Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Welke soorten zorgverzekering zijn er?

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht. Iedereen boven de 18 jaar moet in ieder geval een basisverzekering hebben. Maar wist je ook dat er verschillende soorten basis zorgverzekeringen zijn? Zo is er een restitutiepolis, naturapolis, combinatiepolis, en budgetpolis. De inhoud van het basispakket is bij iedere zorgverzekeraar gelijk, maar in de manier waarop je de zorg vergoed krijgt, zit een belangrijk verschil.

Wat is een restitutiepolis?

Een verzekering met een restitutiepolis houdt in dat je de zorg uit de basisverzekering eerst zelf moet betalen. Je kunt later dan wel de rekening terugvragen bij de zorgverzekeraar. In de praktijk hoef je bij de meeste zorgverleners niet eerst zelf de rekening te betalen. Dan wordt dit gewoon rechtstreeks met je verzekeraar geregeld.

Bij een restitutiepolis hoeft je geen rekening te houden met contracten. Je kan zelf kiezen naar welke arts, behandelaar of ziekenhuis je gaat, zonder bij te hoeven betalen. Let op, ga je naar een privékliniek en rekenen zijonredelijk hoge zorgkosten? Dan kan het zijn dat je toch deels de rekening moet betalen.

Wat is een naturapolis?

Bij een naturapolis worden de zorgkosten alleen vergoed door de zorgverzekeraar als deze contracten hebben met de zorgaanbieder. Ga je naar een arts of behandelaar die geen contract heeft met de zorgverzekeraar, dan betaalt de verzekeraar maar een deel van de rekening. Het andere deel is dan voor eigen rekening. De verzekeraar betaalt direct aan de behandelaar, je hoeft de kosten dus niet voor te schieten.

Wat is een combinatiepolis?

Een combinatiepolis is een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een combinatiepolis kun je over het algemeen zelf gewoon je eigen zorgverleners kiezen. Kijk wel altijd goed naar de contracten die je zorgverzekeraar met de zorgverleners heeft afgesloten. In een combinatiepolis zijn voor sommige zorgsoorten bepaalde zorgverleners namelijk uitgesloten van contractering. Dit gaat in veel gevallen om zorgverleners die werkzaam zijn in de GGZ en wijk- en verpleegzorg.

Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener, dan krijg je je hele rekening vergoed. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan wordt je rekening alleen tot het ‘normale’ bedrag vergoed. Dit wordt ook wel het gemiddeld gecontracteerde tarief genoemd.

In de meeste gevallen is dit bedrag voldoende om de volledige rekening te dekken. Het kan echter voorkomen dat een niet-gecontracteerde zorgverlener een hoger tarief hanteert dan het ‘normale’ tarief. In dat geval betaal je het verschil zelf.

Wat is een budgetpolis?

De budgetpolis lijkt op de naturaverzekering, maar dan in de goedkope variant. Je krijgt alleen volledige vergoeding voor de zorg als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Terwijl je bij een naturapolis meestal uit een ruim aanbod van gecontracteerde zorgaanbieders kunt kiezen, heb je bij sommige budgetpolissen een beperktere keuze. Op het moment dat je naar een ziekenhuis of andere zorgverlener gaat waarmee de verzekeraar geen afspraken heeft gemaakt, dan krijg je niet de volledige kosten vergoedt. Je zal dan een deel zelf moeten betalen. Een ander kenmerk van een budgetpolis is dat de aanvullende pakketten vaak beperkt (en daardoor goedkoper) zijn. Bovendien moet je bij een budgetpolis er vaak rekening mee houden dat je bepaalde medicijnen of hulpmiddelen online moet regelen.

Wat is een aanvullende verzekering?

Bovenstaande verzekeringen die we benoemd hebben zijn basisverzekeringen. In Nederland ben je verplicht om in ieder geval een basisverzekering af te sluiten. In de basisverzekering zit de zorg die volgens de overheid als medisch noodzakelijk wordt gezien, zoals kosten voor huisarts, kraamzorg en spoedeisende hulp. Als je ook zorgkosten vergoed wilt krijgen die buiten de basisverzekering vallen, dan kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Tandartskosten en kosten voor de fysiotherapeut zitten bijvoorbeeld in de aanvullende verzekering. De premie voor deze aanvullende verzekering komt boven op de kosten van de basisverzekering.

Heb je vragen?

Neem dan contact op. Onze zorgexperts zitten voor je klaar van maandag t/m vrijdag van 08.30-17.00 uur op telefoonnummer: 088 – 12 10 251.

Lees ook:

 

Bereken direct de premie van je zorgverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op