Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Kostbaarheden taxatie Rolex horloge
Home Blog Voorkom onderverzekering: belang van kostbaarheden taxatie

Voorkom onderverzekering: belang van kostbaarheden taxatie

14 aug 2023
3 min leestijd

Bij een inboedelverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je bezittingen binnen en rondom je huis. Voor kostbare items is deze dekking soms ontoereikend, wat kan leiden tot onderverzekering. Een passende oplossing is de kostbaarhedenverzekering. Een regelmatige taxatie van je waardevolle bezittingen is hierbij van groot belang. Wanneer de waarde verandert, dien je deze aanpassing door te geven aan je verzekeraar.

De reguliere inboedelverzekering kent beperkingen in de dekking. Dit geldt met name voor kostbare objecten, zoals sieraden, horloges, kunst, muziekinstrumenten, hoogwaardige audioapparatuur en uitgebreide golfuitrustingen. Standaardverzekeringen hebben vaak een maximale dekking, bijvoorbeeld tot € 5.000 voor sieraden. Indien je kostbare horloges bezit, biedt de standaardverzekering wellicht geen toereikende bescherming.

 

Kracht van de kostbaarhedenverzekering

Een kostbaarhedenverzekering omvat diefstal, verlies, vernietiging en beschadiging van je meest waardevolle eigendommen. Deze verzekering kan als aanvulling op je inboedelverzekering dienen. Het is essentieel om te controleren of de aanvullende dekking ook buitenshuis geldig is voor je kostbaarheden, zoals sieraden en muziekinstrumenten die vaak met je meereizen.

Hoewel kostbaarhedenverzekeringen uitgebreide bescherming bieden, zijn er uitzonderingen. Het is raadzaam om de polisvoorwaarden zorgvuldig door te nemen om te begrijpen wat wel en niet gedekt wordt. Enkele gebruikelijke uitsluitingen zijn onder andere normale slijtage, schade door ondeskundige reparatie of onderhoud, en schade veroorzaakt door overstromingen, aardbevingen of oorlogshandelingen.

 

Een gedetailleerd taxatierapport

Bij het afsluiten van een kostbaarhedenverzekering moet de verzekeraar op de hoogte zijn van de waarde van je bezittingen. Een professionele taxatie biedt de meest accurate indicatie van deze waarde. Met een gedegen taxatierapport kun je de juiste verzekeringsdekking vaststellen. Het is belangrijk op te merken dat het maximale verzekerde bedrag per categorie sterk kan variëren tussen verschillende verzekeraars.

Een taxatierapport is niet alleen nuttig bij het afsluiten van een verzekering. De waarde van waardevolle bezittingen, zoals antiek en kunst, kan in de loop der tijd toenemen. Periodieke taxaties helpen onderverzekering te voorkomen.

 

Impact van onderverzekering

Onderverzekering treedt op wanneer de verzekerde waarde van een object lager is dan de werkelijke waarde. Dit resulteert in een gedeeltelijke dekking van het object. Stel je voor dat je inboedel voor € 70.000 verzekerd is, maar de werkelijke waarde is € 80.000. Bij een schade van € 10.000 na een keukenbrand ontvang je door onderverzekering slechts € 8.750 vergoed, aangezien 12,5% niet gedekt is.

 

Bezit je waardevolle items? Een kostbaarhedenverzekering garandeert bescherming tegen schade en diefstal. Vergeet niet de voorwaarden goed door te nemen, inclusief eventuele eisen met betrekking tot beveiliging van je woning en kostbaarheden zelf. Voor meer informatie, lees dit artikel.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op