Evenementen
De evenementenbranche is bijzonder hard geraakt door de coronacrisis. Geen enkel evenement mag namelijk doorgaan. Daarnaast wordt het kleinere evenementen aangeraden, om niet door te gaan uit hoofde van de volksgezondheid.
Voor evenementen organisatoren is dit een nijpende situatie. Voorbereiding voor een evenement, zoals festivals, kunnen weken, maanden of in sommige gevallen zelfs jaren aan tijd in beslag nemen. Wanneer een evenement dan wordt afgelast, verliezen organisatoren tienduizenden tot honderdduizenden euro’s. Veel bedrijven kunnen dit soort verliezen niet in één klap opvangen en lopen daarmee het risico om failliet te gaan.
Om beschermd te zijn in dit soort situaties is het mogelijk als organisator om een evenementenverzekering af te sluiten. U kunt in deze verzekering de onkostenpolis opnemen, waarmee u verzekerd bent tegen verliezen doordat het evenement wordt afgelast.
Hier zitten echter wel een aantal voorwaarden aan. Zo moet de verzekering afgesloten zijn, voordat de situatie waardoor het evenement is afgelast zich voordoet. En mag u niet zelf beslissen dat het evenement niet door gaat. Het besluit moet door een bevoegd overheidsinstantie genomen worden. Dit kan bijvoorbeeld het ministerie of de burgemeester van de gemeente zijn.
Verzuimverzekering
Veel bedrijven, organisaties en ondernemingen kampen met een hoog ziekte verzuim, door het coronavirus. Het wordt aangeraden door specialisten om bij lichte klachten in ieder geval thuis te blijven. Wellicht is dit voor werknemers met kantoorbanen niet een al te groot probleem, maar wel voor beroepen die niet thuis uitgevoerd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zorg of aan bouwvakkers. Wanneer zij thuis komen te zitten, ligt het werk stil.
Wanneer personeel ziek wordt en het bedrijf hierdoor hoge kosten maakt, kan dit gedekt worden door een verzuimverzekering. Met deze verzekering krijgt de werkgever een vergoeding voor de opgelopen schade door verzuim van werknemers.
Hieraan zit echter wel een strenge eis verbonden. Het mag namelijk niet over lichte klachten gaan. Zo krijgt u geen vergoeding indien de klachten bestaan uit een loopneus en lichte hoofdpijn is dit geen reden tot uitbetaling van de vergoeding. Ook het preventief in quarantaine gaan geldt niet als reden voor vergoeding, ondanks dat dit het advies is van de overheid. Alleen dus met serieuze klachten zoals koorts en overgeven bestaat er recht op een vergoeding.
Vragen over het coronavirus en verzekeringen
Het is maar al te begrijpelijk dat u in deze tijd met vragen zit over uw bedrijf, onderneming of organisatie over het coronavirus. Mocht u met dringende vragen zitten dan kunt u altijd contact opnemen met Alpina Verzekering. Dan leggen wij u precies uit wat uw mogelijkheden zijn.
Lees ook:
De coronacrisis en verzekeringen voor zzp’ers
Freelancers tijdens de coronacrisis: Kunt u financiële derving tegengaan met een verzekering?