800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Waarom overstappen van zorgverzekering?

Jaarlijks stappen er ruim 1 miljoen Nederlanders over van zorgverzekering. Veel mensen zien overstappen nog altijd als een grote stap, maar in de praktijk valt dit heel erg mee. Het vergelijken van zorgverzekeringen maken we bij Alpina zo makkelijk mogelijk. De premieverschillen tussen de verschillende verzekeraars zijn vaak groot. Daarom kan je in veel gevallen een forse besparing realiseren. Waarom zou je overstappen van zorgverzekering?

Besparen op je zorgverzekering

Voor veel mensen is besparen de voornaamste reden om over te stappen. Een goedkopere zorgverzekering hoeft niet per definitie minder van kwaliteit te zijn. De verschillen zitten met name in de aanvullende verzekeringen. Het loont daarom om deze aanvullende verzekeringen goed onderling met elkaar te vergelijken.

Past je huidige verzekering nog bij jouw situatie?

Half november maken de zorgverzekeraars hun premies bekend.  In die periode krijg je ook bericht van je zorgverzekeraar wat er voor jou verandert. Naast de premie, kunnen dat ook de dekkingen en contracten met zorgverleners zijn.  Als dat het geval, dan kan het zeker lonen om goed te gaan vergelijken. Kijk ook goed naar welke zorg je in het komende jaar denkt nodig te hebben.

Verwacht je meer of minder kosten te maken?

Denkt je volgende jaar dezelfde zorg als dit jaar nodig te hebben en ben je tevreden met jouw huidige zorgpakket? Dan is het voor jou misschien niet nodig om te vergelijken. Verwacht je het komende jaar wel meer kosten te maken, bijvoorbeeld vanwege een operatie of extra fysiotherapie? Of denk je juist minder kosten te gaan maken? Vergelijken is in deze gevallen zeker verstandig. Zo kan je voor het nieuwe jaar jouw zorgverzekering kiezen die optimaal aansluit op jouw persoonlijke behoeften.

Je kan alleen overstappen per 1 januari

Een nieuwe zorgverzekering kan je maar 1x per jaar afsluiten. Vanaf half november tot vóór 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Dit houdt in dat je het hele jaar aan je zorgverzekering vast zit en dat je niet tussentijds kan opzeggen en overstappen. Je moet in de laatste periode van het jaar dus gaan nadenken over de zorg die je in het komende jaar denkt nodig te hebben.

Kinderen

Op het moment dat je een kind verwacht, is het misschien een goed moment om de verzekering te gaan vergelijken. Denk aan extra dekkingen m.b.t. kraamzorg die je misschien wel wil verzekeren.  Daarnaast zijn er nóg een paar belangrijke momenten in het leven van je kind om je polis nader te bekijken:

  • Als (één van) je kind(eren) aan de beugel moet. Vergelijk goed de verschillende polissen en dekkingen. Houdt ook rekening met wachttijden. Na het afsluiten van een pakket met dekking voor orthodontie kan je namelijk over het algemeen niet gelijk in het nieuwe jaar hieraan beginnen. Meestal moet je eerst een jaar wachten.
  • Je kind wordt 18. Is het de bedoeling dat je kind nog bij jou op de polis staat? Want als jij hoge aanvullende dekkingen hebt, dan zal je kind deze ook automatisch krijgen en daar moet dan ineens ook voor betaald worden. Toch zonde als je kind aan die pakketten geen behoefte heeft.

Nieuwe afspraken met zorgverleners

Verzekeraars maken elk jaar nieuwe contracten met zorgverleners. Op het moment dat je een natura-of budgetpolis heeft, ben je beperkt in het kiezen van je zorgverlener. Het is dan belangrijk om te checken of je in 2023 nog naar dezelfde zorgverlener kunt als afgelopen jaar.

Je hebt een nieuwe baan

Heb je een nieuwe werkgever? Op het moment dat er een collectieve zorgverzekering is, kunnen werknemers profiteren van een zogenoemde collectiviteitskorting. In bepaalde gevallen kan je dan ook gedurende het jaar overstappen. Vraag dan naar de voorwaarden.

Tot wanneer kan ik overstappen?

Elk jaar maken de zorgverzekeraars uiterlijk 12 november hun nieuwe premies en de inhoud van de pakketten bekend. Vanaf dat moment kan je t/m 31 december overstappen. Weet je nog niet naar welke zorgverzekeraar je wil overstappen, maar wil je sowieso je huidige verzekering opzeggen? In dit geval moet je wel alvast opzeggen bij jouw huidige verzekeraar. Je kan dan nog t/m 31 januari een nieuwe verzekering afsluiten. Let op! Je moet wel op tijd weten of je nieuwe verzekeraar jou accepteert. De nieuwe verzekering gaat altijd in vanaf 1 januari.

Waarom jouw zorgverzekering bij Alpina afsluiten?

Op zoek naar een goede zorgverzekering met een aantrekkelijke premie? Bij Alpina bieden wij ook zorgverzekeringen van diverse aanbieders aan. Wat zijn de voordelen?

Vergelijken op premie en voorwaarden.

In onze vergelijkingen  kijken we niet alleen naar prijs, maar ook naar de voorwaarden. Een goede zorgverzekering is namelijk een zorgverzekering die afgestemd op jouw persoonlijke wensen.

Telefonisch advies van onze experts

Onze zorgexperts staan klaar om je te voorzien van een passend advies. Bovendien word je bij ons altijd snel geholpen! Je kunt ons van maandag t/m vrijdag bereiken van 08.30 – 17.00 uur op telefoonnummer: 088 – 12 10 251

Lees ook:

 

 

Bereken direct de premie van jouw zorgverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op