Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Kind met bril op stoel
Home Blog pensioenleeftijd

Wanneer kan ik met pensioen?

09 feb 2024
6 min leestijd

Je pensioenleeftijd is van meerdere factoren afhankelijk zoals je geboortejaar, ontwikkeling van de levensverwachting en je eigen pensioenregeling. Als je opgebouwde pensioen uit je eigen pensioenregeling het toelaat, kan je zelfs eerder met pensioen dat je pensioenleeftijd. Dus je pensioenleeftijd is niet standaard gelijk aan de AOW-leeftijd.

Hoe zit dit dan?

Je pensioenleeftijd is afhankelijk van jouw pensioenregeling en over het algemeen is bij pensioenregelingen de pensioenleeftijd verhoogd van 65 naar 68 jaar. De pensioenregelingen koppelen de ingangsdatum van je pensioen aan de minimale pensioenleeftijd en niet aan de AOW-leeftijd.

Maar wat is dan de AOW-leeftijd?

De AOW-leeftijd is ook geen vast gegeven meer, maar is afhankelijk van je geboortejaar en de ontwikkeling van de levensverwachting. Elk stelt het CBS de AOW-leeftijd vast afhankelijk van de levensverwachting voor over 5 jaar.  De AOW-leeftijd gaat dus in stappen omhoog.

Jaar AOW-leeftijd*
2024 67 jaar
2025 67 jaar
2026 67 jaar
2027 67 jaar
2028 67 jaar en 3 maanden
2029 67 jaar en 3 maanden

Wil je weten wat jouw AOW-leeftijd is? Bereken het bij de Sociale Verzekeringsbank.

Pensioenleeftijd koppelen aan je AOW-leeftijd

Gelukkig kan je je pensioenleeftijd wel laten koppelen aan de AOW-leeftijd. Dan moet je zelf op tijd de gewenste ingangsdatum van je pensioen doorgeven aan de pensioenuitvoerders. Op die manier kan je de ingangsdatum van je pensioen en AOW gelijktrekken. Heb je hulp nodig? De meeste pensioenuitvoerders hebben hiervoor een helpdesk om je te ondersteunen. Of maak een afspraak met één van onze pensioenspecialisten.

Wil je een afspraak voor advies op maat?

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op