Wat zit er in de basisverzekering?

In Nederland is het verplicht om vanaf 18 jaar een eigen basisverzekering te hebben. Tot de leeftijd van 18 is de basisverzekering gratis. Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen en de inhoud en premie kunnen per jaar verschillen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een basisverzekering inhoudt en welke zorg er in de basisverzekering zit.

Wat is de basisverzekering?

De basisverzekering is de minimale zorgverzekering die je moet afsluiten in Nederland vanaf 18 jaar. Dit basispakket wordt door de overheid samengesteld. Met de basisverzekering ben je verzekerd voor zorg die volgens de overheid als medisch noodzakelijk wordt gezien. Zoals kosten voor huisarts, zorg in het ziekenhuis, kraamzorg en veel medicijnen. Bij elke zorgverzekeraar is de inhoud van de basisverzekering hetzelfde, maar de premie en de voorwaarden kunnen onderling wel verschillen.

Welke soorten basisverzekering zijn er?

Er zijn verschillende soorten basis verzekeringen. Met alle basisverzekeringen heeft u recht op dezelfde zorg. Maar in de manier waarop u de zorg vergoed krijgt, zit een belangrijk verschil. Welke zorgverzekering bij u past is afhankelijk van uw zorgverbruik en wensen. Zo is er een restitutiepolis, naturapolis, combinatiepolis, en budgetpolis. Lees hier meer over de verschillende soorten zorgverzekering.

Wat valt er precies onder de basisverzekering

De overheid bepaalt wat er precies onder de dekking van de basisverzekering valt. Hoewel het basispakket jaarlijks redelijk gelijk blijft, zijn er vaak wel een aantal wijzigingen. Zo kan het zijn dat bepaalde dekkingen uit het basispakket gaan of dat er juist nieuwe worden toegevoegd. In principe worden kosten de huisarts, medisch specialisten en veel medicijnen wel vergoedt door de basisverzekering.  Echter voor sommige zorg betaald u alsnog wel een eigen bijdrage. U kunt in de polis van uw zorgverzekering vinden wat er precies vergoedt wordt en onder welke voorwaarden.

Ook verandert elk jaar de inhoud en de voorwaarden van de basisverzekering. Wees u hier bewust van en doe jaarlijks een check of uw zorgverzekering nog bij u past. Op Prinsjesdag worden een aantal van deze wijzigingen bekendgemaakt.

Eigen risico en basisverzekering

Voor de meeste zorg uit de basisverzekering betaal je een eigen risico. Voor 2023 is dit verplichte eigen risico vastgesteld op € 385. Bij een aantal kosten, zoals voor de verloskundige of huisarts betaal je geen eigen risico. U kunt ook nog kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dit houdt in dat u het eigen risico kunt ophogen, naar maximaal € 885. In ruil hiervoor kun je een korting op de premie van de basisverzekering krijgen. Deze korting is per verzekeraar verschillend.

Acceptatieplicht basisverzekering

Bij elke zorgverzekeraar is er een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Dit betekent dat zorgverzekeraars wettelijk verplicht zijn om u te accepteren voor de basisverzekering, ongeacht leeftijd, geslacht of gezondheid. Hiermee wordt voorkomen dat zorgverzekeraars hun verzekerden selecteren. Zo kan het niet zo zijn dat bijvoorbeeld ouderen of mensen met gezondheidsklachten geweigerd worden door de zorgverzekeraar. Deze acceptatieplicht geldt alleen voor de basisverzekering, niet voor de aanvullende zorgverzekeringen. Daar kan het dus voorkomen dat een zorgverzekeraar u weigert.

Overstappen van zorgverzekering

Elk jaar stappen veel mensen over van zorgverzekering. Het overstappen is namelijk allang niet moeilijk meer.  Twijfelt u of u moet overstappen? Lees dan hier waarom het interessant is voor u om over te stappen.

Vanaf 12 november zijn de premies en inhoud van de zorgpakketten bekend en kunt u overstappen.  Lees hier tot wanneer u kunt overstappen van zorgverzekering.

 

Zorgpremie Wekker; meld u aan voor onze gratis service

Wil je als eerste een seintje als de zorgpremies voor 2023 bekend zijn? En wil je een update van belangrijke momenten rondom je zorgverzekering voor volgend jaar? Meld je dan aan voor onze Zorgpremie Wekker.

Bereken direct de premie van uw zorgverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 15-03-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op