800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
auto in parkeergarage beschadigd

Wordt schade aan mijn auto zonder dader vergoed?

Elke vorm van autoschade is vervelend. Natuurlijk is het belangrijk dat je een goede autoverzekering hebt. Schade brengt te allen tijde een kostenplaatje met zich mee. Het vermindert de waarde van je auto en het professioneel laten herstellen, is vaak een flinke uitgave.

Nog vervelender is het wanneer de schade is aangericht door een andere persoon van wie de identiteit onbekend is. Je kunt per slot van rekening de factuur niet neerleggen bij de dader.

14 dagen bedenktijd.

Een breed aanbod.

Hulp van onze experts.

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een autoverzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je autoverzekering.”

LinkedIn logo
foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Expert autoverzekering

Al jaren expert autoverzekering

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

Doe altijd aangifte bij de politie, ook bij schade zonder dader!

Neem direct foto’s en/of video’s van de situatie. Breng de schade duidelijk in beeld alsmede de omliggende situatie. Er zal achteraf onder andere worden bekeken of de auto bijvoorbeeld wel juist geparkeerd stond en of je zelf iets had kunnen doen om de schade te voorkomen. De beelden kunnen later dienen als bewijsmateriaal en helpen de politie bij het opstellen van een aangifte. Het is van groot belang dat je de schade aangeeft bij de politie.

Soms zijn er bewakingscamera’s op de plek van het ongeluk. De politie kan eventuele beelden die tot de dader kunnen leiden dan inzien. Ook is het belangrijk dat de schade wordt geregistreerd in een politieaangifte. Dit is nodig voor jouw verzekering. Het komt wel eens voor dat getuigen zich pas veel later melden. Het is dan handig dat de schade zonder dader al geregistreerd is bij de politie. De politie kan in de aangifte de situatie goed vastleggen. Voor het verantwoordelijk stellen van de dader, maar ook om kans te maken op een vergoeding van je verzekeraar of van een andere instantie, is aangifte doen noodzakelijk.  

Bij wie kan ik de schade verhalen als de dader onbekend is?

In sommige gevallen kun je de schade voorleggen aan jouw eigen verzekeraar. Doe daarom voor de zekerheid altijd navraag bij je verzekeraar of tussenpersoon. In Nederland bestaat er een overheidsinstelling die zich bezighoudt met gevallen van schade zonder dader. Het Waarborgfonds is hiervoor verantwoordelijk.

Bij het Waarborgfonds kun je een verzoek om schadevergoeding indienen. Het hangt volledig af van de situatie en van het type verzekering of je bij jouw verzekeraar, het Waarborgfonds of in het ergste geval bij geen van beiden terecht kunt.

Wanneer vergoedt mijn verzekering de schade aan mijn auto als er geen dader is?

Indien je een allrisk verzekering hebt dan zal de schade naar alle waarschijnlijkheid vergoed worden door jouw eigen verzekering. Afhankelijk van je polis en dekking kan het zijn dat je een deel van de schade zelf moet bekostigen. Dit is het ‘eigen risico’ waarvan de hoogte verschilt per polis. Neem dus ook bij schade zonder dader contact op met de verzekeraar of tussenpersoon. Een schade zonder dader wil niet altijd zeggen dat je zelf voor de kosten moet opdraaien.

Bedenk bij het afsluiten van een verzekering welk type verzekering het best bij jouw auto en situatie past. Voor auto’s die minder dan zes jaar oud zijn, is een allrisk verzekering vaak de beste optie. Vraag je tussenpersoon of verzekeraar om advies als je hierover niet zeker bent.

Wanneer maak ik aanspraak op het Waarborgfonds?

Indien de schade zonder dader niet gedekt wordt door jouw eigen verzekering, dan kun je een schadeverzoek indienen bij het Waarborgfonds. Je verzoek dient wel aan een aantal criteria te voldoen. Zo moet de ontstane schade zijn toegebracht door een ander motorvoertuig of daaraan gekoppelde aanhanger. Ook moet het duidelijk zijn dat een onbekende partij verantwoordelijk gesteld kan worden en niet jijzelf.

Je moet binnen 14 dagen moeite doen of hebben gedaan om de dader te vinden. De politieaangifte is daarom belangrijk. Ook een aanvullend buurtonderzoek of een advertentie tonen aan dat je moeite hebt gedaan om de identiteit van de dader te achterhalen. Wanneer de schade niet ontstaan is door een ander voertuig (of aanhanger) dan kun je geen aanspraak maken op het Waarborgfonds.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op