Schadevrije jaren en een auto van de zaak: hoe zit het?

Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden. U bouwt ze alleen op wanneer u een autoverzekering op uw naam heeft afgesloten. Als u een auto van de zaak heeft, staat de autoverzekering meestal op naam van de werkgever of van de leasemaatschappij. In theorie bouwt u dus eigenlijk geen schadevrije jaren op, omdat de autoverzekering niet op uw naam staat. Als u na jarenlang in een auto van de zaak gereden te hebben weer een eigen auto koopt, moet u zelf weer een autoverzekering af sluiten. Het zou zonde zijn als u de opgebouwde schadevrije jaren in uw auto van de zaak niet kunt gebruiken. Daarom kunt u een leaseverklaring aanvragen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Leaseverklaring

Leasemaatschappijen kunnen na het inleveren van de auto een zogenaamde leaseverklaring afgeven. Hierin staat hoeveel jaar er met de auto is gereden en hoeveel schades er veroorzaakt zijn. Bij leaseauto’s is het gebruikelijk om alle schades, ook de kleine schades, te claimen. Hierdoor valt de leaseverklaring voor een leaserijder vaak niet goed uit. Met een leaseverklaring kunt u aantonen dat u gedurende de leaseperiode schadevrij heeft gereden. Op basis hiervan keren sommige verzekeraars schadevrije jaren toe, en sommige enkel premiekorting, Deze raakt u wel kwijt bij een overstap. Vanaf 1 januari 2022 komt er echter een eenduidig beleid.

Schadevrije jaren overdraagbaar vanaf 1-1-2022

Per 1-1-2022 kunt u met een leaseverklaring zuivere schadevrije jaren in Roy-Data  laten opvoeren door de verzekeraar. Op dit moment gaan verzekeraars hier nog wisselend mee om. Hoewel de meeste verzekeraars op basis van een leaseverklaring gewoon schadevrije jaren toekennen, zijn er ook een aantal die alleen een premiekorting geven. Dat is nadelig voor de verzekeringsnemer, want hierdoor kan men geen goede overstap maken naar een andere maatschappij, omdat de premiekorting dan verloren gaat. De wijziging geldt straks voor alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond voor Verzekeraars.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 06-12-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op