800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Schadevrije jaren en een auto van de zaak: hoe zit het?

Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden. Je bouwt ze alleen op wanneer je een autoverzekering op jouw naam hebt afgesloten. Als je een auto van de zaak hebt, staat de autoverzekering meestal op naam van de werkgever of van de leasemaatschappij. In theorie bouw je dus eigenlijk geen schadevrije jaren op, omdat de autoverzekering niet op jouw naam staat. Als je na jarenlang in een auto van de zaak gereden te hebben weer een eigen auto koopt, moet je zelf weer een autoverzekering af sluiten. Het zou zonde zijn als je de opgebouwde schadevrije jaren in jouw auto van de zaak niet kunt gebruiken. Daarom kun je een leaseverklaring aanvragen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

schadevrije jaren auto van de zaak

Waarom zijn schadevrije jaren van belang bij een auto van de zaak?

Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil. Door schadevrij te rijden, kun je bij de meeste verzekeraars een korting van 70 tot 80 procent opbouwen. Gedurende het verzekeringsjaar geen schade claimen op jouw autoverzekering geeft je recht op één schadevrij jaar. Wanneer je schade claimt, verlies je schadevrije jaren. In principe is degene op wiens naam de autoverzekering staat de eigenaar van de schadevrije jaren.

Gedurende de periode dat je in een auto van de zaak rijdt, maakt het je waarschijnlijk niet zo uit. Het kan echter best zo zijn dat je na een aantal jaar weer een eigen auto koopt en een autoverzekering afsluit. In dat geval zijn schadevrije jaren heel belangrijk.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Leaseverklaring

Leasemaatschappijen kunnen na het inleveren van de auto een zogenaamde leaseverklaring afgeven. Hierin staat hoeveel jaar er met de auto is gereden en hoeveel schades er veroorzaakt zijn. Bij leaseauto’s is het gebruikelijk om alle schades, ook de kleine schades, te claimen. Hierdoor valt de leaseverklaring voor een leaserijder vaak niet goed uit. Met een leaseverklaring kun je aantonen dat je gedurende de leaseperiode schadevrij heeft gereden. Op basis hiervan keren sommige verzekeraars schadevrije jaren toe, en sommige enkel premiekorting, Deze raak je wel kwijt bij een overstap. Vanaf 1 januari 2022 komt er echter een eenduidig beleid.

Schadevrije jaren overdraagbaar vanaf 1-1-2022

Per 1-1-2022 kun je met een leaseverklaring zuivere schadevrije jaren in Roy-Data laten opvoeren door de verzekeraar. Op dit moment gaan verzekeraars hier nog wisselend mee om. Hoewel de meeste verzekeraars op basis van een leaseverklaring gewoon schadevrije jaren toekennen, zijn er ook een aantal die alleen een premiekorting geven. Dat is nadelig voor de verzekeringsnemer, want hierdoor kan men geen goede overstap maken naar een andere maatschappij, omdat de premiekorting dan verloren gaat. De wijziging geldt straks voor alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond voor Verzekeraars.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op