800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Zorgverzekering Dekking basisverzekering

Wat zit er in de basisverzekering?

In Nederland is het verplicht om vanaf 18 jaar een eigen basisverzekering te hebben. Tot de leeftijd van 18 is de basisverzekering gratis. Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen en de inhoud en premie kunnen per jaar verschillen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een basisverzekering inhoudt en welke zorg er in de basisverzekering zit.

Wat is de basisverzekering?

De basisverzekering is de zorgverzekering die je moet afsluiten in Nederland vanaf 18 jaar. Dit basispakket wordt door de overheid samengesteld. Met de basisverzekering ben je verzekerd voor zorg die volgens de overheid als medisch noodzakelijk wordt gezien. Zoals kosten voor huisarts, zorg in het ziekenhuis, kraamzorg en veel medicijnen. Bij elke zorgverzekeraar is de inhoud van de basisverzekering hetzelfde, maar de premie en de voorwaarden kunnen onderling wel verschillen.

Welke soorten basisverzekering zijn er?

Er zijn verschillende soorten basis verzekeringen. Met alle basisverzekeringen heb je recht op dezelfde zorg. Maar in de manier waarop je de zorg vergoed krijgt, zit een belangrijk verschil. Welke zorgverzekering bij je past is afhankelijk van je zorgverbruik en wensen. Zo is er een restitutiepolis, naturapolis, combinatiepolis, en budgetpolis. Lees hier meer over de verschillende soorten zorgverzekering.

Wat valt er precies onder de basisverzekering

De overheid bepaalt wat er precies onder de dekking van de basisverzekering valt. Hoewel het basispakket jaarlijks redelijk gelijk blijft, zijn er vaak wel een aantal wijzigingen. Zo kan het zijn dat bepaalde dekkingen uit het basispakket gaan of dat er juist nieuwe worden toegevoegd. In principe worden de kosten van de huisarts, medisch specialisten en veel medicijnen wel vergoed door de basisverzekering.  Echter voor sommige zorg betaal je alsnog wel een eigen bijdrage. Je kunt in de polis van je zorgverzekering vinden wat er precies vergoed wordt en onder welke voorwaarden.

De inhoud en de voorwaarden van de basisverzekering kunnen dus ieder jaar iets wijzigen. Dat geldt ook voor de aanvullende pakketten. Wees je hier bewust van en doe jaarlijks een check of je zorgverzekering nog bij je past. Op Prinsjesdag worden een aantal van de wijzigingen in het basispakket bekendgemaakt.

Eigen risico en basisverzekering

Voor de meeste zorg uit de basisverzekering betaal je een eigen risico. Voor 2024 is dit verplichte eigen risico opnieuw vastgesteld op € 385. Bij een aantal kosten, zoals voor de verloskundige of huisarts betaal je geen eigen risico. Je kunt ook nog kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dit houdt in dat je het eigen risico kunt ophogen, naar maximaal € 885. In ruil hiervoor kun je een korting op de premie van de basisverzekering krijgen. Deze korting is per verzekeraar verschillend.

Acceptatieplicht basisverzekering

Bij elke zorgverzekeraar is er een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Dit betekent dat zorgverzekeraars wettelijk verplicht zijn om je te accepteren voor de basisverzekering, ongeacht leeftijd, geslacht of gezondheid. Hiermee wordt voorkomen dat zorgverzekeraars hun verzekerden selecteren. De overheid wil niet dat bijvoorbeeld ouderen of mensen met gezondheidsklachten geweigerd worden door de zorgverzekeraar. Deze acceptatieplicht geldt overigens alleen voor de basisverzekering, niet voor de aanvullende zorgverzekeringen. Daar kan het dus voorkomen dat een zorgverzekeraar je weigert, een hogere premie vraagt, je een wachttijd van een jaar oplegt, of je uitsluit van een deel van de vergoedingen.

Overstappen van zorgverzekering

Elk jaar stappen veel mensen over van zorgverzekering. Het overstappen is namelijk allang niet moeilijk meer.  Twijfel je of je moet overstappen? Lees dan hier waarom het interessant is voor je om over te stappen.

Vanaf 12 november zijn de premies en inhoud van de zorgpakketten bekend en kun je overstappen.  Lees hier tot wanneer je kunt overstappen van zorgverzekering.

 

Zorgpremie Wekker; meld je aan voor onze gratis service

Wil je als eerste een seintje als de zorgpremies voor 2024 bekend zijn? En wil je een update van belangrijke momenten rondom je zorgverzekering voor volgend jaar? Meld je dan aan voor onze Zorgpremie Wekker.

Bereken direct de premie van je zorgverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op