800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
vakantiegeld handvol biljetten
Home Blog Vakantiegeld: wat doe jij ermee dit jaar?

Vakantiegeld: wat doe jij ermee dit jaar?

29 mei 2023
3 min leestijd

Deze maand wordt bij de meeste mensen het vakantiegeld weer gestort. Een mooi bedrag bovenop je normale maandsalaris. Toch gebruiken we ons vakantiegeld lang niet altijd voor het boeken van een vakantie. Drie op de tien Nederlanders besteedt een groot gedeelte van hun vakantiegeld, of zelfs alles, aan andere zaken.

Zo hebben veel mensen momenteel te maken met hogere uitgaven, onder andere door de hoge inflatie. Daarom wordt het vakantiegeld ook veel gebruikt voor het betalen van rekeningen of het aflossen van schulden. Andere mensen gebruiken het geld voor het doen van een grote aankoop, om mee te beleggen of zetten het op hun spaarrekening. Er zijn ook nog een aantal andere opties:

Woning verduurzamen met vakantiegeld

Heb je een eigen woning? Dan kun je je vakantiegeld ook gebruiken om je huis te verduurzamen. Het verduurzamen van een woning is niet goedkoop, maar levert je wel veel op. Met een beter energielabel wordt je woning meer waard. Bovendien verbruik je na het verduurzamen misschien minder energie, waardoor je maandelijkse energiekosten omlaag gaan. Bij verduurzamen kun je bijvoorbeeld denken aan zonnepanelen plaatsen, een warmtepomp aanschaffen of de woning isoleren. Als je je vakantiegeld gebruikt voor het verduurzamen van je woning levert je dit een hoger rendement op dan wanneer je het op je spaarrekening zet.

Extra hypotheek aflossen met vakantiegeld

Heb je geen vakantieplannen dit jaar? Dan kan je je vakantiegeld ook gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Door extra af te lossen wordt je hypotheekschuld lager, waardoor je maandlasten ook dalen. Afhankelijk van jouw situatie kan aflossen gunstig zijn voor de hoogte van de hypotheekrente die je betaalt. Als de verhouding tussen de waarde van je huis en de hoogte van je hypotheeklening verandert, bestaat namelijk de kans dat je minder risico-opslag hoeft te betalen. Neem contact op met een van onze hypotheekadviseurs om te bespreken of extra aflossen voor jou interessant is.

Vakantiegeld of een persoonlijk keuzebudget

Steeds vaker maakt het vakantiegeld plaats voor een persoonlijk keuzebudget. Het vakantiegeld wordt dan niet meer automatisch op je rekening gestort in mei, maar komt in een spaarpot terecht bij je werkgever. Het idee achter een persoonlijk keuzebudget is dat je zelf kunt kiezen waar je het bedrag voor gebruikt. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor een opleiding, een fiets van de zaak of extra vakantiedagen. Ook kun je ervoor kiezen om het maandelijks uit te laten betalen. Natuurlijk kun je er nog steeds voor kiezen om het 1x per jaar in mei uit te laten betalen.

Bereken het zelf met onze rekentools!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op