Tot wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Het overstappen van zorgverzekering kost weinig tijd en kan u veel geld besparen. Overstappen kan van de ene naar de andere zorgverzekeraar, of u kunt kiezen voor een andere zorgverzekering bij dezelfde verzekeraar. Tot wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Overstappen zorgverzekering 2020

Half november zal uw zorgverzekeraar de premies en de inhoud van het zorgpakket voor 2020 bekend maken. Vanaf dat moment kunt u zorgverzekeringen gaan vergelijken. Kijk daarbij goed naar welke zorg u denkt voor het komende jaar nodig te hebben. Misschien heeft u zorg in uw huidige pakket afgelopen jaar niet gebruikt en kunt u deze uit het pakket halen. Hoe minder aanvullende dekkingen, hoe lager de zorgpremie wordt. Bij de basisverzekering heeft u altijd een verplicht eigen risico. Verwacht u weinig zorg uit de basisverzekering nodig te hebben? Dan kunt u kiezen voor een hoger eigen risico. U kunt uw eigen risico vrijwillig ophogen tot maximaal € 885. In ruil voor een hoger eigen risico, krijgt u korting op uw zorgpremie. De korting kan per zorgverzekeraar verschillen.

Tot wanneer kan ik overstappen?

Het overstappen van zorgverzekering kan niet het hele jaar door. Op 12 november maken de zorgverzekeraars hun premies en zorgpakket bekend. Vanaf dat moment kunt u gaan vergelijken en een keuze maken voor een eventuele nieuwe zorgverzekering. Overstappen van zorgverzekering kan dus vanaf 12 november t/m 31 december.  In de meeste gevallen kunt u na 31 december niet meer overstappen. Weet u zeker dat u van zorgverzekeraar wilt veranderen, maar heeft u nog geen idee voor welke zorgaanbieder u gaat kiezen? Zeg dan in elk geval uw oude zorgverzekering op voor of op 31 december. U heeft dan nog t/m 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen en af te sluiten.

Overstappen na 1 januari

Wilt u wat extra bedenktijd, voordat u een zorgverzekering afsluit? Dat kan. Dit betekent wel dat u zelf uw oude zorgverzekering voor 31 december moet opzeggen. Normaal gezien doet de nieuwe zorgverzekeraar dit voor u als u een zorgverzekering afsluit. Maar als u kiest om nog wat langer na te denken over uw nieuwe zorgverzekering, zult u zelf uw oude zorgverzekering moeten opzeggen. Wanneer u dit niet tijdig doet, kunt u niet meer overstappen in het nieuwe jaar. Als u wel tijdig heeft opgezegd, vergeet dan ook niet voor 1 februari een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Zo voorkomt u een boete. Het hebben van een zorgverzekering in Nederland is namelijk verplicht.

Onze zorgexperts zitten voor u klaar

Heeft u vragen over bovenstaande tips of wilt u liever persoonlijk advies? Geen probleem, wij
helpen u graag! Onze zorgexperts zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 -17.30  op telefoonnummer: 088 – 000 8318.

Bereken direct de premie van uw zorgverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 13-02-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op