800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Zorgverzekering Gecontracteerde zorg

Gecontracteerde zorg; wat is dat?

Elke zorgverzekeraar maakt elk jaar afspraken met zorgaanbieders. Zo onderhandelen zij bijvoorbeeld over de prijzen van de behandelingen. Deze afspraken hebben direct invloed op de premie van je zorgverzekering. Maar wat houd gecontracteerde zorg nu precies in?

Wat is gecontracteerde zorg?

Gecontracteerde zorg is zorg van aanbieders waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Bij een zorgverzekeraar met gecontracteerde zorg, ben je er zeker van dat de rekening wordt betaald door de zorgverzekeraar. Het is overigens niet verplicht om de zorg bij de gecontracteerde aanbieders af te nemen. Kies je voor een aanbieder die géén contract heeft met de zorgverzekeraar, dan wordt een deel van de kosten bij jouw in rekening gebracht.

Voordelen gecontracteerde zorg

Als je kiest voor een zorgverzekering met gecontracteerde zorg, profiteer je van een aantal voordelen:

  • Je krijgt de kosten volledig vergoed, mits je daar volgens de polisvoorwaarden recht op heeft.
  • De behandelingen van de gecontracteerde zorgaanbieders voldoen aan de kwaliteitseisen van de verzekeraar
  • Je hoeft de rekening nooit voor te schieten. De zorgverlener declareert de rekening direct bij de zorgverzekeraar.
  • Afspraken over kwaliteit, bereikbaarheid en maximale wachttijden.

Wat is niet-gecontracteerde zorg?

Niet alle zorgaanbieders zijn het eens met de afspraken die de zorgverzekeraars maken. Om die reden kunnen zorgaanbieders ervoor kiezen om geen contracten sluiten met de zorgverzekeraars. Voor jou betekent dit dat de kans groot is dat een deel van de rekening door jou betaald moet worden, indien je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat.

Hoeveel je moet betalen is afhankelijk van het soort polis dat je hebt. Is dat een restitutiepolis? Dan worden alle kosten gewoon vergoed, ongeacht of er een contract is tussen zorgaanbieder en zorgverzekering. Bij een naturapolis of een budgetpolis zal je tussen de 20% en 30% van de kosten zelf moeten betalen. De rest krijg je dan vergoedt van je zorgverzekering. Bij een combinatiepolis is het maar net afhankelijk of voor die specifieke zorgsoort contracten zijn afgesloten, of dat dat in het ‘restitutiedeel’ van die polis valt.

Waar moet ik rekening mee houden bij niet-gecontracteerde zorg?

Bij niet-gecontracteerde zorg zijn er een aantal dingen die anders zijn dan gecontracteerde zorg. Let op de volgende punten:

  • In bepaalde gevallen betaal je eerst de rekening zelf aan de zorgaanbieder. Daarna kan je de rekening bij de zorgverzekering indienen. Het kan ook zijn dat de zorgverlener de rekening rechtstreeks indient bij de verzekeraar, waarna de verzekeraar bij jouw het niet vergoedde deel van de rekening neerlegt.
  • Hoogte van de vergoeding verschilt per type basisverzekering.
  • Bij het gebruik van hulpmiddelen dient je vooraf toestemming te vragen of de leverancier voldoet aan de regels van de zorgverzekeraar.
  • Van het deel van de rekening dat je zelf moet betalen, gaat niets van je eigen risico af.

Gecontracteerde zorg: Wanneer zijn de contracten bekend?

Elk jaar moeten zorgverzekeraars op uiterlijk 12 november hun premies bekend maken. Vaak zijn op dat moment ook de contracten bekend.  Dit houdt in dat je kan controleren of jouw huidige zorgverzekeraar volgend jaar een contract heeft met jouw vertrouwde zorgverlener. Is dit niet het geval, dan worden alleen de lopende behandeling vergoed. Je kan er dan voor kiezen om naar een andere  zorgverzekeraar over te stappen. Ben je sowieso van plan om van zorgverzekering te wisselen? Houd in je vergelijking dan ook goed rekening met de zorgaanbieder die door de  verzekeraar zijn gecontracteerd.

Het kan voorkomen dat nog niet alle contracten rond zijn met alle zorgaanbieders. Wanneer je van zorgverzekering zeker wilt overstappen, maar nog niet weet naar welke zorgverzekeraar je wilt, dan kan je wel alvast jouw huidige polis opzeggen. Als je dit uiterlijk 31 december doet, dan heb je nog tot en met 31 januari om een nieuwe verzekering af te sluiten. Waarschijnlijk zijn tegen die tijd wel alle contracten bekend. Lees hier meer over tot wanneer je kunt overstappen.

 

Bereken direct de premie van je zorgverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op