800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat zijn de kosten voor het overschrijven van een auto?

Als je net een nieuwe auto hebt gekocht, moet je het kenteken op jouw naam overschrijven. Dit doe je via de RDW, bijvoorbeeld via de website of via een kentekenloket, RDW-keuringsstation, RDW-balie of PostNL-locatie. Hier komen natuurlijk wel kosten bij kijken. Wat kost het overschrijven van een auto precies en met wat voor kosten moet je nog meer rekening houden? Je leest het in dit artikel!

kosten overschrijven auto

Kosten overschrijven auto

De kosten voor het overschrijven van een auto zijn altijd hetzelfde. Het maakt dus niet uit of je de auto online overschrijft of bij een kentekenloket, RDW-locatie of PostNL-locatie. Het enige verschil is dat je bij het online overschrijven van een auto de kosten via iDeal betaalt. De kosten voor het overschrijven van een auto zijn in 2021 €10,75. Direct na het betalen van de kosten krijg je het tenaamstellingsverslag met daarop de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Deze moet je goed bewaren. Ook krijg je het vrijwaringsbewijs. Deze geef je aan de verkoper van de auto. Het vrijwaringsbewijs toont aan dat diegene niet langer verantwoordelijk is voor de auto. Als je het tenaamstellingsverslag met de tenaamstellingscode kwijt raakt, kun je een nieuwe code aanvragen. Dit kost €1,-.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Met welke kosten moet ik nog meer rekening houden na het overschrijven van een auto?

Zodra het kenteken op naam van de nieuwe eigenaar is overgeschreven moet diegene direct voldoen aan alle voertuigverplichtingen. Zo moet de auto verzekerd worden, APK-gekeurd zijn en moet er motorrijtuigenbelasting betaald worden. Als je niet op tijd voldoet aan deze verplichtingen riskeer je fikse boetes. De RDW controleert in het verzekeringsregister of de auto minimaal WA-verzekerd is. In het keuringsregister kunnen ze zien of de auto voldoet aan de APK-plicht. De controle van de motorrijtuigenbelasting wordt gedaan door de Belastingdienst.

Wat kost het afsluiten van een autoverzekering?

De kosten voor een autoverzekering verschillen per persoon. Deze zijn namelijk afhankelijk van een aantal persoonlijke kenmerken, zoals de leeftijd en postcode van de aanvrager. Daarnaast zijn er verschillende dekkingen mogelijk. De gemiddelde kosten voor een autoverzekering zijn ongeveer €75 per maand, maar de premie is dus voor iedereen anders. Het kan ook zijn dat je slechts €30 per maand, of juist €90 per maand kwijt bent. Op Alpina.nl kun je alvast de premie voor een autoverzekering berekenen. Hou daarbij in ieder geval rekening met de volgende kosten:

  • Premie voor de dekking 
  • Premie voor eventuele aanvullende autoverzekeringen
  • Poliskosten (voor opmaken polis en aanmelden auto bij RDW)
  • Prolongatiekosten (administratiekosten)
  • 21% assurantiebelasting

Heb je nog vragen of wil je even overleggen met een van onze verzekeringsspecialisten? Neem dan vooral contact met ons op! Wij zijn maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereikbaar op 088 – 688 3700. Je kunt ons ook altijd een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op