Schade aan geparkeerde auto: wat dekt mijn autoverzekering?

Autoschade is erg vervelend. Op het moment dat u weet wie de schade heeft veroorzaakt, kun u de schade verhalen op de autoverzekering. Maar wat als uw auto schade oploopt op een parkeerplaats en u weet niet wie de dader is? Is deze schade dan gedekt door uw autoverzekering?

Schade aan geparkeerde auto door andere auto

Als u schade heeft aan uw geparkeerde auto dan hoopt u dat er een briefje is achtergelaten of dat er getuigen zijn die wat hebben gezien. Zo kunt u de schade dan op de dader nog verhalen. Maar wat als dit niet het geval is? Draait u dan zelf op voor de kosten? Het eerste wat u moet doen als de dader onbekend is, is aangifte doen bij de politie. Zij kunnen nog een poging doen om de identiteit te achterhalen. Lukt dit niet, dan kunt u in veel gevallen een beroep doen op het Waarborgfonds.

Weet u wel wie de dader is? Dan vult u samen met de tegenpartij het schadeformulier in. Vergeet ook niet foto’s te maken van de schade en de toedracht. Zijn er nog getuigen? Noteer ook die gegevens. Stuur het schadeformulier zo snel mogelijk naar uw verzekering, zodat zij de schade-afwikkeling in gang kunnen zetten. Heeft u alleen een WA-verzekering? Dan zijn de kosten voor de schade aan uw geparkeerde auto voor u zelf. De WA autoverzekering en de WA beperkt casco verzekering bieden allebei namelijk geen dekking voor schade aan de eigen auto. Alleen schade aan andermans auto is verzekerd met deze dekkingen.

 

Parkeerschade: dader bekend

Als u geluk heeft, laat degene die schade aan uw geparkeerde auto aanricht een briefje achter of kunt u op een andere manier de dader achterhalen. De schade kan dan verhaald worden op de verzekering van deze dader. Als de dader de schade met een voertuig heeft veroorzaakt, kan de schade verhaald worden op de verzekering van dit voertuig. Is de schade op een andere manier veroorzaakt, dan kan de schade verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering van de dader.

Schade aan auto door onbekende

De kans is aanzienlijk dat u bij schade aan u geparkeerde auto de dader niet meteen kunt achterhalen. Het is belangrijk dat u in dit geval altijd aangifte doet bij de politie en de dader probeert op te sporen door bijvoorbeeld getuigen te zoeken of bewakingsbeelden op te vragen. Om de schade zonder bekende dader te verhalen, zijn er twee dingen die u kunt doen. Ten eerste kunt u terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds vergoed autoschades waarbij geen dader bekend is. Voorwaarde is wel dat vastgesteld moet worden dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Het kan ook voorkomen dat niet vastgesteld kan worden dat de schade is veroorzaakt door een ander voertuig. In dit geval kan de schade vaak verhaald worden op uw autoverzekering.

Betrokkenheid ander motorrijtuig vaststellen

Zoals hiervoor besproken moet er, als u de schade wilt verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer, bewezen worden dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Dit kan gedaan worden door het aantonen van laksporen van een ander voertuig op de auto, of door een expert in te schakelen. Vaak komt het voor dat een schade-expert twijfelt of de schade wel veroorzaakt is door een ander voertuig. Voorheen moest er dan een tweede expert ingeschakeld worden. Maar sinds kort hoeft dit niet meer omdat schade experts Spurfix gebruiken om dit te achterhalen. Spurfix is een kleeffolie die onzichtbare laksporen opneemt. Ondanks dat Spurfix 300 euro kost, is dit nog goedkoper dan een tweede expert die zou moeten worden ingeschakeld.

Schade aan geparkeerde auto door fietser

Schade een een geparkeerde auto wordt ook regelmatig veroorzaakt door fietsers. Ook hier geldt dat de schade aan uw geparkeerde auto veroorzaakt door een fiets niet verhaald kan worden op uw autoverzekering met een WA-dekking of WA-beperkt casco dekking. Heeft u een allrisk autoverzekering? In dit geval is de schade wel te verhalen.

In de wet worden fietsers beschermt in het verkeer. Deze bescherming geldt niet wanneer een fietser tegen een geparkeerde auto aanrijdt. De auto neemt in dit geval niet deel aan het verkeer, dus is de schade wél te verhalen op de fietser.

Op het moment dat de fietser zijn gegevens heeft achtergelaten, kunt u de fietser aansprakelijk stellen en zo de schade op hem verhalen. Dader onbekend? Doe dan zo snel mogelijk aangifte zodat de politie eventueel met camerabeelden de identiteit kan achterhalen. Helaas kunt u in dit geval geen beroep doen op het waarborgfonds. Dit is alleen wanneer de schade is toegebracht door een ander motorvoertuig. U kunt de schade aan de geparkeerde auto toegebracht door een fietser niet verhalen op het Waarborgfonds.

Wat te doen bij schade aan een geparkeerde auto?

Heeft u schade aan uw geparkeerde auto? Dan zijn er een aantal zaken die u moet doen. Hierbij gaan we er even vanuit dat de dader bij u bekend is.

  • Maak foto’s van de schade
  • Noteer de datum, het tijdstip en het kenteken
  • Vul samen direct het schadeformulier in
  • Zijn er getuigen? Noteer hun telefoonnummers
  • Stuur het ingevulde schadeformulier op naar uw tussenpersoon of verzekeraar

Treft u bij terugkomst bij uw geparkeerde auto schade aan, maar is de dader nergens te bekennen? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Ook kunt u kijken of er getuigen zijn die iets hebben gezien. Zo kunt u misschien alsnog de dader achterhalen.

Verhaalservice

Alpina werkt samen met 112schade.nl voor het verhalen van niet gedekte schade op de tegenpartij. Heeft iemand schade bij u veroorzaakt, maar heeft u geen dekking op uw eigen polis? 112schade.nl kan u volledig kosteloos helpen bij het verhalen van uw schade op de tegenpartij.

112schade

Online een goedkope autoverzekering vergelijken!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 31-10-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op