800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Wat is een bonus malus regeling?

De bonus malus regeling staat ook wel bekend als het bonus malus systeem. Het is een beloningssysteem waarmee verzekeraars schadevrij rijden belonen. Door geen schade te claimen bij uw verzekeraar krijgt u schadevrije jaren. Deze schadevrije jaren leveren vervolgens een korting op de premie van uw autoverzekering op. Hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, hoe meer premiekorting u krijgt. Met de bonus malus regeling bepaalt de verzekeraar hoeveel no-claimkorting u precies ontvangt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

bonus malus regeling

Betekenis bonus malus regeling

De term ‘bonus malus’ komt uit het Latijn en betekent goed (bonus) en slecht (malus). Door middel van de bonus malus regeling worden ‘goede rijders’ beloond en ‘slechte rijders’ gestraft. Onder goede rijders verstaand verzekeraars dus mensen die geen schade claimen op hun autoverzekering. Op basis van uw opgebouwde schadevrije jaren krijgt u een premiekorting (bonus). Deze premiekorting noemen we daarom ook wel bonus malus korting of no-claimkorting. Elk Europees land heeft een eigen bonus malus regeling, maar inhoudelijk zitten er soms grote verschillen in. Wij leggen u uit hoe de bonus malus regeling in Nederland werkt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Hoe werkt de bonus malus regeling?

Verzekeraars berekenen de hoogte van de no-claimkorting aan de hand van uw schadevrije jaren. Hiervoor gebruiken ze de bonus malus ladder. De bonus malus ladder is een tabel, maar we spreken net als bij een echter ladder van tredes. Aan de hand van uw schadevrije jaren wordt u op een trede geplaatst. Aan de hand van de trede kunt u zien welk percentage no-claimkorting u krijgt. Hoe hoger u op de bonus malus ladder staat, hoe meer korting u ontvangt. De maximale no-claim korting verschilt per verzekeraar, maar kan flink oplopen. Elke verzekeraar mag een eigen bonus malus ladder gebruiken. Dat betekent dat de hoogte van de no-claimkorting, het aantal tredes en de maximale korting per verzekeraar kan verschillen.

Wanneer verlies ik mijn bonus malus korting?

U verliest uw korting wanneer u een schade claimt bij de verzekeraar. Voor elke schade die u claimt, verliest u 5 schadevrije jaren. Heeft u meer dan 15 schadevrije jaren? Dan valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Vóór 1 januari 2016 was dit anders. Toen mocht elke verzekeraar zelf bepalen hoeveel schadevrije jaren u verloor na een schade. Hierdoor kon het voorkomen dat u bij de ene verzekeraar 3 schadevrije jaren verloor, en bij de ander 5, terwijl het om dezelfde schade ging. Dit vond men oneerlijk en daarom is er een nieuwe regeling in het leven geroepen. Met deze regeling valt iedereen die een schade claimt 5 schadevrije jaren terug.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op