800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Belastingdienst brief enveloppen
Home Algemeen Belastingaangifte 2023 voor ondernemers

De belastingaangifte 2023 voor ondernemers

26 mrt 2024
3 min leestijd

De belastingaangifte voor het jaar 2023 moet voor 1 mei 2024 ingediend zijn bij de Belastingdienst. Wil je uitstel aanvragen? Doe dit dan voor 1 mei. Twijfel je of je inkomstenbelastingaangifte moet doen als ondernemer? Doe dan de check.

In dit artikel zetten we een aantal belangrijke aftrekposten en regelingen voor je op een rij. Zo ben je goed voorbereid op je belastingaangifte.

Ondernemersaftrek

Ben jij ondernemer volgens de criteria van de Belastingdienst en heb je in 2023 minimaal 1.225 uur aan je bedrijf gewerkt? Dan kom je in aanmerking voor de ondernemersaftrek. De term zegt het al; dit is een speciale aftrekpost voor ondernemers. Deze post bestaat uit verschillende onderdelen.

  • Zelfstandigenaftrek: dit is een vast bedrag dat zelfstandig ondernemers van hun winst mogen aftrekken. In 2023 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 5.030. Het voordeel wordt berekend met een tarief van 36,93 procent.
  • Startersaftrek: dit is een verhoging van de zelfstandigenaftrek voor starters. Deze regeling kun je drie keer gebruiken in je eerste vijf jaar als ondernemer.
  • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk: dit is een aftrekpost voor onderzoekswerk bij innovatie. Je hebt hiervoor een verklaring nodig van de RVO.
  • Meewerkaftrek: deze regeling is voor ondernemers waarvan de fiscaal partner meewerkt in het bedrijf. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet de partner minimaal 525 uur in het bedrijf werken en hiervoor minder dan € 5.000 per jaar betaald krijgen.
  • Stakingsaftrek: een bedrag dat je van de stakingswinst mag aftrekken als je met je bedrijf stopt.

Mkb-winstvrijstelling

Door de mkb-vrijstelling kunnen mkb’ers na de ondernemersaftrek nog eens 14 procent van de winst aftrekken. In 2023 is het maximale tarief voor aftrek 36,93 procent.

Kostenaftrek voor gemengde kosten

Als ondernemer maak je vaak verschillende kosten, bijvoorbeeld voor relatiegeschenken, zakelijke etentjes of congressen. Dergelijke uitgaven vallen onder de gemengde kosten. Deze kosten kun je als aftrekpost opvoeren, mits het bedrag boven de € 5.100 is.

Kom je niet aan dat bedrag? Dan kun je er ook voor kiezen om 80 procent van de gemengde kosten af te trekken.

Investeringsaftrek en afschrijven

Met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kun je een bedrag van de winst aftrekken. Je kunt gebruik maken van deze regeling als je in 2023 meer dan € 2.600 hebt geïnvesteerd. Per bedrijfsmiddel moet het gaan om een investering van meer dan € 450. Bij grotere investeringen gelden andere regels, kijk hiervoor op de site van de belastingdienst.

Naast deze regelingen kun je de kosten voor bedrijfsmiddelen afschrijven over een bepaald aantal jaren. Dit betekent dat je ieder jaar een deel van de kosten mag aftrekken van de winst.

Zakelijk vermogen

Het saldo op je zakelijke bankrekening hoort bij je onderneming. Het geld dat nodig is als werkkapitaal of voor een investering, telt niet mee voor je vermogen in box 3. De rest van het geld wordt wel gezien als vermogen.

Toeslagen

Er zijn verschillende toeslagen aan te vragen, bijvoorbeeld voor je huur, zorgkosten of kinderopvang. In de meeste gevallen telt voor deze toeslagen je vermogen ook mee. Als je gebruik kunt maken van één of meerdere regelingen voor ondernemers, dan is je toetsingsinkomen vaak lager. Dat betekent dat je eerder in aanmerking komt voor een toeslag. Op de site van de Belastingdienst vind je alles over de beschikbare toeslagen en de voorwaarden.

Iedere situatie is uniek. Daarom is het belangrijk om altijd goed na te gaan welke regels van toepassing zijn op jouw situatie. Je kunt hiervoor kijken op de site van de Belastingdienst of professioneel advies inwinnen.