800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
verduurzamen met overwaarde klusser
Home Blog Hoe kan ik overwaarde gebruiken om mijn huis te verduurzamen?

Hoe kan ik overwaarde gebruiken om mijn huis te verduurzamen?

30 jun 2023
6 min leestijd

Woon je al wat langer in je koopwoning? Dan is de kans groot dat je overwaarde hebt. Je hebt overwaarde als de verkoopwaarde van je woning hoger is dan de resterende hypotheekschuld. Deze overwaarde kun je op verschillende manieren gebruiken. Één van deze manieren is de overwaarde gebruiken voor het verduurzamen van je woning.

Waarom verduurzamen?

Steeds meer mensen verduurzamen hun woning. Met de hoge energiekosten en stijgende huizenprijzen is verduurzamen vaak een aantrekkelijke optie, omdat het je zowel op de korte als op de lange termijn veel oplevert. Hoewel je waarschijnlijk wel iets meer gaat betalen voor je hypotheek, gaan je energiekosten juist omlaag. Daarnaast verhoog je de waarde van je woning, omdat je een beter energielabel krijgt. Bovendien draag je ook nog eens bij aan een beter milieu, want door je huis te verduurzamen verlaag je namelijk je energieverbruik en je CO2-uitstoot.

Gas en stroom nog steeds een stuk duurder

Aan het eind van 2021 stegen de prijzen van energiecontracten met vaste tarieven sterk. Ook de variabele tarieven gingen omhoog en zijn vorig jaar naar recordhoogte gestegen. Hoewel de energiemarkt dit jaar in rustiger vaarwater is gekomen, zijn gas en stroom nog steeds een stuk duurder dan twee jaar geleden. Wel durven energieleveranciers inmiddels weer langer lopende energiecontracten aan (nieuwe) klanten aan te bieden.

Ook de oorlog in Oekraïne speelt een rol in de toename van verduurzaming. Toen de gastoevoer tijdens de oorlog verminderd of soms zelf tijdelijk gestopt werd ontstond er een energiecrisis in Europa. Hierdoor werd ons duidelijk hoe onzeker de toekomst is. Hoewel de markt nu iets stabieler is, weet niemand wat de energieprijzen precies zullen doen. Door te verduurzamen weet je in ieder geval zeker dat je straks minder energie verbruikt.

Kabinet wil duurzaam huis voor iedereen betaalbaar maken

De afgelopen jaren werden er al steeds meer huizen verduurzaamd. Om verdere verduurzaming te stimuleren heeft het kabinet extra geld gereserveerd. Er is een aanvullend pakket van 900 miljoen euro, speciaal voor lagere en middeninkomens. Op deze manier willen ze een duurzaam huis voor iedereen betaalbaar maken en de energielasten voor elk huishouden verlagen. Tot en met 2023 investeren ze daarom in totaal 13 miljard euro in verduurzamingsmaatregelen. Apart investeren ze nog eens 1,5 miljard euro voor de verduurzaming van woningen in Groningen.

Ook verduurzamen?

Wil je je overwaarde gebruiken voor het verduurzamen voor je huis? Of heb je een andere hypotheekvraag? Neem dan vooral contact met ons op. Geen hypotheek en situatie zijn hetzelfde. Onze hypotheekadviseurs voorzien je graag van deskundig advies, passend bij jouw persoonlijke situatie en wensen.

Maak direct een afspraak

Ik ga akkoord met de privacyverklaring van Alpina. Alpina mag mij benaderen via telefoon, e-mail of post.

Toestemming*(Vereist)

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op