800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
speed pedelecs
Home Blog Sinds 1 januari 2018 nieuwe regels voor speed pedelecs

Sinds 1 januari 2018 nieuwe regels voor speed pedelecs

15 mrt 2018
3 min leestijd

Sinds 1 januari 2018 zijn er veranderingen doorgevoerd in de wetgeving rondom de speed pedelecs, maar het treft niet alle speed pedelecs. Wat zijn de veranderingen, en hoe weet u of u ermee te maken krijgt?

De veranderingen hebben betrekking op de typekeuring. Als een speed pedelec onder een andere typeaanduiding valt, kunnen er ook andere wettelijke eisen gelden. Voor eigenaren van speed pedelecs is het dus belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Hoe zit het?

De nieuwe regels voor de speed pedelecs

Deze elektrische fietsen worden geregistreerd als bromfietsen. Hierin bestaat een tweedeling. Voor de speed pedelecs met al een kenteken is er niets veranderd, maar op voorwaarde dat de eigenaar van het voertuig al geregistreerd staat bij de RDW. Wel moeten ze voorzien worden van een linkerbuitenspiegel en een ambergele retroreflector.

Voor nieuwe fietsen die nog niet geregistreerd zijn bij de RDW is er een belangrijke verandering per 1 januari 2018. De eigenaren van deze fietsen moeten beschikken over Europese typegoedkeuring of over een individuele toelating afgegeven door de RDW. Tot 2018 mochten dit twee typegoedkeuringen zijn, namelijk:

  • 2002/24
  • 168/2013

De eerste is niet meer de juiste keuring. De juiste norm is de 168/2013. Deze codes zeggen u waarschijnlijk niet zoveel. Het belangrijkste verschil is dat speed pedelecs tegenwoordig voorzien moeten zijn van een goedgekeurde claxon en een remlicht. Voor speed pedelecs van vóór 2018 voldoet de 2002/24 typegoedkeuring.

Hoe komt u erachter of uw speed pedelec voldoet?

Door veranderde eisen in de loop der jaren is het geheel niet meer overzichtelijk. Bij het kopen van een nieuwe fiets, wordt alles afgestemd op de huidige normen en wetten. Voor oudere varianten kan het nog een uitzoekklus zijn. In dat geval kunt u het beste informeren bij de fabrikant of de verkoper van de speed pedelec. Zij kunnen u helpen. Als u al een kenteken heeft, kunt u ook bij de RDW informeren.

Wat zijn de regels voor het gebruiken van de fiets?

Naast de eisen die gesteld worden aan de fiets zelf, zijn er ook nog andere vereisten die belangrijk zijn bij het gebruiken van het voertuig. Speed pedelecs moeten dus een kenteken hebben en ze zijn verplicht verzekerd tegen de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Op de rijbaan mag u er 45 kilometer per uur mee rijden. Op het fietspad mag u 40 kilometer per uur, behalve in de bebouwde kom. Daar geldt een maximum van 30 kilometer. U moet uiteraard ook in het bezit zijn van ook bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM), en er geldt een verplichting voor het dragen van een (goedgekeurde) helm.

Er zijn dus nogal wat eisen waar u aan moet voldoen. Nu maar hopen dat er de komende jaren niet nog meer wijzigingen komen in de gestelde eisen.

Speed pedelec verzekeren

U kunt bij Alpina vrij eenvoudig een Speed pedelec verzekeren.

 

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op