belangrijk om toestemming te vragen voor verhuur, want het kan zijn dat hier een verbod op zit. Als u het dan toch verhuurt kan de VVE u hiervoor boetes opleggen.

Hoe zit het met de belasting?

Uw tweede huis valt onder uw vermogen in box 3, in tegenstelling tot uw hoofdwoning. Huuropbrengsten uit uw tweede woning vallen in box 3, U hoeft deze niet op te geven bij de belastingdienst. U betaald uiteraard wel belasting over het vermogen dat u met het tweede huis extra hebt. Dit is de WOZ waarde van dat jaar met aftrek van de hypotheekschuld. Dat is het bedrag dat u op moet geven in box 3.

Denk aan de verzekeringen

U wilt het huis dat u gaat verhuren uiteraard goed verzekeren, net als de eventuele inboedel. Dit doe u met een opstalverzekering, en eventueel een inboedelverzekering. Ook hier geldt weer dat niet alle verzekeraars verhuur van woningen accepteren, dus let hier goed op. Verhuren levert een hoger risico op en daarom is het tarief hoger. Omdat ook de dekking daardoor soms minder is moet u heel goed kijken naar uw verzekeringen bij het verhuren van een huis.

Bereken direct de premie van uw opstalverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

Het bepalen van de huurprijs

Als particulier verhuurder ben u actief in de vrije sector, wat ook betekent dat u  zelf de huurprijs mag betalen. U hebt hier dus niet te maken met een maximale huurprijs. U mag ook eenmaal per 12 maanden de huur verhogen, waarbij u dit wel 2 maanden vooraf moet laten weten. Hierbij geldt overigens wel dat de woning aantoonbaar verbeterd moet zijn.

Huurcontract

Een heel belangrijk onderdeel van het verhuren van een tweede huis is het opstellen van een goed huurcontract. U wilt de risico’s zo laag mogelijk houden, en een schriftelijke huurovereenkomst is hiervoor het makkelijkst. U kunt op veel plekken voorbeelden van dit soort contracten vinden, onder andere ook op internet. Als u juridisch gezien ook alles goed wil regelen kunt u hiervoor advies vragen aan een specialist, wat u een hoop gedoe kan besparen. Er zijn twee soorten huurcontracten die u kunt aangaan, voor onbepaalde en bepaalde tijd. Wat betreft bepaalde tijd heb u twee opties, die we hieronder uitlichten.

Tijdelijk contract voor maximaal twee jaar

Dit noemen we ook wel tijdelijke verhuur. Dit kan voor maximaal 2 jaar. Hierbij moet u de huurder wel alsnog op tijd laten weten dat hij eruit moet. Als u dit doet wordt het contract automatisch voor onbepaalde tijd.

Langdurig contract voor bepaalde tijd

U kunt ook een tijdelijk contract voor langer dan twee jaar afsluiten. Als niemand het contract dan officieel opzegt, wordt ook dit contract een contract voor onbepaalde tijd.

Opstalverzekering vergelijken? Bereken uw premie!

Wat als u het huurcontract wil opzeggen?

Voor het aangaan van een huurcontract gelden bepaalde regels, dit is voor het opzeggen niet anders. U heeft zich zowel als verhuurder als huurder aan bepaalde regels te houden. Welke regels dit zijn is afhankelijk van het soort contract, het type woning en andere variabelen. U heeft altijd te maken met een opzegtermijn, als u hier niet aan houdt kan dit eventueel betekenen dat het huurcontract wordt verlengd voor onbepaalde tijd.

Verdiep u in de wetgeving

Bij het opstellen van een huurcontract komen bepaalde wetten kijken, voor allebei de partijen. Deze zijn in het burgerlijk wetboek 7 vastgelegd. Dit is de basis voor elk huurcontract. In totaal zijn er 23 wetsartikelen die hierover gaan, waarvan er 9 zijn bedoeld voor de verhuurder. Het komt er hierbij op neer dat u een verhuurde woning beschikbaar blijft stellen gedurende de periode dat het contract loopt. Daarnaast bent u verantwoordelijk voor veel onderhoud in en aan de huurwoning.

De overige 14 wetsartikelen zijn voor de huurder. Deze moet onder andere de huur betalen, zich goed gedragen en netjes met de woning omgaan, bepaalde werkzaamheden accepteren en de woning aan het einde van het contract in vooraf afgesproken staat weer opleveren.

Uw huis voor kortere periodes verhuren

De meeste mensen kiezen ervoor om een tweede woning langdurig te verhuren. Dit is het minste werk en geeft veel zekerheid. U kunt het natuurlijk ook verhuren voor kortere perioden, waarbij u meer werk hebt maar ook kans maakt op meer opbrengsten. U verhuurd uw woning dan via online platforms zoals Airbnb. Dit is overigens ook niet direct een onderneming. Wel heeft u bij bepaalde gemeenten dan te maken met extra regels. Verdiep u in het geval u hierin geïnteresseerd bent goed in deze regels.

Bereken direct de premie van uw opstalverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op