800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat is een malusregistratie?

U krijgt een malusregistratie als u negatieve schadevrije jaren hebt op uw autoverzekering. U heeft dan minder dan 0 schadevrije jaren. Het opbouwen van schadevrije jaren zorgt voor korting op uw autoverzekering. Dit wordt ook wel no-claim korting genoemd. Om de no-claim korting te bepalen, gebruiken verzekeraars een bonus malus ladder. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe hoger de korting. Elk jaar dat u geen schade claimt bij de verzekeraar, stijgt u een trede op de ladder. Als u wel schade claimt, daalt u op de bonus malus ladder. Bij elke verzekeraar valt u 5 schadevrije jaren terug per geclaimde schade. Deze terugval is bij iedere verzekeraar gelijk. De korting of toeslag kan echter wel verschillen.

Als u meerdere schades claimt en dus daalt op de bonus malus ladder, krijgt u geen korting maar betaalt u juist een toeslag op de premie. Dit wordt malus genoemd. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als u meerdere schades per verzekeringsjaar claimt.

Wat is een malusregistratie autoverzekering?

Negatieve schadevrije jaren zorgen voor een duurdere autoverzekering. Het afsluiten van een autoverzekering kan problemen opleveren en ook met het overstappen naar een andere autoverzekering moet u voorzichtig zijn. Schadevrije jaren zijn namelijk gekoppeld aan uw autoverzekering. Het opzeggen van uw autoverzekering zorgt er niet voor dat van uw negatieve schadevrije jaren af bent. Schadevrije jaren worden genoteerd in een centrale database voor verzekeraars, genaamd Roy-Data. Met een malusregistratie kunt u niet bij alle verzekeraars terecht. Voor het vergelijken van autoverzekeringen kunt u gebruik maken van de website www.geennee.nl. Wanneer u niet bij een reguliere verzekeringsmaatschappij terecht kunt, biedt De Vereende uitkomst. Dit is een maatschappij die bijzondere risico’s wel wil verzekeren, waar reguliere maatschappijen afhaken. De Vereende accepteert uw autoverzekering, maar de premie ligt hoger dan bij een reguliere maatschappij. Klik hier wanneer u wilt weten wat u moet doen bij negatieve schadevrije jaren op uw naam.

malusregistratie

Malusregistratie vervallen

Doorgaans blijven negatieve schadevrije jaren drie jaar staan. De schadevrije jaren mogen de volledige periode niet in gebruik geweest zijn. Dit zelfde geldt voor positieve schadevrije jaren. Wanneer ze niet gekoppeld zijn aan een autoverzekering, vervallen ze doorgaans ook na drie jaar.

Om uw malusregistratie te laten vervallen en opnieuw schadevrije jaren op te bouwen, is schadevrij rijden noodzakelijk. Dit gaat helaas niet snel. Bij schade verliest u in één keer 5 schadevrije jaren. U moet dan 5 jaar schadevrij rijden om één schade goed te maken.

Autoverzekering geweigerd? Vraag hier een verzekering aan!

Kan ik overstappen met een malusregistratie?

Wanneer u negatieve schadevrije jaren heeft, oftewel een malusregistratie, is het over het algemeen niet verstandig om over te stappen naar een andere autoverzekering. U kunt het beste bij uw huidige verzekeraar of tussenpersoon blijven. De meeste mensen stappen over van autoverzekering om goedkoper uit te zijn. Met een malusregistratie is de kans klein dat u een goedkopere verzekering vindt dan uw huidige verzekering. Bovendien is het niet altijd mogelijk om over te stappen met een malusregistratie, omdat weinig verzekeraars zo’n aanvraag zullen accepteren. Op het moment dat u geen negatieve schadevrije jaren meer heeft, is het verstandig om op alpina.nl een vergelijking te maken. Heeft u op dit moment een malusregistratie en wilt u overstappen? Dan zijn er zeker mogelijkheden. Hierbij moet u wel rekening houden met een hoge premie en kan blijken dat het beter is om over te stappen wanneer u geen negatieve schadevrije jaren meer heeft.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Een autoverzekering afsluiten met een malusregistratie is dat mogelijk?

Ook met negatieve schadevrije jaren kunt u een autoverzekering afsluiten via alpina.nl.
Heeft u vragen? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier vindt u per product de meest gestelde vragen. Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag! We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Autoverzekering geweigerd? Vraag hier een verzekering aan!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op