800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
rijangst onderzoek

Kwart Nederlandse jongeren bang om auto te rijden

18 jan 2021
3 min leestijd

47 procent wantrouwt andere weggebruikers

Hoewel de Nederlandse wegen tot de veiligste ter wereld behoren, is het aantal verkeersslachtoffers helaas nog altijd hoog. Zelfs nu – vanwege corona – de hoeveelheid auto’s op de weg gehalveerd is, is in 2020 de nationale doelstelling van maximaal 500 verkeersdoden niet gehaald. Als (beginnend) bestuurder kan het daarom nogal spannend zijn om de weg op te gaan. In hoeverre geldt dit voor Nederlandse automobilisten? Vinden zij autorijden eng of stappen zij moeiteloos achter het stuur? En welke rol spelen verkeersongelukken hierin? Alpina deed onderzoek onder 1.108 automobilisten naar rijangst. Benieuwd naar de meest opvallende resultaten? Je vindt ze hieronder.

download persberichtPDF

Autorijden eng

Vooral jongeren hebben rijangst

Zoals de introductie duidelijk maakt, is autorijden niet zonder risico. In hoeverre zorgt dit ervoor dat de gemiddelde Nederlander bang is om achter het stuur te stappen? Uit het onderzoek blijkt dat dit best meevalt. Slechts tien procent van alle Nederlanders kampt met rijangst, maar onder jonge automobilisten ligt dit percentage met 23 procent een stuk hoger. De verschillen tussen mannen en vrouwen verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën vind je in de visual.

Vertrouwen andere op de weg

Utrechtse automobilisten hebben weinig vertrouwen in andere weggebruikers

Op een drukke weg is jouw veiligheid niet alleen afhankelijk van jezelf. Zelfs als je volledig foutloos rijdt, bestaat de kans dat je door iemand anders in een ongeluk verzeild raakt. Wellicht dat hierdoor maar liefst een op drie Nederlanders medeweggebruikers niet vertrouwt. Vooral Utrechtse automobilisten hebben weinig vertrouwen in de rijkunsten van andere weggebruikers. Benieuwd in hoeverre dit geldt voor jouw provincie? Bekijk dan de visual.

Jongeren bang

Jonge bestuurder bang om ongeluk te maken

Auto’s zijn duur en een ongeluk zit in een klein hoekje. Een kleine fout kan daardoor grote (financiële) gevolgen hebben. Ruim een vijfde van de Nederlandse automobilisten is dan ook bang om schade te maken. Wellicht doordat ongelukken op de snelweg meestal van grotere proporties zijn, is een op de tien respondenten bang om de snelweg op te gaan. Vooral jonge bestuurders hebben last van deze angsten. De verschillen tussen mannen en vrouwen verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën vind je in de visual.

vrouwen rijden niet graag andermans auto

Vrouwen rijden minst graag in andermans auto

Als je geen auto hebt, is het enorm handig als je die – bijvoorbeeld voor een verhuizing – van een vriend of vriendin kan lenen. Diegene verwacht daarbij natuurlijk wel dat zijn of haar vierwieler zonder schrammen terugkomt. Maar liefst 36 procent van de Nederlanders loopt het risico om brokken te maken liever niet en rijdt niet graag in de auto van iemand anders. Vooral vrouwen mijden ritjes in een auto van een bekende. Voor de verschillen tussen mannen en vrouwen verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën, bekijk je de visual.

Speel filmpje beginnende bestuurder

Jongeren vermijden auto

Jongeren vermijden de auto het meest

Niet iedereen heeft iets met auto’s of autorijden. Ze pakken veel liever de fiets of maken gebruik van het openbaar vervoer. Zij vinden dit misschien gezonder of praktischer, maar mogelijk ook minder eng. Uit het onderzoek blijkt dat twaalf procent van de Nederlanders zelf autorijden zoveel mogelijk vermijdt. Ook stapt elf procent liever niet bij anderen in de auto. Respondenten jonger dan dertig jaar nemen het minst graag plaats in de auto. In hoeverre dit geldt voor mannen en vrouwen van andere leeftijdscategorieën, zie je in de visual.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op