800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
auto in parkeergarage beschadigd

Schade aan geparkeerde auto: wat dekt mijn autoverzekering?

Autoschade is erg vervelend. Op het moment dat je weet wie de schade heeft veroorzaakt, kun je de schade verhalen op de autoverzekering. Maar wat als jouw auto schade oploopt op een parkeerplaats en je weet niet wie de dader is? Is deze schade dan gedekt door jouw autoverzekering?

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

14 dagen bedenktijd.

Probeer ons product risicovrij met de 14-daagse tevredenheidsgarantie

Een breed aanbod.

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts.

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

Alles over schade aan geparkeerde auto door andere auto

Als je schade hebt aan jouw geparkeerde auto dan hoop je dat er een briefje is achtergelaten of dat er getuigen zijn die wat hebben gezien. Zo kun je de schade dan op de dader nog verhalen. Maar wat als dit niet het geval is? Draai je dan zelf op voor de kosten?

Het eerste wat je moet doen als de dader onbekend is, is aangifte doen bij de politie. Zij kunnen nog een poging doen om de identiteit te achterhalen. Lukt dit niet, dan kun je in veel gevallen een beroep doen op het Waarborgfonds.

Weet je wel wie de dader is? Dan vul je samen met de tegenpartij het schadeformulier in. Vergeet ook niet foto’s te maken van de schade en de toedracht. Zijn er nog getuigen? Noteer ook die gegevens. Stuur het schadeformulier zo snel mogelijk naar jouw verzekering, zodat zij de schade-afwikkeling in gang kunnen zetten.

Heb je alleen een WA-verzekering? Dan zijn de kosten voor de schade aan jouw geparkeerde auto voor je zelf. De WA autoverzekering en de WA beperkt casco verzekering bieden allebei namelijk geen dekking voor schade aan de eigen auto. Alleen schade aan andermans auto is verzekerd met deze dekkingen.

Parkeerschade: dader bekend

Als je geluk hebt, laat degene die schade aan jouw geparkeerde auto aanricht een briefje achter of kun je op een andere manier de dader achterhalen. De schade kan dan verhaald worden op de verzekering van deze dader. Als de dader de schade met een voertuig heeft veroorzaakt, kan de schade verhaald worden op de verzekering van dit voertuig. Is de schade op een andere manier veroorzaakt, dan kan de schade verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering van de dader.

Schade aan auto door onbekende wat nu?

De kans is aanzienlijk dat je bij schade aan de geparkeerde auto de dader niet meteen kunt achterhalen. Het is belangrijk dat je in dit geval altijd aangifte doet bij de politie en de dader probeert op te sporen door bijvoorbeeld getuigen te zoeken of bewakingsbeelden op te vragen. Om de schade zonder bekende dader te verhalen, zijn er twee dingen die je kunt doen. Ten eerste kun je terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds vergoed autoschades waarbij geen dader bekend is. Voorwaarde is wel dat vastgesteld moet worden dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Het kan ook voorkomen dat niet vastgesteld kan worden dat de schade is veroorzaakt door een ander voertuig. In dit geval kan de schade vaak verhaald worden op jouw autoverzekering.

Betrokkenheid ander motorrijtuig vaststellen hoe doe je dat?

Zoals hiervoor besproken moet er, als je de schade wilt verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer, bewezen worden dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Dit kan gedaan worden door het aantonen van laksporen van een ander voertuig op de auto, of door een expert in te schakelen. Vaak komt het voor dat een schade-expert twijfelt of de schade wel veroorzaakt is door een ander voertuig. Voorheen moest er dan een tweede expert ingeschakeld worden. Maar sinds kort hoeft dit niet meer omdat schade experts Spurfix gebruiken om dit te achterhalen. Spurfix is een kleeffolie die onzichtbare laksporen opneemt. Ondanks dat Spurfix 300 euro kost, is dit nog goedkoper dan een tweede expert die zou moeten worden ingeschakeld.

Schade aan geparkeerde auto door fietser

Schade een een geparkeerde auto wordt ook regelmatig veroorzaakt door fietsers. Ook hier geldt dat de schade aan jouw geparkeerde auto veroorzaakt door een fiets niet verhaald kan worden op jouw autoverzekering met een WA-dekking of WA-beperkt casco dekking. Heb je een allrisk autoverzekering? In dit geval is de schade wel te verhalen.

In de wet worden fietsers beschermt in het verkeer. Deze bescherming geldt niet wanneer een fietser tegen een geparkeerde auto aanrijdt. De auto neemt in dit geval niet deel aan het verkeer, dus is de schade wél te verhalen op de fietser.

Op het moment dat de fietser zijn gegevens heeft achtergelaten, kun je de fietser aansprakelijk stellen en zo de schade op hem verhalen. Dader onbekend? Doe dan zo snel mogelijk aangifte zodat de politie eventueel met camerabeelden de identiteit kan achterhalen. Helaas kun je in dit geval geen beroep doen op het waarborgfonds. Dit is alleen wanneer de schade is toegebracht door een ander motorvoertuig. Je kunt de schade aan de geparkeerde auto toegebracht door een fietser niet verhalen op het Waarborgfonds.

Wat te doen bij schade aan een geparkeerde auto?

Heb je schade aan jouw geparkeerde auto? Dan zijn er een aantal zaken die je moet doen. Hierbij gaan we er even vanuit dat de dader bij jou bekend is.

  • Maak foto’s van de schade
  • Noteer de datum, het tijdstip en het kenteken
  • Vul samen direct het schadeformulier in
  • Zijn er getuigen? Noteer hun telefoonnummers
  • Stuur het ingevulde schadeformulier op naar jouw tussenpersoon of verzekeraar

Tref je bij terugkomst bij jouw geparkeerde auto schade aan, maar is de dader nergens te bekennen? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Ook kun je kijken of er getuigen zijn die iets hebben gezien. Zo kun je misschien alsnog de dader achterhalen.

Verhaalservice

Alpina werkt samen met 112schade.nl voor het verhalen van niet gedekte schade op de tegenpartij. Heeft iemand schade bij je veroorzaakt, maar heb je geen dekking op jouw eigen polis? 112schade.nl kan je volledig kosteloos helpen bij het verhalen van schade op de tegenpartij.

schade geparkeerde auto

Kosten door schade aan mijn geparkeerde auto verzekerd?

Wanneer je alleen WA verzekerd bent, krijg je de kosten aan jouw geparkeerde auto dus niet vergoedt. Heb je een WA-beperkt casco verzekering? Deze vergoedt o.a. ruitschades en schades door diefstal en brand.

Met een Allrisk autoverzekering worden daarnaast ook schades door vandalisme vergoedt. Het Waarborgfonds Motorverkeer kun je alleen inschakelen wanneer het aantoonbaar is dat je de schade aan jouw geparkeerde auto niet zelf hebt veroorzaakt.

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een autoverzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je autoverzekering.”

LinkedIn logo
foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Expert autoverzekering

Al jaren expert autoverzekering

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op