Wat is de opzegtermijn van een autoverzekering?

Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt zowel door u als door de verzekeraar een contract getekend met rechten en plichten waar beide partijen zich aan moeten houden. Wanneer u de autoverzekering wilt opzeggen is dat natuurlijk mogelijk, maar dit kan niet op elk willekeurig moment. Vaak kan dit alleen op een vaste datum. Bij veel verzekeraars is het opzeggen van een autoverzekering pas mogelijk een jaar nadat u de autoverzekering heeft afgesloten. Meestal moet u voorafgaand aan die datum aan de verzekeraar laten weten dat u de autoverzekering wilt opzeggen. Die periode heet de opzegtermijn.

Veel verzekeraars hanteerden een opzegtermijn van 2 maanden. Sinds 1 januari 2010 is dit niet meer toegestaan. Over het algemeen zijn verzekeringen na de eerste 12 maanden per dag op te zeggen met een opzegtermijn van 1 maand. Er zijn zelfs verzekeraars die geen opzegtermijn hanteren, maar waarbij de verzekering dagelijks opzegbaar is.

Naast dat het mogelijk is om een verzekering op te zeggen per contractvervaldatum zijn er nog twee andere momenten waarop u een autoverzekering kunt opzeggen, namelijk:

  • Bij wijzigingen in de voorwaarden of bij premieverhoging
  • Bij verkoop van de auto

Autoverzekering opschorten

Zolang de auto op uw naam staat, moet deze verzekerd zijn. Naast het opzeggen van de autoverzekering, kunt u er ook voor kiezen om de autoverzekering op te schorten. In dat geval wordt de verzekering tijdelijk stopgezet. Een autoverzekering opschorten kan per direct. U heeft dan niet te maken met een bepaalde termijn.
Zodra u weer een auto op uw naam heeft, kunt u de verzekering opnieuw activeren.

Een autoverzekering opschorten in plaats van beëindigen, is vooral een goede optie als u in de huidige verzekering negatieve schadevrije jaren heeft opgebouwd. Negatieve schadevrije jaren bouwt u op door het claimen van schuldschades. U kunt bij het beëindigen van een verzekering tegen het probleem aanlopen dat u geen nieuwe verzekering af kunt sluiten. Dit kan te maken hebben met een slecht schadeverleden of omdat u een strafblad heeft.

Wilt u uw huidige autoverzekering toch opzeggen? U kunt gebruik maken van onze gratis opzegservice.

Heeft u hulp nodig? Neem contact met ons op, wij helpen u graag! Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 30-10-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op