800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Man zittend telefoon met dozen
Home Blog WOZ-verkoop-herbouw

Wat zijn WOZ­, verkoop­ en herbouwwaarde?

27 feb 2024
6 min leestijd

Het heeft alle drie betrekking op je woning, en de waardes kunnen flink uiteenlopen. Als je de brief met de WOZ-waarde naast de verkoopwaarde of de herbouwwaarde van je woning legt, dan snap je er waarschijnlijk helemaal niets meer van. Om dit goed uit te leggen, moet je eerst weten wat de waardes precies inhouden.

Wat is WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is een waardeschatting van je woning die door de gemeente wordt bepaald. De gemeente schat de WOZ-waarde in aan de hand van de gemiddelde verkoopprijs van vergelijkbare woningen bij jou in de buurt van een jaar geleden. Dus, je ontvangt nu de WOZ-waarde met de waarde per 1 januari 2023.

Verkoopwaarde en herbouwwaarde

De verkoopwaarde is het bedrag dat je woning naar verwachting zal opbrengen als je het nu zou verkopen. Dit wordt bepaald door een onafhankelijke taxateur, die kijkt naar het type woning, de staat van onderhoud, de ligging en de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen op dat moment. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis op dezelfde manier en plek weer op te bouwen, berekend op het moment van de schade. De herbouwwaarde wordt gebruikt om je woning voor het juiste bedrag te verzekeren.

Hoe verhouden deze waardes zich tot elkaar?

Alle drie de waardes zijn onafhankelijk van elkaar. De WOZ-waarde hangt voor een deel samen met de verkoopwaarde en neemt ook de waarde van de grond en de locatie mee in de berekening. Echter, de WOZ-waarde is een gemiddelde waarde van een jaar geleden en houdt geen rekening met de staat van onderhoud en bepaalde aspecten van de woning zelf.

De herbouwwaarde daarentegen is helemaal niet afgeleid van de verkoopwaarde of de WOZ-waarde en valt vaak lager uit dan de verkoopwaarde, en soms ook dan de WOZ-waarde, omdat bij de herbouwwaarde niet wordt gekeken naar de locatie en de grondwaarde. Tenslotte is de herbouwwaarde noodzakelijk voor een opstalverzekering, voor het geval de woning verloren gaat door bijvoorbeeld brand; grond en locatie kunnen immers niet afbranden.

Advies afspraak maken

Wij helpen je graag met een hypotheekberekening op maat. Je geeft je wensen aan, waarna je direct een berekening ontvangt van de best passende hypotheek.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring van Alpina. Alpina mag mij benaderen via telefoon, e-mail of post.

Toestemming*(Vereist)

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op