Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Wat zijn de premiegevolgen van een claim op de autoverzekering?

Het claimen van een autoschade op de autoverzekering kan zorgen voor een hogere premie. De gevolgen worden meestal niet direct na de schadeclaim merkbaar, maar per de eerst volgende contractvervaldatum. Dit komt doordat de schadeclaim ten laste kan gaan van je schadevrije jaren.

Het kan de beste automobilist overkomen. Door een ongeval raakt jouw auto beschadigd. Is de schade veroorzaakt door de tegenpartij? In dat geval kan jouw schade verhaald worden. Bij een niet verhaalbare schade moet je de schade indienen op je eigen autoverzekering. Als je auto uitsluitend WA verzekerd is, krijg je de schade niet door jouw verzekeraar gecompenseerd. Bij een WA-cascoof WA beperkt casco zijn er mogelijkheden.

Autoschade claimen op de autoverzekering?

Autoschade door een ongeval of door vandalisme is te claimen op de WA casco autoverzekering. Op de WA beperkt casco kun je alleen een claim indienen bij schade door bepaalde oorzaken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan ruitbreuk, diefstal van de auto, stormschade en aanrijding met loslopende dieren. Deze schadeclaims hebben geen invloed op je schadevrije jaren. Een claim die alleen te verhalen is op de WA cascoverzekering wel.

premiegevolgen van claim op autoverzekering

Wat zijn de gevolgen van een claim?

Een claim op de casco verzekering kost je schadevrije jaren, tenzij de schade weer verhaald wordt op een andere partij. De gevolgen voor jouw portemonnee kunnen groot zijn. Je zakt bijvoorbeeld van 60% naar 40% korting. De financiële gevolgen blijven nog jaren merkbaar. Je moet namelijk de korting weer opbouwen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Een vereenvoudigd voorbeeld ter illustratie

Hierbij zijn poliskosten en assurantiebelasting voor de autoverzekering buiten beschouwing gelaten. Ook zijn de kortingen willekeurig gekozen.

De premie zonder rekening te houden met korting bedraagt €1.000 per jaar. Je hebt recht op 60% korting, dus betaal je €400 per jaar. Door vandalisme wordt er in 2016 een schade van €500 veroorzaakt aan jouw auto. Je bent WA-cascoverzekerd, dus kun je de schade indienen bij de verzekeraar. Eventueel onder aftrek van het eigen risico wordt de schade gecompenseerd. Je korting zakt hierdoor bijvoorbeeld naar 40%, dus stijgt de premie naar €600.

De premieverhoging in 2017 bedraagt: €600 – €400 = €200. In werkelijkheid is de financiële schade groter. Wanneer de schade niet was geclaimd was de korting namelijk gestegen naar 65%. Dus eigenlijk kost de claim jou €250 in het eerste jaar.

De gevolgen voor de premie in 2018

Als er geen nieuwe schade is geclaimd stijgt de korting weer naar 45%. De premie komt voor dit jaar op €550. Wanneer je de schade in 2016 niet had geclaimd was de korting dit jaar bijvoorbeeld gestegen naar 70%. De premie zou in dat geval €300 bedragen. Het tweede jaar kost de claim jou ook weer €250 extra aan premie.

Conclusie – De schade van €500 had je beter niet kunnen claimen op de autoverzekering. Het kost jou €250 per jaar meer aan extra premie. Dit is echter maar een voorbeeld. Als je bijvoorbeeld 15 schadevrije jaren hebt opgebouwd, gaat een schade niet gelijk zorgen voor een premiestijging. Bij twijfel over het wel of niet claimen van de schade op je autoverzekering kun je het beste advies inwinnen.

Lees ook:

Negatieve schadevrije jaren op je naam? Wat nu?

Stappenplan – overstappen naar een andere autoverzekering

Dekking autoverzekering: welke dekkingen kun je kiezen?

Grote verschillen in polisvoorwaarden

Autoschade claimen of zelf betalen?

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op