Welke soorten zorgverzekering zijn er?

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht. Iedereen boven de 18 jaar moet in ieder geval een basisverzekering hebben. Maar wist u ook dat er verschillende soorten basis zorgverzekeringen zijn? Zo is er een restitutiepolis, naturapolis, combinatiepolis, en budgetpolis. De inhoud van het basispakket is bij iedere zorgverzekeraar gelijk, maar in de manier waarop u de zorg vergoed krijgt, zit een belangrijk verschil.

Wat is een restitutiepolis?

Een verzekering met een restitutiepolis houdt in dat je de zorg uit de basisverzekering eerst zelf moet betalen. U kunt later dan wel de rekening terugvragen bij de zorgverzekeraar. Daarbij hoeft u geen rekening te houden met contracten. U kunt zelf kiezen naar welke arts, behandelaar of ziekenhuis u gaat, zonder bij te hoeven betalen. Let op, gaat u naar een privékliniek en maakt u onredelijk hoge zorgkosten? Dan kan het zijn dat u deels de rekening moet betalen.

Wat is een naturapolis?

Bij een naturapolis worden de zorgkosten alleen vergoedt vergoedt door de zorgverzekeraar als deze contracten hebben met de zorgaanbieder. Gaat u naar een arts of behandelaar die geen contract heeft met de zorgverzekeraar, dan betaalt de verzekeraar maar een deel van de rekening. Het andere deel is dan voor uw eigen rekening. De verzekeraar betaalt direct aan de behandelaar, u hoeft de kosten dus niet voor te schieten.

Wat is een combinatiepolis

Een combinatiepolis is een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Zorg die onder de natura dekking valt, wordt rechtstreeks bij je zorgverzekeraar gedeclareerd. Gaat u naar een zorgverlener die onder de restitutie dekking valt? Dan betaalt u de rekening eerst zelf. Vervolgens kunt u deze declareren bij de zorgverzekeraar. Bij een combinatiepolis moet u dus goed opletten  bij welke zorg je volledige keuzevrijheid hebt en bij welke niet.

Wat is een budgetpolis?

De budgetpolis lijkt op de naturaverzekering, maar dan in de goedkope variant. U krijgt alleen volledige vergoeding voor de zorg als u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Terwijl u bij een naturapolis meestal uit een ruim aanbod van gecontracteerde zorgaanbieders kunt kiezen, heeft u bij de budgetpolis vaak maar beperkte keuze. Op het moment dat u naar een ziekenhuis of andere zorgverlener gaat waarmee de verzekeraar geen afspraken heeft gemaakt, dan krijgt u niet de volledige kosten vergoedt. U zult dan een deel zelf moeten betalen. Bovendien moet u bij een budgetpolis vaak rekening houden dat u bepaalde medicijnen of hulpmiddelen online moet regelen.

Wat is een aanvullende verzekering?

Bovenstaande verzekeringen die we benoemd hebben zijn basisverzekeringen. In Nederland ben je verplicht om in ieder geval een basisverzekering af te sluiten. In de basisverzekering zit de zorg die volgens de overheid als medisch noodzakelijk wordt gezien, zoals kosten voor huisarts, kraamzorg en spoedeisende hulp. Als u ook  zorgkosten vergoed wilt krijgen die buiten de basisverzekering vallen, dan kunt u een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Tandartskosten en kosten voor de fysiotherapeut zitten bijvoorbeeld in de aanvullende verzekering. De premie voor deze aanvullende verzekering komt bovenop de kosten van de basisverzekering.

Heeft u vragen?

Neem dan contact op. Onze zorgexperts zitten voor u klaar van maandag t/m vrijdag van 08.30-17.30 uur op telefoonnummer: 088-000 83 18.

Lees ook:

Bereken direct de premie van uw zorgverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 14-11-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op