800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Tweedehands caravan kopen; waar moet ik op letten?

U bent van plan om een caravan te kopen. Maar kiest u dan voor een tweedehands caravan of een nieuwe caravan?  In beide gevallen dient u in ieder geval een goede caravanverzekering te hebben. Wanneer u van plan bent om een tweedehands caravan te kopen dient u op een aantal dingen te letten. In dit artikelen geven we u tips zodat u goed geïnformeerd op pad gaat.

Caravanverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Tweedehands caravan kopen van een particulier

Bij het kopen van een tweedehands caravan komt u voor een aantal keuzes te staan. Caravans worden tegenwoordig overal op internet aangeboden, zoals op marktplaats. U kunt een tweedehands caravan natuurlijk prima van een particulier kopen. Maar er zijn toch een aantal dingen waar u op dient te letten. Vaak zijn er grote prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders. Laat u goed informeren. Neem eventueel iemand mee die er wat meer van af weet.

Stel veel vragen en let ook op de eventuele waarde van de inventaris, indien aanwezig. Zijn er keuringsrapporten aanwezig? Is er schade geweest aan de caravan? U kunt eventueel ook een aankoopkeuring laten doen bij een caravan vakgarage. Dit kan fijn zijn om te doen, indien er geen keuringsrapporten aanwezig zijn bijvoorbeeld. In het slechtste scenario wordt de koop afgeraden, maar dan weet u wel waar u aan toe bent. Een tweedehands caravan kopen is over het algemeen nog best een grote uitgave voor veel mensen.

Heeft u toch liever wat extra zekerheid en eventueel meer garantie? Dan is het misschien verstandiger om uw tweedehands caravan bij een dealer aan te schaffen. BOVAG dealers geven een garantie op caravans, afhankelijk van de leeftijd van de caravan en aankoopbedrag. Dat kan handig zijn. Informeer wel goed naar waar die garantie dan precies op gegeven wordt.

Ook zijn er steeds meer mensen die voor het kopen van een caravan naar Duitsland gaan. Bij onze oosterburen is het aanbod groter, wat voor u voordelig kan zijn.

 

tweedehands caravan kopen

Welk gewicht mag mijn auto trekken

Neem in uw keuze voor een caravan ook meteen mee welk gewicht uw auto mag trekken en of dit past bij uw rijbewijs. Als eerste is het goed om te kijken het maximale toegestane gewicht van de aanhanger t.o.v. de caravan. Rijbewijs B is voor het rijden met de caravan / aanhanger in de meeste gevallen geschikt. Met een rijbewijs B mag u:

  • en aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
  • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen

In andere gevallen heeft u rijbewijs E nodig. Op de site van het RDW kunt u meer informatie vinden over het maximale laadvermogen van uw auto.

Caravanverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Waar moet ik opletten bij het kopen van een tweedehands caravan?

Er zijn veel verschillende soorten en afmetingen van caravans. Als u online gaat kijken is het soms lastig om te bepalen wat u wilt. Daarom is het verstandig om eerst eens bij een dealer te gaan kijken waar meerdere soorten en modellen staan. Welke indeling spreekt u aan? Hoeveel ruimte heeft u nodig? Met hoeveel mensen gaat u kamperen. Dit zijn dingen die u in het echt  moet ervaren. Dit is vanaf een plaatje moeilijk te bepalen. Noteer een aantal merken en types en selecteer natuurlijk ook meteen op prijs. Kijk ook naar wat u niet aanspreekt.

Leeftijd van de caravan

De leeftijd van een caravan is bepalend voor de prijs die u er voor moet betalen. Op het kentekenbewijs staat de datum waarop de caravan op kenteken is gezet. Maar dit is niet hetzelfde als het modeljaar van de caravan. Bij caravans is namelijk geen sprake van een bouwjaar zoals bij auto’s, maar van een modeljaar.

Let op eventuele schade

Kleine deukjes zijn geen probleem. Maar let wel op grote scheuren en deuken. Reparatiekosten kunnen zo enorm oplopen. Vraag goed na of de caravan schade heeft gehad.Let ook op eventuele hagelschade aan de buitenzijde van de caravan. Een nieuwe dakplaat bijvoorbeeld is erg prijzig. De hoeklijsten mogen niet beschadigd zijn, anders is er kans op inwatering. n scheuren kunnen de reparatiekosten aanzienlijk oplopen.

Toch liever een nieuwe caravan plaats van een tweedehands caravan kopen? Lees hier onze tips bij het kopen van een nieuwe caravan.

Bereken direct de premie van uw caravanverzekering

Hoge pakketkorting mogelijk

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op