Waarom overstappen van zorgverzekering?

Jaarlijks stappen er ruim 1 miljoen Nederlanders over van zorgverzekering. Veel mensen zien overstappen nog altijd als een grote stap, maar in de praktijk valt dit heel erg mee. Het vergelijken van zorgverzekeringen maken we bij Alpina zo makkelijk mogelijk. De premieverschillen tussen de verschillende verzekeraars zijn vaak groot. Daarom kunt u in veel gevallen een forse besparing realiseren. Waarom zou je overstappen van zorgverzekering?

Besparen op uw zorgverzekering

Voor veel mensen is besparen de voornaamste reden om over te stappen. Een goedkopere zorgverzekering hoeft niet per definitie minder van kwaliteit te zijn. De verschillen zitten met name in de aanvullende verzekeringen. Het loont daarom om deze aanvullende verzekeringen goed onderling met elkaar te vergelijken.

Past uw huidige verzekering nog bij uw situatie?

In november maken de zorgverzekeraars hun pakketten bekend.  In die periode krijgt u ook bericht van uw zorgverzekeraar wat er voor u verandert. Zoals de premie, vergoedingen en contracten. Verandert de premie of de zorginhoud? Dan loont het om goed te gaan vergelijken. Kijk ook goed naar welke zorg u in het komende jaar denkt nodig te hebben.

Verwacht u meer of minder kosten te maken?

Denkt u volgende jaar dezelfde zorg als dit jaar nodig te hebben en u bent tevreden met uw huidige zorgpakket? Dan is het voor u misschien niet nodig om te vergelijken. Verwacht u het komende jaar wel meer kosten te maken, door bijvoorbeeld een operatie of extra fysiotherapie? Of juist minder kosten  Vergelijken is in deze gevallen zeker verstandig. Zo kunt u voor het nieuwe jaar uw zorgverzekering kiezen die optimaal aansluit op uw persoonlijke behoeften.

U kunt alleen overstappen per 1 januari

Een nieuwe zorgverzekering kunt u maar 1x per jaar afsluiten en dat is vóór 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Dit houdt in dat u hele jaar aan uw zorgverzekering vast zit en dat u niet tussentijds kan opzeggen en overstappen. U moet in de laatste periode van het jaar dus gaan nadenken over de zorg die u in het komende jaar denkt nodig te hebben.

Uw gezinssamenstelling verandert

Op het moment dat u een kind krijgt moet u de verzekering aanpassen. Dan is het misschien een goed moment om de verzekering te gaan vergelijken. Wilt u samen met uw partner op 1 polis? Dit kan voordelig zijn op het moment dat jullie dezelfde wensen hebben. Wanneer dit niet het geval is kan het beter zijn allebei een eigen verzekering af te sluiten.

Nieuwe afspraken met zorgverleners

Verzekeraars maken elk jaar nieuwe contracten met zorgverleners. Op het moment dat je een natura-of budgetpolis heeft, bent u beperkt in het kiezen van uw zorgverlener. Voor u is het belangrijk om te checken of u in 2023 nog naar dezelfde zorgverlener kunt als afgelopen jaar.

U heeft een nieuwe baan

Heeft u een nieuwe werkgever? Op het moment dat er een collectieve zorgverzekering is, kunnen werknemers profiteren van een zogenoemde collectiviteitskorting. Hiermee kunt u een mooie besparing op uw premie realiseren.

Tot wanneer kan ik overstappen?

Elk jaar maken de zorgverzekeraars uiterlijk 12 november hun nieuwe premies en de inhoud van de pakketten bekend. Vanaf dat moment kunt u t/m 31 december overstappen. Weet u nog niet naar welke zorgverzekeraar u wilt overstappen, maar wilt u sowieso uw huidige verzekering opzeggen? In dit geval moet u wel alvast opzeggen bij uw huidige verzekeraar. U kunt dan nog t/m 31 januari een nieuwe verzekering afsluiten. Let op! U moet wel op tijd weten of uw nieuwe verzekeraar u accepteert. De nieuwe verzekering gaat altijd in vanaf 1 januari.

Waarom uw zorgverzekering bij Alpina afsluiten?

Op zoek naar een goede zorgverzekering met een aantrekkelijke premie? Bij Alpina bieden wij ook zorgverzekeringen van diverse aanbieders aan. Wat zijn uw voordelen?

Vergelijken op premie en voorwaarden.

In onze vergelijkingen  kijken we niet alleen naar prijs, maar ook naar de voorwaarden. Een goede zorgverzekering is namelijk een zorgverzekering die afgestemd op uw persoonlijke wensen.

Gratis verhaalservice eigen risico

Op het moment u medische kosten moet maken door een ongeluk, die door een ander is veroorzaakt in Nederland, kunt u deze kosten verhalen op de tegenpartij. Op het moment dat u een zorgverzekering via Alpina afsluit, kunt u van deze verhaalservice gebruik maken indien nodig. Stel u heeft een ongeluk gehad. Iemand anders heeft u aangereden en u moet hierdoor kosten maken voor bijvoorbeeld de fysiotherapeut. U heeft nog geen tot weinig kosten gemaakt, dus u moet hiervoor uw eigen risico aanspreken. Door de gratis verhaalservice kunt u deze gemaakte medische kosten ( zoals tandarts of fysiotherapeut) terugvorderen via de tegenpartij.Wat als u geen aanvullende zorgverzekering, maar alleen een basis zorgverzekering zou hebben? De kosten van de fysiotherapeut zouden dan, volgens bovenstaand voorbeeld, volledig voor eigen rekening komen. Fysiotherapie wordt namelijk alleen vergoedt in de aanvullende verzekering. Door de verhaalservice bij letselschade worden deze kosten als gevolg van het ongeval, volledig vergoedt. Ook als u meer behandelingen door het ongeval nodig zou hebben dan normaal gezien in uw aanvullende pakket zit, zijn deze extra medische kosten gedekt. Deze service is exclusief voor klanten die via Alpina een zorgverzekering afsluiten.

Telefonisch advies van onze experts

Onze zorgexperts staan klaar om u te voorzien van een passend advies. Bovendien wordt u bij ons altijd snel geholpen! U kunt ons van maandag t/m vrijdag bereiken van 08.30-17.00 uur op telefoonnummer: 088-000 8318

Lees ook:

Bereken direct de premie van uw zorgverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 14-11-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op