Wat houden tredes in bij schadevrije jaren?

Heeft u een autoverzekering afgesloten? Dan bouwt u automatisch schadevrije jaren op. Schadevrije jaren zijn jaren waarin u geen autoschade claimt bij uw verzekeraar. Dit belonen zij vervolgens met korting op de verzekeringspremie. Deze korting bepalen ze aan de hand van tredes op de bonus malus ladder. Maar wat zijn tredes precies in relatie met schadevrije jaren? In dit artikel leggen we het uit!

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Verschil schadevrije jaren en tredes

Schadevrije jaren zijn jaren waarin u schadevrij rijdt, oftewel geen schade claimt bij de verzekeraar. Hiermee krijgt u korting op de premie van uw autoverzekering. De verzekeraar koppelt uw schadevrije jaren vervolgens aan een trede op de bonus malus ladder. Deze trede geeft aan hoeveel korting u precies krijgt. Een verschil is dat u schadevrije jaren mee kunt nemen als u overstapt naar een nieuwe verzekeraar. Tredes kunnen echter per verzekeraar verschillen, omdat iedere verzekeraar een eigen bonus malus ladder mag gebruiken.

Wat is het maximale aantal tredes?

Elke verzekeraar mag gebruiken maken van een eigen bonus malus ladder. Hierdoor kan het aantal tredes op de ladder per verzekeraar verschillen. Daarnaast kan het ook per verzekeraar verschillen op welke trede van de bonus malus ladder u start. Heeft u 5 schadevrije jaren opgebouwd? Bij de ene verzekeraar start u dan op trede 10 van de ladder en bij de ander op trede 11. Net als elke ladder heeft een bonus malus ladder ook een bovenste trede. Als u op deze trede staat, heeft u de top (de maximale korting) bereikt. U bouwt dan nog wel schadevrije jaren op, maar deze tellen niet meer mee voor de no-claimkorting. Mensen die in de bovenste trede zitten, kunnen dus 15 schadevrije jaren hebben, maar ook 30. Wel is een maximum aantal schadevrije jaren vastgesteld, namelijk 99.

Hoeveel tredes val ik terug als ik schadevrije jaren verlies?

Als u schade claimt bij uw verzekeraar valt u altijd 5 schadevrije jaren terug. Dit is hetzelfde bij alle verzekeraars. In de bonus malus tabel van uw verzekeraar ziet u op welke trede u staat na het claimen van een schade. Heeft u 15 of meer schadevrije jaren opgebouwd? Dan valt u altijd terug naar 10 jaar na een schadeclaim. Hoeveel korting u op de premie van uw autoverzekering krijgt of verliest, blijft wel verschillend per verzekeraar.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 05-12-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op