800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
man kijkt uit het raam
Home Blog coronacrisis verzekering

Wat is het belang van een goede verzekering tijdens de coronacrisis?

01 apr 2020
5 min leestijd

De huidige coronacrisis heeft vrijwel de hele wereld platgelegd. Het coronavirus (ook wel COVID-19) heeft zich in een mum van tijd verspreid over de gehele wereld. Dit virus heeft ertoe geleid dat landen over zijn gegaan op drastische maatregelen. Waarbij sommige landen zelfs over zijn gegaan op een complete “lockdown”. Dit betekent dat het hele land op slot gaat. Mensen mogen hun huizen niet meer verlaten. In Nederland zijn we nog niet op een complete lockdown aangekomen.

Echter, zijn er ook in Nederland maatregelen getroffen.  Zo wordt er vrijwel niet meer gevlogen, sluiten winkels hun deuren en blijven mensen massaal thuis. Dit heeft grote gevolgen voor de Nederlandse economie. Sommige mensen hebben namelijk geen werk meer, omdat bedrijven sluiten of omdat opdrachten niet doorgaan. Anderen kunnen niet meer werken omdat ze ziek zijn geworden. Een goede verzekering is nu wellicht wel belangrijker dan ooit, om het financiële verlies wat mensen lijden te compenseren. In dit artikel legt Alpina uit wat een goede verzekering voor u betekent in deze coronacrisis.

belang goede verzekering coronacrisis

Wat zijn de belangrijkste verzekeringen, wanneer u ziek thuis zit of geen werk hebt?

De coronacrisis brengt iedereen in een bijzondere situatie. Heeft u last van een loopneus en hoofdpijn? Dan is de kans goot dat u van uw werkgever thuis moet blijven. Het kan echter ook zijn dat u naar huis wordt gestuurd, omdat er geen werk meer is. Wanneer u in loondienst bent, hoeft dit niet zo een groot probleem te zijn. U krijgt namelijk betaald via uw werk of uw werk vraagt een compensatie voor loonkosten aan bij de overheid.

Het is echter een groter probleem wanneer u eigenaar bent van uw eigen bedrijf en er als enige in werkt. Hierbij maakt het niet uit of u een B.V. heeft of via uw eenmanszaak zzp’er bent. Wanneer u wegvalt, vallen ook uw inkomsten weg. Kunt u zich tegen dit financiële verlies beschermen?

Verzekering afsluiten bij Alpina? Bereken ze hier!

Evenementen

De evenementenbranche is bijzonder hard geraakt door de coronacrisis. Geen enkel evenement mag namelijk doorgaan. Daarnaast wordt het kleinere evenementen aangeraden, om niet door te gaan uit hoofde van de volksgezondheid.

Voor evenementen organisatoren is dit een nijpende situatie. Voorbereiding voor een evenement, zoals festivals, kunnen weken, maanden of in sommige gevallen zelfs jaren aan tijd in beslag nemen. Wanneer een evenement dan wordt afgelast, verliezen organisatoren tienduizenden tot honderdduizenden euro’s. Veel bedrijven kunnen dit soort verliezen niet in één klap opvangen en lopen daarmee het risico om failliet te gaan.

Om beschermd te zijn in dit soort situaties is het mogelijk als organisator om een evenementenverzekering af te sluiten. U kunt in deze verzekering de onkostenpolis opnemen, waarmee u verzekerd bent tegen verliezen doordat het evenement wordt afgelast.

Hier zitten echter wel een aantal voorwaarden aan. Zo moet de verzekering afgesloten zijn, voordat de situatie waardoor het evenement is afgelast zich voordoet. En mag u niet zelf beslissen dat het evenement niet door gaat. Het besluit moet door een bevoegd overheidsinstantie genomen  worden. Dit kan bijvoorbeeld het ministerie of de burgemeester van de gemeente zijn.

Verzuimverzekering

Veel bedrijven, organisaties en ondernemingen kampen met een hoog ziekte verzuim, door het coronavirus. Het wordt aangeraden door specialisten om bij lichte klachten in ieder geval thuis te blijven. Wellicht is dit voor werknemers met kantoorbanen niet een al te groot probleem, maar wel voor beroepen die niet thuis uitgevoerd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zorg of aan bouwvakkers. Wanneer zij thuis komen te zitten, ligt het werk stil.

Wanneer personeel ziek wordt en het bedrijf hierdoor hoge kosten maakt, kan dit gedekt worden door een verzuimverzekering. Met deze verzekering krijgt de werkgever een vergoeding voor de opgelopen schade door verzuim van werknemers.

Hieraan zit echter wel een strenge eis verbonden. Het mag namelijk niet over lichte klachten gaan. Zo krijgt u geen vergoeding indien de klachten bestaan uit een loopneus en lichte hoofdpijn is dit geen reden tot uitbetaling van de vergoeding. Ook het preventief in quarantaine gaan geldt niet als reden voor vergoeding, ondanks dat dit het advies is van de overheid. Alleen dus met serieuze klachten zoals koorts en overgeven bestaat er recht op een vergoeding.

Vragen over het coronavirus en verzekeringen

Het is maar al te begrijpelijk dat u in deze tijd met vragen zit over uw bedrijf, onderneming of organisatie over het coronavirus. Mocht u met dringende vragen zitten dan kunt u altijd contact opnemen met Alpina Verzekering. Dan leggen wij u precies uit wat uw mogelijkheden zijn.

Lees ook:

De coronacrisis en verzekeringen voor zzp’ers

Freelancers tijdens de coronacrisis: Kunt u financiële derving tegengaan met een verzekering?

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op