Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Funderingsproblemen vrouw afgebroken muren
Home Blog Wees tijdig in het aanpakken van funderingsproblemen

Wees tijdig in het aanpakken van funderingsproblemen

08 aug 2023
3 min leestijd

Bijna één miljoen woningen dreigen te kampen met funderingsproblemen en dit aantal kan in de toekomst nog toenemen. Klimaatverandering heeft een negatieve invloed op funderingen. Het tijdig herstellen van funderingsproblemen is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor de waarde van je woning.

De fundering vormt de basis van je woning. Als deze verzwakt of beschadigd raakt, leidt dit onvermijdelijk tot problemen en zelfs instortingsgevaar. Vooral huizen die vóór 1970 zijn gebouwd, lopen een verhoogd risico op funderingsproblemen. Het is dus belangrijk om hier alert op te zijn en vroegtijdig de signalen te herkennen om ergere schade te voorkomen.

 

Kosten van funderingsherstel en impact op woningverkoop

Als verkoper ben je verplicht om melding te maken van eventuele funderingsproblemen bij de verkoop van je woning. Het niet melden hiervan kan leiden tot een aanzienlijke verlaging van de verkoopprijs, tot wel € 50.000. De hoge kosten voor herstel spelen hierbij een rol, gemiddeld tussen € 50.000 en € 100.000, afhankelijk van de woninggrootte, funderingsconditie en herstelmethode. Als je kunt aantonen dat de fundering goed is hersteld, hoeft dit echter geen belemmering te vormen voor de verkoop.

 

Impact van klimaatverandering op funderingen en preventie

Klimaatverandering heeft een aanzienlijke invloed op de staat van funderingen. De extreme droogte van de afgelopen jaren resulteert in bodemdaling en schommelingen in het grondwaterpeil. Dit kan leiden tot rotting van de houten palen waarop jouw woning rust. Een dalende bodem vergroot het risico van een scheve fundering, waardoor je woning uiteindelijk onvoldoende ondersteuning krijgt. Veelvoorkomende tekenen van funderingsproblemen zijn onder andere:

  • scheve vloeren
  • scheefstand van de woning
  • klemmende ramen en deuren
  • water in de kruipruimte
  • hoogteverschillen
  • scheuren in muren

 

Stappenplan voor het aanpakken van funderingsproblemen

Funderingsproblemen lossen zichzelf niet op en worden doorgaans erger als er geen actie wordt ondernomen. Bij twijfel is het raadzaam om een expert in te schakelen voor onderzoek en tijdig maatregelen te nemen. Actief grondwaterbeheer kan helpen voorkomen dat houten palen (opnieuw) uitdrogen. Hiervoor is medewerking van de gemeente of het waterschap nodig.

Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblemen (KCAF) heeft een stappenplan ontwikkeld voor de vroegtijdige detectie van funderingsproblemen. Het KCAF biedt ook informatie over risicogebieden. Als je in een rijtjeshuis woont en vermoedt dat er funderingsproblemen zijn, is het raadzaam om met je buren om de tafel te gaan zitten, aangezien een gezamenlijke aanpak vaak nodig is.

 

Financieringsmogelijkheden voor funderingsherstel

Schade door of herstel van funderingsproblemen valt meestal niet onder de dekking van je opstalverzekering, omdat verzakking of rotting vaak uitgesloten is. Het Fonds Duurzaam Funderingsherstel biedt ondersteuning bij de financiering van noodzakelijk herstel. Hier kun je tegen een relatief lage rente geld lenen, maar dit is alleen mogelijk als jouw gemeente bij het fonds is aangesloten.

Problemen met de fundering gaan vaak gepaard met aanzienlijke herstelkosten. Neem tijdig actie om ergere schade te voorkomen. Als je geen gebruik kunt maken van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel, kun je mogelijk een deel van de overwaarde van je woning benutten voor de financiering.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op