800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
auto-keyless-entry
Home Blog Aangescherpte eisen keyless entry

Aangescherpte eisen voor auto met keyless entry

16 okt 2019
3 min leestijd

Een autoverzekering afsluiten voor uw auto met keyless entry kan vanaf 2020 problemen opleveren. Waar heeft dat mee te maken?

Keuringsdienst Kiwa scherpt de eisen aan voor auto’s met een keyless entry. Verzekeraars spelen hier verschillend op in. Het is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Er is zelfs gesproken over dat het niet meer mogelijk zou zijn om deze auto’s te verzekeren. Wat zijn de gevolgen voor bezitters van een auto met keyless entry?

Keyless entry hoe werkt dat?

Een auto met keyless entry is een auto die geopend, gesloten en gestart kan worden zonder hier een autosleutel voor nodig te hebben. Waar het eerder gezien werd als een luxe optie bij de aankoop van een auto, wordt het steeds vaker gezien als diefstalgevoelig. Het principe is simpel: portieren zijn voorzien van een sensor of knopje. Bij het vastpakken van één van de portieren zendt de auto een signaal uit naar de sleutel en die beantwoordt dit signaal met een code. Is de code juist, dan ontgrendelen de portieren. Raakt u het portier daarna opnieuw aan, vergrendelen ze weer.

Het gevaar van een keyless entry is dat criminelen het signaal van de sleutel kunnen opvangen en draadloos naar een zender ‘verlengen’. De auto denkt bij het aanraken van het portier dat de sleutel in de buurt is en ontgrendelt.

Zijn er gevolgen voor een autoverzekering met een keyless entry?

Vanaf 1 juli 2020 is er voor auto’s met een keyless entry een extra maatregel nodig om het certificaat Voertuigbeveiliging te krijgen. De gevolgen zullen vooral gelden voor modellen die al langer op de markt zijn. De verwachting is dat deze auto’s niet beschikken over systemen die aan de nieuwe beveiligingseisen voldoen. Voor auto’s die nieuw op de markt komen, worden geen problemen verwacht. Deze auto’s beschikken nagenoeg allemaal over goede beveiliging.

Verzekeraars reageren verschillend op de nieuwe beveiligingseisen. Om vanaf juli 2020 een verzekering tegen diefstal af te sluiten, zullen een aantal verzekeraars daadwerkelijk extra beveiligingseisen stellen. Zonder in het bezit te zijn van een nieuw certificaat CCV voertuigbeveiliging is een autoverzekering bij deze verzekeraars niet mogelijk. Andere verzekeraars zullen de premie van de autoverzekering voor een auto met keyless entry verhogen. Daarnaast zijn er ook verzekeraars die niets zullen veranderen.

Wat betekent keyless entry voor de autoverzekering?

Het wil niet zeggen dat wanneer u geen certificaat heeft, het niet mogelijk is om een autoverzekering af te sluiten voor uw auto met keyless entry. Ook wil het niet per definitie zeggen dat uw autoverzekering duurder wordt. Elke verzekeraar kan hier anders op reageren. Wilt u weten wat het precies voor u betekent? Neem dan contact op met uw verzekeraar en vraag na wat er voor eisen gesteld worden. Het hebben van een (geldig) certificaat wil niet zeggen dat u dan niks hoeft te veranderen. Wellicht zijn er vanuit de verzekeraar aanvullende eisen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op