800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat betekent bonus malus?

Schadevrije jaren zijn jaren dat u geen schade claimt bij de verzekeraar. Voor elk jaar dat u geen schade claimt, krijgt u 1 schadevrij jaar. Door schadevrij te rijden krijgt u korting op de verzekeringspremie. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe meer no-claimkorting u krijgt.  Om te bepalen hoeveel no-claimkorting u precies krijgt maken verzekeraars gebruik van het bonus malus systeem. Maar wat is de betekenis van bonus malus precies? U leest het in dit artikel!

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

bonus malus betekenis

Bonus malus betekenis

Bonus malus komt uit het Latijn en betekent goed (bonus) en slecht (malus). Door middel van bonus malus worden ‘goede rijders’ beloond en ‘slechte rijders’ gestraft. U krijgt namelijk steeds meer korting op uw premie, naarmate u langer schadevrij rijdt. Veroorzaakt u een ongeval? Dan stijgt de premie (malus). De hoogte van de bonus malus is van invloed op de verzekeringspremie voor uw autoverzekering. Wanneer verzekeraars spreken over bonus malus hebben ze het vaak over het bonus malus systeem of de bonus malus ladder. Door middel van dit systeem wordt bepaald hoeveel premiekorting u precies krijgt. Ook kunnen ze aan de hand hiervan bepalen hoeveel de premie stijgt bij schade.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Bonus malus ladder betekenis

Een bonus malus ladder is een tabel die verzekeraars gebruiken om de no-claimkorting van uw autoverzekering te bepalen. De korting die u ontvangt, wordt bepaald aan de hand van het aantal schadevrije jaren dat u heeft. De ladder bestaat, net als een echte ladder, uit tredes. Hoe hoger u op de ladder staat, hoe meer no-claim korting u ontvangt. Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus regeling. Daardoor kunnen er verschillen in korting zijn tussen de verschillende verzekeraars. De bonus malus regeling van uw verzekeraar kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Malusregistratie: wat is dat?

Zoals gezegd is de Latijnse betekenis van malus ‘slecht’. We kennen ook de term malusregistratie. U krijgt een malusregistratie als u negatieve schadevrije jaren heeft opgebouwd bij uw autoverzekering. U heeft dan minder dan 0 schadevrije jaren. Voor elke schade die u claimt, verliest u 5 schadevrije jaren. Als u meerdere schades claimt en dus daalt op de bonus malus ladder, krijgt u geen korting maar betaalt u juist een toeslag op de premie. Dit wordt malus genoemd. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als u meerdere schades per verzekeringsjaar claimt.

Wanneer vervalt de bonus malus?

Schadevrije jaren zijn niet onbeperkt geldig. Na het beëindigen van uw autoverzekering blijven schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Voor die 3 jaar voorbij zijn moet u een nieuwe verzekering afsluiten waarbij u uw opgebouwde schadevrije jaren kunt inzetten. Als u dit niet doet, komen de schadevrije jaren te vervallen en begint u opnieuw met opbouwen. Ook negatieve schadevrije jaren vervallen meestal 3 jaar.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op