Gecontracteerde zorg; wat is dat?

Elke zorgverzekeraar maakt elk jaar afspraken met zorgaanbieders. Zo onderhandelen over de prijzen van de behandelingen bijvoorbeeld. Deze afspraken hebben direct invloed op de premie van uw zorgverzekering. Maar wat houd gecontracteerde zorg nu precies in?

Wat is gecontracteerde zorg?

Gecontracteerde zorg is zorg van aanbieders waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Bij een zorgverzekeraar met gecontracteerde zorg, bent u vaak goedkoper uit. Het is overigens niet verplicht om de zorg bij de gecontracteerde aanbieders af te nemen. Kiest u wel voor een aanbieder die geen contract heeft met de zorgverzekeraar, worden de kosten bij u in rekening gebracht. De hoogte van de kosten mogen door de zorgverzekeraar zelf worden vastgesteld.

Voordelen gecontracteerde zorg

Als u kiest voor een zorgverzekering met gecontracteerde zorg, profiteert u van een aantal voordelen:

  • U krijgt de kosten volledig vergoed, mits u daar volgens de polisvoorwaarden recht op heeft.
  • De behandelingen van de gecontracteerde zorgaanbieders voldoen aan de kwaliteitseisen van de verzekeraar
  • U hoeft de rekening niet voor te schieten. De zorgverlener declareert de rekening direct bij de zorgverzekeraar.
  • Afspraken over kwaliteit, bereikbaarheid en maximale wachttijden.

Wat is niet-gecontracteerde zorg?

Niet alle zorgaanbieders zijn het eens met de afspraken die de zorgverzekeraars maken. Om die reden kunnen zorgaanbieders er voor kiezen om geen contracten sluiten met de zorgverzekeraars. Voor u betekent dit dat de kans groot is dat een deel van de rekening door u betaald moet worden, indien u naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat.

Hoeveel u zelf betaalt is afhankelijk van het soort polis u heeft. Heeft u een restitutiepolis? Dan worden alle kosten gewoon vergoed, ongeacht of er een contract is tussen zorgaanbieder en zorgverzekering. Bij een naturapolis of een budgetpolis zult u zo’n 30% van de kosten zelf moeten betalen. De rest krijgt u dan vergoedt van uw zorgverzekering.

Waar moet ik rekening mee houden bij niet-gecontracteerde zorg?

Bij niet-gecontracteerde zorg zijn er een aantal dingen die anders zijn dan gecontracteerde zorg. Let op de volgende punten:

  • U betaalt eerst de rekening zelf aan de zorgaanbieder. Daarna kunt u de rekening bij de zorgverzekering indienen.
  • Hoogte van de vergoeding verschilt per polis.
  • Bij het gebruik van hulpmiddelen dient u vooraf toestemming te vragen of de leverancier voldoet aan de regels van de zorgverzekeraar.
  • Niet alle geneesmiddelen worden vergoed bij en niet-gecontracteerde apotheek. Alleen geneesmiddelen van de voorkeursfabrikanten worden vergoed. Check goed in de voorwaarden van uw polis of uw medicijn er tussen staat.

Gecontracteerde zorg: Wanneer zijn de contracten bekend?

Elk jaar moeten zorgverzekeraars op uiterlijk 12 november hun premies bekend maken. Vaak zijn op dat moment ook de contracten bekend.  Dit houdt in dat u kunt controleren of uw huidige zorgverzekeraar volgend jaar een contract heeft met uw vertrouwde zorgverlener. Is dit niet het geval, dan worden alleen de lopende behandeling vergoed. U kunt er dan voor kiezen om van zorgverzekering over te stappen. Bent u sowieso van plan om van zorgverzekering te wisselen? Houd in uw vergelijking dan ook goed rekening met welke zorgaanbieder er gecontracteerd is per verzekeraar.

Het kan voorkomen dat nog niet alle contracten rond zijn met alle zorgaanbieders. Wanneer u van zorgverzekering zeker wilt overstappen, maar nog niet weet naar welke zorgverzekeraar u wilt, dan kunt u wel alvast uw huidige polis opzeggen. Als u dit uiterlijk voor 31 december doet, dan heeft u nog tot en met 31 januari om een nieuwe verzekering af te sluiten.Waarschijnlijk zijn tegen die tijd wel alle contracten bekend. Lees hier meer over tot wanneer u kunt overstappen.

Bereken direct de premie van uw zorgverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 13-02-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op