800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Home Bestelautoverzeke… Schadevrije jaren bij een bestelautoverzekering

Schadevrije jaren bij een bestelautoverzekering

Schadevrije jaren maken een bestelautoverzekering beter betaalbaar. Ze geven namelijk recht op een korting op de premie. Door een bestelautoverzekering op jouw naam te zetten, bouw je schadevrije jaren op. Gedurende het verzekeringsjaar geen schade claimen op de bestelautoverzekering geeft jou recht op één schadevrij jaar. Door het claimen verlies je juist weer schadevrije jaren. Wat moet je verder weten over de schadevrije jaren?

opgebouwde schadevrije jaren

Kan ik mijn opgebouwde schadevrije jaren overdragen?

Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil voor de bestelautoverzekering. Door het schadevrij rijden kun je bij de meeste verzekeraars een korting tussen 70% en 80% opbouwen. Onder voorwaarden is het mogelijk om opgebouwde schadevrije jaren over te dragen aan iemand anders. Wat zijn de mogelijkheden en wanneer speelt dit?

Opbouwen van schadevrije jaren

Door een bestelautoverzekering op jouw naam te zetten en het schadevrij rijden bouw je schadevrije jaren op. Schadevrije jaren geven jou recht op een korting op de bestelautoverzekering. Hoeveel korting je krijgt voor één extra schadevrij jaar verschilt per verzekeraar. Eigenlijk beloont de verzekeraar jou voor jouw rijgedrag. Bij bijvoorbeeld 10 of 15 schadevrije jaren heb je de maximale korting bereikt.

Hoe verlies je schadevrije jaren?

Door te claimen op je bestelautoverzekering verlies je weer schadevrije jaren. Eén schade kan je vijf schadevrije jaren kosten. Door minder schadevrije jaren kan de premie in het opvolgende verzekeringsjaar sterk stijgen. Niet bij alle schadeclaims verlies je opgebouwde jaren. Schades die verzekerd zijn in de WA beperkt casco gaan niet ten laste van de schadevrije jaren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ruitschade, storm- en hagelschade en diefstal van de bestelauto. Bij schade door een aanrijding of door vandalisme gaat de claim op de verzekering wel ten koste van je schadevrije jaren.

Schadevrije jaren in Roy-data

De opgebouwde schadevrije jaren zitten vast in de bestelautoverzekering. Bij het beëindigen van de verzekering komen de opgebouwde schadevrije jaren vrij. De verzekeraar legt ze vast in Roy-data. Dat is een centrale database waarin verzekeraars kunnen kijken en waarin ze opgebouwde jaren vastleggen. Bij het aanvragen van een nieuwe bestelautoverzekering kunnen verzekeraars Roy-data raadplegen, maar dat lukt niet bij het oversluiten. De jaren zitten namelijk nog vast in de huidige verzekering. In dat geval kun je aan de hand van de polis aantonen hoeveel jaren je opgebouwd hebt.

Hoe toon ik mijn schadevrije jaren?

In sommige gevallen moet je op andere manieren de opgebouwde schadevrije jaren aantonen. Dat kan op de volgende manier:

  • Leaseverklaring – Automobilisten die in een leaseauto hebben gereden, krijgen geen schadevrije jaren op naam vastgelegd. Met de leaseverklaring kan de leasemaatschappij aantekenen hoeveel jaren je in de leaseauto gereden hebt en hoeveel schades er geclaimd zijn. Aan de hand van deze verklaring kan de nieuwe verzekeraar een aantal schadevrije jaren toekennen.
  • Afstandsverklaring – Bij een scheiding is het mogelijk om de schadevrije jaren (deels) toe te kennen aan de ex-partner die de jaren niet op naam heeft. Met een afstandsverklaring kunnen schadevrije jaren overgedragen worden.

In het buitenland opgebouwde schadevrije jaren

In Nederland kunnen verzekeraars kijken in het systeem Roy-data, maar daar zijn jouw jaren niet geregistreerd als ze in het buitenland opgebouwd zijn. Je kunt de buitenlandse verzekeraar vragen om een verklaring waar jouw schadeverleden uit blijkt. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat de bestelautoverzekering al beëindigd is. Hoe Nederlandse verzekeraars omgaan met deze verklaring verschilt per verzekeraar. Ze kunnen jou schadevrije jaren toekennen, maar ze kunnen je ook een extra korting geven. Uiteraard heeft de eerste optie de voorkeur voor jou. Opgebouwde jaren kun je na beëindiging van de verzekering weer meenemen naar de volgende bestelautoverzekering.

Schadevrije jaren slim inzetten

Schadevrije jaren zitten vast in de verzekering. In sommige gevallen kan het slim zijn om ze uit een polis te halen om ze te gebruiken in een andere verzekering. Je hebt bijvoorbeeld een oldtimer waar je 10 schadevrije jaren in hebt opgebouwd. Deze bestelauto heb je WA verzekerd tegen een zeer lage premie. De schadevrije jaren kun je uit deze verzekering halen en weer gebruiken voor de gezinsauto waar je de uitgebreidere WA-cascoverzekering voor afsluit. Het voordeel in euro’s is groter bij de verzekering van de gezinsauto in vergelijking met de oldtimer.

Schadevrije jaren overdragen op je kind

Jongeren tot 24 jaar hebben moeite om een betaalbare bestelautoverzekering te vinden. Je zou als ouders een aantal schadevrije jaren willen overdragen op de zoon of dochter. Dat zal niet lukken. Ze zijn wel overdraagbaar tussen partners, maar niet naar anderen.

Tweede autoregeling

Bij het kopen van een tweede gezinsauto begin je weer met nul schadevrije jaren. Dit zal zorgen voor een hoge premie voor de verzekering van de tweede auto. Dit kan anders als de verzekeraar de tweede autoregeling hanteert. Dan kun je op de verzekering van de tweede auto een extra korting krijgen. Deze korting is gebaseerd op de schadevrije jaren in de eerste autoverzekering.

Geldigheidsduur van schadevrije jaren

Schadevrije jaren die niet meer gekoppeld zijn aan een bestelautoverzekering zijn maar beperkt geldig. In het verleden waren schadevrije jaren vervolgens maar geldig gedurende één jaar. Verzekeraars hebben ingezien dat dit een onredelijk korte termijn is. Niet aan een verzekering gekoppelde schadevrije jaren zijn bij de meeste verzekeraars nu geldig voor een periode van drie jaren.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Bereken direct de premie van uw bestelautoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op